fbpx

Behöver du hjälp av en Sakkunnig Tillgänglighet?

SAMMANFATTNING

 • Artikeln beskriver rollen och ansvarsområdena för en sakkunnig i tillgänglighet hos Boverket.
 • Boverkets tillgänglighetsriktlinjer och lagar presenteras.
 • LT Ingenjörsbyrå introduceras som en expert inom tillgänglighetsanpassningar.

Innehåll

  sakkunnig tillgänglighet

  Introduktion till sakkunnig tillgänglighet boverket

  Välkommen till vår djupgående titt på en oerhört viktig roll i samhället, nämligen en sakkunnig i tillgänglighet hos Boverket. Men vad innebär det egentligen att vara sakkunnig i tillgänglighet? Och hur påverkar det oss alla?

  Vad innebär det att vara sakkunnig i tillgänglighet?

  En sakkunnig i tillgänglighet är en expert på att göra miljöer tillgängliga och användbara för alla människor, oavsett ålder, funktionsförmåga eller andra omständigheter. Hur utför de detta?

  Uppgifter och ansvarsområden

  Sakkunniga i tillgänglighet övervakar och rekommenderar ändringar i fysiska miljöer för att säkerställa maximal tillgänglighet. De bedömer byggnader, utformar planer för anpassningar och samarbetar med andra yrkesgrupper för att genomföra dessa planer.

  Kvalifikationer och utbildningskrav

  För att bli sakkunnig inom tillgänglighet krävs det vanligtvis att man har relevant utbildning och erfarenhet. Men hur passar Boverket in i bilden?

  Boverkets roll i tillgänglighetsfrågor

  Boverket är den statliga myndighet i Sverige som har det övergripande ansvaret för planering, byggande och boende. Men vilka lagar och regler styr dess arbete med tillgänglighet?

  Lagar och regler som styr tillgängligheten

  Boverket utfärdar föreskrifter och allmänna råd för att säkerställa att byggnader och deras närmiljöer är tillgängliga och användbara. Dessa regler baseras på både svensk och EU-lagstiftning.

  Boverkets vägledning för tillgänglighet

  För att stödja de som arbetar med tillgänglighetsfrågor, erbjuder Boverket en rad vägledningar och resurser. Men vad innebär det att göra en tillgänglighetsanpassning?

  Betydelsen av tillgänglighetsanpassningar

  Tillgänglighetsanpassningar kan göra en stor skillnad för människors liv, från att kunna röra sig fritt i sitt eget hem till att ha tillgång till offentliga byggnader.

  Exempel på tillgänglighetsanpassningar

  Exempel på anpassningar kan vara installation av ramper, hissar och justeringar av dörröppningar och korridorer. Men hur går processen till?

  Processen för att genomföra anpassningar

  Att genomföra anpassningar innebär att identifiera hinder, utforma lösningar och sedan genomföra dessa lösningar. Detta kräver noggrann planering och ofta samarbete med andra yrkesgrupper.

   

  Slutsats

  Att vara sakkunnig i tillgänglighet hos Boverket innebär ett engagemang för att skapa tillgängliga och inkluderande miljöer för alla. Med rätt utbildning och inställning kan detta vara en givande och framåtblickande karriär.

  Vanliga frågor och svar

  Vad gör en sakkunnig i tillgänglighet?

  De övervakar och rekommenderar ändringar i miljöer för att säkerställa maximal tillgänglighet.

  Vilka är Boverkets ansvarsområden när det gäller tillgänglighet?

  Boverket utfärdar föreskrifter och allmänna råd för att säkerställa att byggnader och deras närmiljöer är tillgängliga och användbara.

  Vad är exempel på tillgänglighetsanpassningar? 

  Exempel kan vara installation av ramper, hissar och justeringar av dörröppningar och korridorer.

  Hur ser framtiden ut för sakkunniga i tillgänglighet?

  Framtiden ser ljus ut, med ett växande krav på inkluderande miljöer.

  Vad krävs för att bli sakkunnig i tillgänglighet? 

  Relevant utbildning och erfarenhet, samt en vilja att lära och utvecklas kontinuerligt.

  LT Ingenjörsbyrå – Din Partner i Tillgänglighetsfrågor

  På LT Ingenjörsbyrå förstår vi vikten av att skapa tillgängliga och inkluderande miljöer. Vi är stolta över att ha flera kollegor i vårt team som är certifierade sakkunniga inom tillgänglighet (TIL2) och har gedigen erfarenhet som sakkunniga inom tillgänglighet.

  Vår expertis sträcker sig över alla aspekter av tillgänglighet och vi arbetar ständigt för att säkerställa att alla miljöer, både offentliga och privata, är tillgängliga och användbara för alla människor, oavsett funktionsförmåga eller ålder.

  Om du har några frågor om tillgänglighet, eller om du behöver hjälp med att göra ditt utrymme mer tillgängligt, tveka inte att kontakta oss. Vi på LT Ingenjörsbyrå är här för att hjälpa dig att navigera i tillgänglighetens värld och göra ditt utrymme välkomnande för alla.

  Har du fler frågor?
  Boka ett möte med Laszlo!

  Boka Samtal med Laszlo

  Hjälpte artikeln dig?
  1 av 1 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer