Det krävs bygglov för att uppföra, flytta eller väsentligt förändra murar och plank. Lovplikten gäller både inom och utanför detaljplanelagt område. Även om en mur inte är lovpliktig skall den uppfylla samtliga krav i Plan- och bygglagen.
För murar spelar det ingen roll om de är fristående eller med en jordfylld sida.
Det finns idag ingen specifikation på vad som räknas som en väsentlig ändring. Detta bedöms från fall till fall av byggnadsnämnden. Det skall vara en samlad bedömning av följande faktorer:
Höjden har en viss betydelse för bygglovsplikten. Det finns dock ingen specifik gräns. Det är inte heller enbart höjden som är avgörande om muren blir bygglovspliktig eller ej.
Längden har betydelse för bygglovsplikten. Det finns dock ingen specifik gräns. Det är inte heller enbart längden som är avgörande om muren blir bygglovspliktig eller ej.
- Utförande och beständighet
Om konstruktionen ger ett beständigt uttryck eller inte kan ha betydelse för bygglovsplikten.
Genomsiktligheten har betydelse för bygglovsplikten. Murar är oftast inte genomsiktliga och därför är denna punkt av mindre vikt.
Det kan vara andra egenskaper av muren som påverkar bygglovsplikten.
Exempel på omgivningspåverkan kan vara skymd sikt, skuggning, trafiksäkerhet och påverkan på stads- och landskapsbilden.
Läget på muren kan vara avgörande om det krävs bygglov eller inte. Om muren är placerad nära en tomtgräns och ger en avhållande effekt kan det påverka beslutet.
Ändamålet för muren kan ha en påverkan på lovplikten, exempelvis om den avses vara som ett insynsskydd.