fbpx

Pergola Bygglov - När och hur du ansöker

Pergola Bygglov

Välkommen till vår guide om bygglov för pergolor! En pergola är en fantastiskt sätt att skapa en skuggig och avkopplande utomhusmiljö i din trädgård. Men när behöver du egentligen söka bygglov? Vi har samlat allt du behöver veta om reglerna kring att bygga en pergola, så att du kan njuta av ditt uterum utan bekymmer.

Läs mer: Bygga Pergola – Den Ultimata Guiden 

Vad är en pergola?

En pergola är ursprungligen en gång i trädgården vilken omgärdades av pelare med ribbor upptill som var täckta med växter. I modern tid har pergolan allt mer börjat användas som en form av uteplats som möbleras, det kan vara allt från solstolar till matbord. Det är heller inte ovanligt att pergolor byggs med olika typer av fasta tak. Är du redo att beställa en pergola snabbt och smidigt? Se förslag som har hög kvalité och är prisvärda inför sommarens kalas.

Krävs det bygglov för att bygga en pergola?

En pergola kan utformas på olika sätt. Konstruktionen är vanligen stolpar som binds samma över “taket” med glesa ribbor.

Konstruktionen är luftig och genomsiktlig från alla väderstreck men ändå skapar konstruktionen känslan av ett rum och inramning i trädgården, t ex över en uteplats. Beskriven pergola saknar väderskydd och är därmed i regel inte bygglovspliktig.

Det är när man börjar tillföra väggar och/eller tak till konstruktionen som pergolan kan kräva bygglov. Önskar du väderskydd såsom ett skärmtak intill huset?.

I artikeln om skärmtak kan du läsa mer om vad som avgör om ett skärmtak är bygglovspliktigt eller ej.

Det finns självklart olika rättsfall gällande pergola så sent som från 2015.

MÖD 2015:46 samt MÖD 2015:42 behandlar om pergola ska defineras som ett byggnadsverk eller inte.

Är Pergola Bygglovspliktigt?
Handling från bygglovsansökan i ärende Mark- och miljööverdomstolen, 2015-P 2293

Hur nära tomtgränsen får jag bygga en pergola?

Grundregeln vid byggnationer, inklusive en pergola, är att de ska vara minst 4,5 m från tomtgränsen. Detta innebär inte per automatik att man inte får bygga närmare än så men det kan bland annat krävas ett grannmedgivande för att bygga närmare än så. Glöm inte att ha grannens signatur skriftligen, dina grannar kan flytta eller ändra sig med åren!

Kräver Pergola med segelduk bygglov?

Eftersom segelduken inte räknas som en stadigvarande konstruktion så har pergolan fortfarande inget tak och därför blir varken pergola eller pergola med segelduk något som är bygglovspliktigt.

Är du ute efter att köpa en segelduk som passar din pergola och som tål väder och vind?

Se förslag på en grym segelduk här.

Vanliga frågor

Nej, inte alla typer av pergolor kräver bygglov. Det beror på konstruktionen och om den har tak eller väggar.

I de flesta fall måste en pergola vara minst 4,5 meter från tomtgränsen. Dock kan det finnas undantag som kräver grannmedgivande.

Nej, eftersom segelduken inte anses vara en stadigvarande konstruktion behövs inget bygglov.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara medveten om reglerna kring bygglov för pergolor innan du påbörjar ditt projekt. Se till att placera din pergola korrekt i trädgården och undvik onödiga problem med grannar eller myndigheter. Glöm inte heller att utforska våra andra artiklar där du kan få mer inspiration och tips för ditt trädgårdsprojekt! För personlig rådgivning och hjälp med bygglovsansökningar, boka gärna ett kostnadsfritt möte med vår erfarna bygglovsexpert Laszlo.

Vi ser fram emot att hjälpa dig skapa den perfekta utomhusmiljön!

Hjälpte artikeln dig?
37 av 52 tycker att artikeln är hjälpsam.

7 vanliga misstag att undvika när du söker bygglov

Jag har genomfört över 1500 bygglovsansökaningar sedan starten av LT Ingenjörsbyrå 2017.

Jag har sammanställt de vanligaste misstagen som jag har upptäckt att privatpersoner OFTA missar när de försöker göra bygglovet själva. Ta del av vår kostnadsfria guide!

Vill du läsa mer?

Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.

Över 1600 nöjda kunder
och mer än 1647 genomförda projekt

4.9 av 5.0

LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

Läs alla recensioner

Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

Basil M. — Lund

Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

Annika T. — Täby

Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

Peter A. — Stockholm
Ladda mer