fbpx

Tillgänglighet Rullstol Mått 2023 - Skapa en tillgänglig miljö

SAMMANFATTNING

 • Det finns flera olika mått som du måste ta hänsyn till, inomhus eller utomhus bland annat.
 • Det är inte bara rullstolens vändmått som du måste räkna med.
 • Ta hjälp av en tillgänglighetsexpert om du har frågor eller fastnar hos kommunen.

Vid utformningen av platser och faciliteter är det avgörande att ta hänsyn till rätt rullstol mått, för att säkerställa en smidig passage och bekvämlighet för personer med funktionsnedsättningar. Genom att implementera lämpliga dimensioner kan vi främja tillgänglighet och skapa en positiv användarupplevelse. I denna artikel kommer vi att utforska betydelsen av tillgänglighet rullstol mått och ge dig värdefulla insikter om hur du bäst använder dem.

Innehåll

  Tillgänglighet Rullstol Mått

  Vid utformningen av tillgängliga platser och faciliteter är det viktigt att beakta rätt rullstol mått för att säkerställa att personer med funktionsnedsättningar kan röra sig fritt och bekvämt. I denna artikel kommer vi att utforska betydelsen av tillgänglighet rullstol mått och hur de kan implementeras effektivt för att främja tillgänglighet och ge en optimal användarupplevelse.

  Vad är tillgänglighet rullstol mått?

  Tillgänglighet rullstol mått hänvisar till specifika mått och dimensioner som bör beaktas vid utformningen av platser och faciliteter för att rymma rullstolar och ge en smidig och säker passage för personer med funktionsnedsättningar. Dessa mått inkluderar bredd, höjd och utrymme för att underlätta rullstolsanvändning och förenkla tillträde till olika områden.

  Viktiga faktorer att överväga vid tillgänglighet rullstol mått

  För att säkerställa en optimal användarupplevelse och tillgänglighet för rullstolsanvändare är det viktigt att beakta följande faktorer:

  • Bredd: Genomsnittsbredden för en manuell rullstol är cirka 60-70 centimeter, medan eldrivna rullstolar kan vara bredare. För att möjliggöra fri passage bör dörrar, korridorer och rampar vara tillräckligt breda.
  • Höjd: Rullstolar kan variera i höjd, och det är viktigt att beakta detta vid utformningen av bord, diskar och andra ytor. En optimal höjd underlättar rullstolsanvändares bekvämlighet och möjliggör enklare åtkomst.
  • Utrymme: Tillgängliga områden bör ha tillräckligt med utrymme för att rullstolsanvändare ska kunna manövrera och vända sig bekvämt. Detta inkluderar tillräckligt med golvyta och svängrum i korridorer, toaletter, hissar och andra utrymmen.
  • Avstånd: Avståndet mellan olika faciliteter, som till exempel parkeringsplatser, ramper och entréer, bör vara rimligt och hålla sig inom rullstolsanvändares räckvidd och förmåga.

  Fördelar med att beakta tillgänglighet rullstol mått

  Att inkludera rätt tillgänglighet rullstol mått i designen av platser och faciliteter ger flera fördelar:

  • Främjar självständighet: Genom att ge tillräckligt utrymme och lämpliga dimensioner underlättas rullstolsanvändares självständighet och förmåga att navigera och delta i olika aktiviteter.
  • Ökar tillgängligheten: Genom att beakta rätt rullstol mått kan fler platser och faciliteter bli tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar, vilket ökar inkludering och tillgång till olika tjänster och möjligheter.
  • Skapar användarvänliga miljöer: Genom att erbjuda tillgänglighet rullstol mått skapar vi användarvänliga miljöer som är bekväma och praktiska för alla besökare och användare.
  • Förbättrar säkerheten: Genom att skapa tillräckligt utrymme och undvika trånga passager kan vi minimera risken för olyckor och skador för rullstolsanvändare.

  Vanliga frågor om tillgänglighet rullstol mått

  1. Vilka är de rekommenderade minimimåtten för en rullstolstillgänglig entré?

  En rullstolstillgänglig entré bör ha en bredd på minst 90 centimeter för att möjliggöra enkel passage för rullstolsanvändare.

  2. Finns det specifika mått att överväga vid utformningen av rullstolstillgängliga toaletter?

  Ja, rullstolstillgängliga toaletter bör ha tillräckligt med utrymme för att en rullstol ska kunna manövreras, samt lämpliga dimensioner för handfat, toalettstolar och handikappanpassade handtag.

  3. Var kan jag hitta detaljerade riktlinjer för tillgänglighet rullstol mått?

  Riktlinjer för tillgänglighet rullstol mått kan hittas i olika nationella och internationella standarder, som till exempel SIS (Standardiseringen i Sverige) och WCAG (Web Content Accessibility Guidelines).

  4. Är det möjligt att uppgradera befintliga platser för att möta tillgänglighet rullstol mått?

  Ja, det är möjligt att genomföra anpassningar och uppgraderingar för att möta tillgänglighet rullstol mått på befintliga platser. Det är viktigt att söka råd från experter och följa relevanta riktlinjer och regler.

  5. Vilka andra faktorer än mått bör beaktas vid utformningen av tillgängliga platser för rullstolsanvändare?

  Utöver rätt mått bör man även överväga tillgång till rampar, hissar, lämplig belysning och tydlig skyltning för att skapa en heltäckande och tillgänglig miljö för rullstolsanvändare.

  Vanliga frågor

  En rullstolstillgänglig entré bör ha en bredd på minst 90 centimeter för att möjliggöra enkel passage för rullstolsanvändare.

  Ja, vid utformningen av rullstolstillgängliga toaletter bör man beakta tillräckligt med utrymme så att en rullstol kan manövreras. Dessutom bör dimensionerna för handfat, toalettstolar och handikappanpassade handtag vara lämpliga.

  Du kan hitta detaljerade riktlinjer för tillgänglighet rullstol mått i olika nationella och internationella standarder, såsom SIS (Standardiseringen i Sverige) och WCAG (Web Content Accessibility Guidelines).

  Absolut! Det är fullt möjligt att genomföra anpassningar och uppgraderingar på befintliga platser för att uppfylla tillgänglighet rullstol mått. Det är dock viktigt att söka professionell hjälp från experter inom området samt följa relevanta regler och riktlinjer.

  Förutom de korrekta dimensionerna bör man även ta hänsyn till faktorer som inkluderar åtkomst till rampar, hissar, adekvat belysning samt tydlig skyltning. Genom att adressera alla dessa aspekter kan vi skapa en heltäckande och användarvänlig miljö för personer med funktionsnedsättningar.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis är det viktigt att beakta rätt rullstol mått vid utformningen av platser och faciliteter för att säkerställa tillgänglighet och komfort för personer med funktionsnedsättningar. Genom att skapa en inkluderande miljö ökar vi självständigheten, tillgången till olika tjänster och möjligheter samt skapar användarvänliga miljöer som främjar säkerhet.

  Vill du läsa mer om ämnet? Ta en titt på våra andra artiklar nedan eller boka ett kostnadsfritt möte med Laszlo, vår bygglovsexpert, för ytterligare information och professionell vägledning.

  Hjälpte artikeln dig?
  1 av 1 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer