fbpx

Sektionsritning för ditt bygglov

sektionsritning
Innehållsförteckning

Senast uppdaterad den 3 månader av Laszlo Toth

Vad är en Sektionsritning?

En sektionsritning är en detaljerad illustration som visar ett tvärsnitt genom din byggnad, vilket avslöjar strukturens inre uppbyggnad. Denna typ av ritning är en central del av bygglovsprocessen och måste vara fackmannamässigt upprättad för att säkerställa att alla nödvändiga detaljer framgår klart och tydligt.

Nyckelelement i en Sektionsritning

Varje sektionsritning bör inkludera viktig information såsom:

  • Rumshöjder: Avståndet mellan golv och tak inom olika delar av byggnaden.
  • Byggnadshöjd och Nockhöjd: Externa mätningar som anger byggnadens högsta punkter.
  • Totalhöjd: Den totala vertikala utsträckningen av byggnaden.
  • Bjälklagens placering: Visar var bjälklag finns och deras höjdposition.
  • Nivån för färdigt golv (FG): Höjden på byggnadens färdiga golv.
  • Taklutning och Grundläggning: Detaljer som visar takets vinkel och byggnadens fundament.

En skalenlig framställning är avgörande, med en vanlig skala som 1:100 för tydlighet.

Viktiga Tips för Din Sektionsritning

1. Anpassa efter Projekttyp

Beroende på projektets natur kan behovet av sektionsritningar variera. För byggnader med unika egenskaper – som olika konstruktioner, många våningar, eller varierande taklutningar – kan det krävas flera ritningar för fullständig representation.

2. Projekt-Specifika Ritningar

För specifika byggprojekt som garage, växthus, och attefallshus, är det viktigt att anpassa sektionsritningen så att den uppfyller alla specifika krav.

FAQ: Sektionsritningar

Vilken skala rekommenderas för sektionsritningar? Skala 1:100 är standard och rekommenderas för de flesta projekt för att säkerställa tydlighet och detaljnivå.

Hur många sektionsritningar behöver jag? Det beror på ditt byggprojekt. Större projekt med flera unika konstruktioner kan kräva flera ritningar.

Kan jag använda samma typ av ritning för olika projekt? Ja, men det är viktigt att anpassa varje ritning efter projektets unika krav och egenskaper.

Sammanfattning

En sektionsritning är en avgörande del av din bygglovsansökan och bidrar till en djupare förståelse av byggnadens strukturella detaljer. Genom att inkludera all nödvändig information och anpassa ritningen efter ditt specifika projekt, kan du effektivisera bygglovsprocessen. För ytterligare vägledning, överväg att boka ett möte med vår expert på området, Laszlo, för professionell rådgivning kring bygglov och konstruktion.

Dags att bygga eller renovera 2024?
undvik dessa 7 kostsamma misstag!

Ladda ner vår kostnadsfria PDF

Vill du läsa mer om dessa ämnen?

Vill du läsa några av våra recensioner?

Johan N.

Bra snabb service och billiga Tog nog inte mer än en vecka efter jag skikade in alla papper så var alla ritningar färdiga och igår

Mikael S.

Proffsigt och bra bemötande. Lyhörda för våra önskemål. Gav tips under hela projektet. Tålmodiga, nöjda först när vi är nöjda. Snabb leverans inom 7 dagar! 

vill du se några av våra referensprojekt?

Vill du slippa huvudvärk med kommunen?

Läs mer om hur vi arbetar!

Laszlo Toth är en av våra fastighetskonsulter som jobbar med BRF kunder i Västra Sverige.

Över 1600 nöjda kunder
och mer än 1647 genomförda projekt

4.9 av 5.0

LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

Läs alla recensioner

Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

Basil M. — Lund

Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

Annika T. — Täby

Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

Peter A. — Stockholm
Ladda mer