fbpx

Vad kostar det att bygga ut huset? Hitta priserna

SAMMANFATTNING

 • Jämför priser och erbjudanden från olika hantverkare.
 • Välj en enklare och mer kostnadseffektiv design.
 • Undersök möjligheten att göra vissa arbeten själv, såsom målning och inredning.

Att bygga ut sitt hus är en spännande men även kostsam process. Om du funderar på att skapa mer utrymme för din familj eller vill ha ett extra rum för arbete eller rekreation, är det viktigt att vara medveten om de ekonomiska konsekvenserna. I den här artikeln går vi igenom olika faktorer som påverkar kostnaden för en husutbyggnad och ger dig tips på hur du kan spara pengar utan att kompromissa med kvaliteten.

Innehåll

  vad kostar det att bygga ut huset?
   

  Funderar du på att bygga ut ditt hus men är osäker på vad det kommer att kosta? Titta inte längre när vi fördjupar oss i ämnet om hur mycket det verkligen kostar att bygga ut ditt hus. Oavsett om du vill lägga till ett extra sovrum, utöka ditt vardagsrum eller skapa ett hemmakontor är det viktigt att förstå de ekonomiska konsekvenserna. Från material och arbete till tillstånd och designavgifter finns det flera faktorer som påverkar den totala kostnaden för en husutbyggnad. I den här artikeln går vi igenom de olika kostnader du kan förvänta dig att stöta på när du påbörjar ett tillbyggnadsprojekt. Så om du är redo att utforska hemrenoveringens värld och upptäcka vad som är viktigt att tänka på när man budgeterar, fortsätt läsa för att få värdefulla insikter och fatta välgrundade beslut om att bygga ut ditt hus.

  Läs mer: Allt du behöver veta om att bygga ut huset

  Faktorer att tänka på när du förlänger ditt hus

  Att förlänga ditt hus är en stor investering både i tid och pengar. Det är viktigt att noggrant överväga olika faktorer innan du påbörjar ett förlängningsprojekt. Här är några viktiga faktorer att tänka på:

  Läs mer: Vad kostar det att bygga hus?

  1. Syftet med utbyggnaden

  Innan du börjar planera din förlängning är det viktigt att klargöra syftet med den. Vill du skapa mer utrymme för din växande familj? Vill du ha en större vardagsrumsyta för att kunna umgås med vänner och familj? Eller kanske vill du bara ha ett extra rum för att kunna arbeta hemifrån i lugn och ro. Genom att tydligt definiera syftet med din förlängning kan du bättre planera och budgetera för projektet.

  Läs mer: Hus på plintar – Vanliga frågor och svar

  2. Stadsplanering och tillstånd

  Innan du börjar bygga din förlängning måste du kontrollera om det krävs tillstånd från stadsplaneringskontoret eller andra myndigheter. Reglerna och kraven kan variera beroende på var du bor och vilken typ av förlängning du planerar. Att ignorera dessa regler kan leda till böter eller i värsta fall att du måste riva ner det du har byggt. Så se till att göra din research och ansöka om eventuella tillstånd i förväg.

  3. Materialval

  Valet av material kommer att påverka både utseendet och kostnaden för din förlängning. Det är viktigt att välja material av hög kvalitet som kommer att hålla länge och stå emot väder och vind. Samtidigt kan material av högre kvalitet vara dyrare. Du bör överväga vilka material som passar bäst för ditt hus och din budget.

  Olika typer av utbyggnader

  Genomsnittlig kostnad för förlängningar

  Kostnaden för att förlänga ditt hus kan variera beroende på flera faktorer, inklusive storlek, materialval och omfattning av förlängningen. Här är en översikt över de genomsnittliga kostnaderna för olika typer av förlängningar:

  1. Bakåt förlängning

  En bakåt förlängning kan kosta mellan 20 000 och 40 000 kronor per kvadratmeter. Detta inkluderar material, arbetskostnader och eventuella tillstånd eller designavgifter.

  2. Sidos förlängning

  En sidos förlängning kan kosta mellan 25 000 och 45 000 kronor per kvadratmeter. Detta inkluderar material, arbetskostnader och eventuella tillstånd eller designavgifter.

  3. Takförlängning

  En takförlängning kan kosta mellan 30 000 och 50 000 kronor per kvadratmeter. Detta inkluderar material, arbetskostnader och eventuella tillstånd eller designavgifter.

  Ytterligare kostnader att tänka på

  När du planerar din förlängning är det viktigt att ta hänsyn till ytterligare kostnader som kan uppstå under projektets gång. Här är några av de vanligaste ytterligare kostnaderna att tänka på:

  1. Design- och arkitektkostnader

  Om du behöver anlita en arkitekt eller designer för att hjälpa dig med din förlängning kan det tillkomma kostnader för deras tjänster. Dessa kostnader kan variera beroende på den specifika designen och omfattningen av projektet.

  2. Markarbeten

  Beroende på var ditt hus är beläget kan det finnas behov av markarbeten innan du kan påbörja byggandet av din förlängning. Detta kan inkludera att jämna ut marken, gräva för fundament eller anpassa befintliga rörledningar.

  3. Möblering och inredning

  När din förlängning är klar kan det vara nödvändigt att köpa ny möblering och inredning för det nya utrymmet. Detta kan vara en betydande kostnad beroende på vilka möbler och inredningsdetaljer du väljer.

  Hur man budgeterar för en förlängning

  Att budgetera för en förlängning är en viktig del av planeringsprocessen. Här är några tips för att hjälpa dig att budgetera för din förlängning:

  1. Gör en detaljerad kostnadsuppskattning

  Börja med att göra en detaljerad kostnadsuppskattning för ditt förlängningsprojekt. Ta hänsyn till kostnader för material, arbetskraft, tillstånd, designavgifter och eventuella ytterligare kostnader som kan uppstå.

  2. Få offerter från flera entreprenörer

  Innan du anlitar en entreprenör är det viktigt att få offerter från flera olika företag. Detta kommer att ge dig en bättre uppfattning om de genomsnittliga kostnaderna och hjälpa dig att jämföra priser och kvalitet på arbete.

  3. Håll en buffert för oväntade kostnader

  När du budgeterar för din förlängning är det viktigt att hålla en buffert för oväntade kostnader. Det kan finnas oväntade problem eller extra kostnader som uppstår under projektets gång, så det är viktigt att vara förberedd.

  Sätt att spara pengar på förlängningar

  Att förlänga ditt hus kan vara en dyr investering, men det finns sätt att spara pengar utan att kompromissa med kvaliteten på ditt projekt. Här är några tips för att spara pengar på din förlängning:

  1. Jämför priser

  Få offerter från flera olika entreprenörer och jämför priserna. Detta kan hjälpa dig att få det bästa priset och kvaliteten på arbete för ditt projekt.

  2. Gör vissa arbeten själv

  Om du har erfarenhet och kunskap kan du överväga att göra vissa arbeten själv för att spara pengar. Detta kan inkludera att ta hand om mindre byggarbeten eller att installera vissa material själv.

  3. Återanvänd material

  Om möjligt kan du överväga att återanvända material från ditt befintliga hus eller från andra projekt. Detta kan hjälpa dig att spara pengar på materialkostnader.

  Att anlita proffs för din förlängning

  Att anlita professionella entreprenörer och hantverkare är viktigt för att se till att din förlängning blir gjord på rätt sätt och i tid. Här är några tips för att anlita proffs för din förlängning:

  1. Forska och jämför

  Innan du anlitar någon är det viktigt att göra din research och jämföra olika entreprenörer. Kolla referenser, läs recensioner och be om offerter för att hitta den bästa entreprenören för ditt projekt.

  2. Kolla licenser och försäkringar

  Säkerställ att entreprenören har nödvändiga licenser och försäkringar för att utföra arbetet. Detta kommer att skydda både dig och entreprenören om något skulle gå fel under projektets gång.

  3. Skriv ett kontrakt

  Innan arbetet börjar är det viktigt att skriva ett kontrakt med entreprenören. Detta kommer att klargöra projektets omfattning, kostnader och tidslinje samt skydda båda parterna.

  Byggregler och tillstånd för förlängningar

  Att förlänga ditt hus kan kräva tillstånd och överensstämmelse med byggregler. Här är några saker att tänka på när det gäller byggregler och tillstånd för förlängningar:

  1. Kontrollera reglerna för ditt område

  Reglerna och kraven för förlängningar kan variera beroende på var du bor. Kontrollera med din lokala stadsplaneringsmyndighet för att se till att du följer alla regler och krav.

  2. Ansök om tillstånd i förväg

  Om det krävs tillstånd för din förlängning är det viktigt att ansöka om detta i förväg. Det kan ta tid att få tillstånd beviljat, så se till att planera i förväg för detta.

  3. Anlita en arkitekt eller designer

  En arkitekt eller designer kan hjälpa dig att skapa ritningar och planer som uppfyller byggreglerna för ditt område. De kan också hjälpa dig med att ansöka om eventuella tillstånd som krävs.

  Bygga tillbyggnad själv – kostnad och fördelar

  Bygga till en tillbyggnad själv kan vara både spännande och ekonomiskt fördelaktigt. Men innan du kastar dig in i projektet är det viktigt att du har en klar bild av kostnaden och vad som kommer med det. I denna artikel kommer vi att utforska byggkostnaderna för att bygga en tillbyggnad själv samt några vanliga frågor som läsare kan ha.

  Vilka faktorer påverkar kostnaden för att bygga en tillbyggnad?

  Det finns flera faktorer som kan påverka kostnaden när du bygger en tillbyggnad själv. Här är några viktiga:

  1. Storlek och utformning av tillbyggd rum:
  Ju större eller mer komplexa ditt tillbyggda rum är, desto högre blir material- och arbetskostnaderna. Enkel konstruktion med raka väggar kommer generellt sett vara billigare än kurviga väggformer eller flersidig struktur.

  2. Materialval:
  Vilka material du väljer för din tillbyggda struktur kan också påverka totalkostnaden. Det finns olika alternativ att välja mellan, från budgetvänligt träkonstruktioner upp tillexempel betongelement eller stenmaterial.

  3. Grundförberedelse:
  Att göra markarbetet innan du börjar byggprocessen är avgörande för stabiliteten i din nya structurellustillläggning Och förhindrar framtida problem som markfukt och rörelse. Kostnaden för grundförberedelsen kan variera beroende på tillståndet av din befintliga grund, vilket kan kräva extra tid och resurser.

  Vad är fördelarna med att bygga en tillbyggnad själv?

  Att ta på sig ansvaret att bygga en tillbyggnad själv kommer med flera fördelar:

  1. Besparing av kostnad:
  Byggkostnaden blir generellt sett lägre när du gör arbetet själv. Du slipper betala professionella hantverkare eller entreprenörer, men glöm inte att rätt utrustning och material fortfarande behövs.

  2. Flexibilitet i design:
  Genom att bygga själv har du full kontroll över designen av ditt nya utrymme .Du kan anpassa storleken, planlösningen och val av material efter dina egna önskemål utan några begräsningar som annars skulle finnas om man anlitar experter.

  3. Stolthetskänsla och personlig uppfyllelse:
  Att ha möjlighet att skapa något eget från grunden ger en känsla av stolthet, prestation och personlig uppfyllelse.

  Vilka risker finns det vid DIY-tillbyggnader?

  Även om det finns många positiva aspekter vid diy-byggprojekt,så bör du också vara medveten om de potentiella riskerna :

  1. Brist på erfarenhet:
  Om du saknar kunskap eller erfarenhet inom byggnadskonstruktion, kan det vara svårt att utföra arbetet korrekt. Det kan leda till kvalitetsproblem och även kostsamma misstag som får fixas i efterhand.

  2. Tidskrävande:
  Att bygga en tillbyggnad själv tar mycket tid och ansträngning.Om du har ett fulltidsjobb eller andra förpliktelser måste du vara beredd på att investera din fritid i projektet under lång tid .

  3. Kostnad:
  Även om DIY-projekt generellt sett är billigare än att anlita professionella, finns det fortfarande kostnader för verktyg, material och licenser som kan dyka upp längs vägen vilket behöver beaktas innan man börjar.

  Sammanfattningsvis kan att bygga en tillbyggnad själv vara ekonomiskt fördelaktigt och ge dig möjlighet att skapa ditt drömprojekt efter egna preferenser.Men det kräver också kunskap, tålamodoch engagemang.Du måste noga överväga både riskerna och fördelarna med DIY-byggprojekt innan du bestämmer dig. Om du är osäker på dina egna kompetens så rekommenderas professionell hjälpsökning istället för åtgärder som eventuellt behöva göras senare för felkonstuktioner

  Vanliga frågor

  Kostnaden för en husutbyggnad varierar beroende på faktorer som storlek, materialval och omfattning av förlängningen. En bakåt förlängning kan exempelvis kosta mellan 20 000 och 40 000 kronor per kvadratmeter.

  Några vanliga ytterligare kostnader inkluderar design- och arkitektkostnader samt markarbete. Dessutom kan möblering och inredning av det nya utrymmet vara en betydande kostnad.

  Genom att jämföra priser från flera entreprenörer, göra vissa arbeten själv och återanvända material kan du spara pengar på din förlängning utan att kompromissa med kvaliteten.

  Sammanfattning

 • Noggrant överväga syftet med din förlängning och anpassa designen därefter.
 • Kolla reglerna för tillstånd i ditt område innan du börjar byggandet.
 • Välj material av hög kvalitet som passar både estetiskt och ekonomiskt.
 • Oavsett om du är redo att sätta igång eller vill ha mer information, finns vårt team här för dig. Bläddra ner för att hitta fler artiklar som kan vara intressanta eller boka ett kostnadsfritt möte med Laszlo, vår bygglovsexpert.

  Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

  UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024

  dont miss this

  Hjälpte artikeln dig?
  Inga omdömen har lämnats än. Bli först med att lämna ditt omdöme!

  Vill du läsa mer?

  Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.