Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
SAMMANFATTNING
- All nybyggnation ska vara tillgänglighet i Sverige, men även om du gör stora om- eller tillbyggnationer ska det vara tillgängligt.
- Planera redan från början för att undvika överaskningar.
- Ta hjälp av en expert inom tillgänglighet om du har frågor eller stöter på problem hos kommunen.
Tillgänglighet i bostäder: Skapa en inkluderande och tillgänglig miljö
I dagens samhälle är tillgänglighet i bostäder en grundläggande rättighet som inte får ignoreras. Det spelar ingen roll om det handlar om nybyggnation eller omfattande renoveringar, alla hem bör vara utformade för att vara tillgängliga för alla. I denna artikel kommer vi att utforska betydelsen av tillgänglighet i bostäder och hur vi kan ta itu med de utmaningar som kan uppstå. Läs vidare för att lära dig mer om detta viktiga ämne.
Innehåll
Tillgänglighet i bostäder är en grundläggande rättighet och en viktig aspekt av bostadsutformning. Det är viktigt att bostäder är utformade så att de är tillgängliga och användbara för alla, oavsett rörelse- eller orienteringsförmåga. I denna artikel kommer vi att utforska vikten av tillgänglighet i bostäder och hur det kan förbättras.
Läs mer: Behöver du hjälp av en Sakkunnig Tillgänglighet?
Tillgänglighet i bostäder innebär att bostäder ska utformas så att de är tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Detta innebär att alla rum, inklusive balkonger, terrasser och uteplatser, ska vara tillgängliga och användbara. Det ska alltid finnas ett tillgängligt och användbart hygienrum för personer med nedsatt rörelseförmåga.
Enligt Boverkets byggregler (BBR) finns det specifika krav på tillgänglighet i bostäder. Dessa krav gäller både för bostäder i ett plan och för bostäder i flera plan. För bostäder i flera plan gäller att hela entréplanet ska vara tillgängligt och användbart för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Vid tillbyggnad av en bostad är det viktigt att tillgängligheten inte försämras. Till exempel kan tillgängligheten försämras om tillbyggnaden blockerar den enda tillgängliga och användbara entrén till bostaden, eller om ett tillgängligt och användbart kök flyttas till en tillbyggnad med nivåskillnad mot den övriga bostaden. Om tillbyggnaden utgör en utökning av en befintlig bostad, bör tillbyggnaden ligga i samma nivå som den övriga bostaden så att tillbyggnaden blir tillgänglig och användbar tillsammans med den övriga bostaden.
Läs mer: Bygglov lokal till bostad – Vanliga frågor och svar
Det finns flera utmaningar när det gäller att skapa tillgängliga bostäder. En av de största utmaningarna är att många befintliga bostäder inte är utformade med tillgänglighet i åtanke. Detta kan innebära att det finns trappor utan ramper, dörrar som är för smala för rullstolar, eller badrum som inte har tillräckligt med utrymme för att en person med rullstol ska kunna vända.
En annan utmaning är kostnaden för att göra bostäder mer tillgängliga. Det kan vara dyrt att installera ramper, hissar och andra tillgänglighetsfunktioner, särskilt i äldre bostäder. Det kan också vara svårt att hitta kvalificerade entreprenörer som har erfarenhet av att arbeta med tillgänglighetsprojekt.
Trots dessa utmaningar finns det många lösningar som kan hjälpa till att förbättra tillgängligheten i bostäder. En lösning är att inkludera tillgänglighetskrav i byggregler och byggstandarder. Detta kan hjälpa till att säkerställa att nya bostäder är tillgängliga från början. En annan lösning är att erbjuda ekonomiska incitament, som skattelättnader eller bidrag, för att hjälpa husägare att bekosta kostnaderna för att göra deras bostäder mer tillgängliga.
Läs mer: Tillgänglighet i bostäder – PBL kunskapsbanken
Tillgängliga bostäder kan se ut på många olika sätt, beroende på individens behov och bostadens utformning. Till exempel kan en tillgänglig bostad ha en ramp vid huvudentrén, breda dörrar och korridorer, ett kök med justerbara arbetsytor och skåp, ett badrum med tillräckligt med utrymme för att en rullstol ska kunna vända, och sovrum på entréplanet.
Det finns också många olika typer av teknik som kan göra en bostad mer tillgänglig. Till exempel kan smart hem-teknik användas för att automatisera olika funktioner i hemmet, som att tända och släcka lampor, styra termostaten, och låsa och låsa upp dörrar. Detta kan vara särskilt användbart för personer med nedsatt rörelseförmåga, som kanske har svårt att utföra dessa uppgifter på egen hand.
Tillgänglighet i bostäder innebär att bostäder ska utformas så att de är tillgängliga och användbara för alla, oavsett rörelse- eller orienteringsförmåga. Dettainnebär att alla rum, inklusive balkonger, terrasser och uteplatser, ska vara tillgängliga och användbara.
Enligt BBR finns det specifika krav på tillgänglighet i bostäder. Dessa krav gäller både för bostäder i ett plan och för bostäder i flera plan. För bostäder i flera plan gäller att hela entréplanet ska vara tillgängligt och användbart för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Vid tillbyggnad av en bostad är det viktigt att tillgängligheten inte försämras. Till exempel kan tillgängligheten försämras om tillbyggnaden blockerar den enda tillgängliga och användbara entrén till bostaden, eller om ett tillgängligt och användbart kök flyttas till en tillbyggnad med nivåskillnad mot den övriga bostaden.
Det innebär att hygienrummet ska vara utformat så att det kan användas av personer med nedsatt rörelseförmåga. Det ska vara lätt att komma in i rummet och att använda de faciliteter som finns där, som till exempel duschen, toaletten och handfatet.
Det innebär att det ska vara lätt att komma ut på balkongen eller terrassen, och att det ska finnas tillräckligt med utrymme för att man ska kunna röra sig där. Det kan till exempel innebära att det finns en ramp eller hiss som gör det möjligt att komma ut på balkongen eller terrassen för personer som använder rullstol.
Skapa en tillgänglig framtid – sammanfattning
Vi har nu sett vikten av tillgänglighet i bostäder och hur det kan påverka människors livskvalitet positivt. Genom att följa riktlinjer och implementera lämpliga åtgärder kan vi skapa mer inkluderande hem för alla. Kom ihåg att vårt mål är att skapa ett samhälle där alla känner sig välkomna och respekterade.
För mer information om andra relaterade ämnen, hitta fler artiklar längre ner på sidan eller boka ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert Laszlo genom att kontakta oss idag.
Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
Jag är grundare för LT Ingenjörsbyrå. Jag hjälper dig från första idé, genom Bygglovsritningar till dess att ditt bygge är färdigt.Jag har arbetat på flertalet bostadsbolag där jag ansvarade för projektutveckling av nya bostadsområden. Jag involverades även i större byggprojekt där han samordnade entreprenörer, beställare och myndigheter.Jag startade LT Ingenjörsbyrå för 7 år sedan för att hjälpa privatpersoner med sina bygglov. Idag sitter jag i expertgruppen för Kontrollansvarig i SBR men också certifierad sakkunnig inom tillgänglighet via KIWA.
Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.
Drakegatan 10, 412 50 Göteborg
LT Ingenjörsbyrå AB. Org.nr.: 559182-0864. Säte: Borås. Huvudkontor: Drakegatan 10, 412 50 Göteborg. Arbetsområde: Hela Sverige