fbpx

Vanliga frågor om Bygglov 2023

SAMMANFATTNING

 • Jämför priser och erbjudanden från olika tillverkare.
 • Välj en enklare och mer kostnadseffektiv design.
 • Undersök möjligheten att göra vissa arbeten själv, såsom målning och inredning.

För att förverkliga drömmen om att bygga eller renovera ditt hem krävs det oftast mer än bara en vision. Bygglovsritningar spelar en avgörande roll i processen och är viktiga för att få ditt bygglov godkänt. I den här artikeln kommer vi att utforska vanliga frågor om bygglov och ge dig svar på allt du behöver veta.

Innehåll

  Inledning

  För att förverkliga drömmen om att bygga eller renovera ditt hem, krävs det ofta mer än bara en vision. Bygglovsritningar spelar en avgörande roll i denna process. Men vad innebär de egentligen och varför är de så viktiga? I denna artikel kommer vi att förklara allt du behöver veta om bygglovsritningar och deras betydelse för ditt projekt.

  Vad Är Bygglovsritningar?

  Bygglovsritningar, även kända som arkitekt ritningar inom branschen, är detaljerade ritningar som visar exakt hur byggnaden kommer se ut. De är ett krav för att du ska få ditt bygglov godkänt.

  Vilka Ritningar Behöver Du För Ett Bygglov?

  När man ska ansöka om bygglov, krävs det ofta flera typer av bygglovsritningar. De mest grundläggande ritningarna inkluderar planritning, fasadritning, sektionsritning och situationsplan. Dock, om du planerar att bygga en helt ny villa, måste du även inkludera en markplaneringsritning.

  Kan Man Skapa Egna Bygglovsritningar?

  Rent tekniskt sett, kan du skapa dina egna bygglovsritningar. Men det kräver tid och en djup förståelse för byggnormer och tekniska detaljer.

  Vad Kostar Det Att Ta Fram Bygglovsritningar?

  Kostnaden för att ta fram bygglovsritningar kan variera beroende på olika faktorer, inklusive projektets omfattning och vem du anlitar för att göra dina ritningar. Men det är viktigt att se dessa pengar inte bara som en kostnad, utan som en investering för att undvika huvudvärk längre fram i projektet.

  Vad Behöver Du Inkludera I Din Bygglovsansökan?

  Förutom bygglovsritningarna, krävs det även andra dokument i din bygglovsansökan. En av de mest viktiga dokumenten är kontrollplanen, vilken ofta glöms bort. Om du behöver hjälp med att upprätta en kontrollplan, kan du kontakta oss för hjälp.

  Behöver Du Alltid Söka Bygglov?

  Generellt sett, behöver du söka bygglov för de flesta projekt. Men det finns också undantag. Vissa mindre projekt kan till exempel kräva en bygganmälan istället för bygglov, medan andra kan genomföras utan att kontakta kommunen alls. Det bästa är att alltid kolla med din kommun för att vara på den säkra sidan.

  Kan Du Bygga Mindre Än Vad Ditt Bygglov Tillåter?

  Ja, det kan du. Om du har fått bygglov för att bygga en viss storlek på en byggnad, betyder det inte att du måste bygga exakt den storleken. Det kan dock behövs ett nytt bygglovsbeslut även om du bygger mindre än ditt nuvarande bygglov. Du har friheten att bygga mindre, men du kan inte bygga större utan att ansöka om ändring av ditt befintliga bygglov.

  Vanliga frågor

  Svaret på den här frågan varierar beroende på olika faktorer, inklusive projektets storlek och komplexitet samt vem du anlitar för att göra ritningarna.

  Utöver bygglovsritningarna behöver du även andra dokument, såsom kontrollplanen. Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med upprättandet av en kontrollplan.

  I de flesta fall måste du söka bygglov, men det finns undantag. Mindre projekt kan exempelvis kräva en bygganmälan istället för ett fullständigt bygglov.

  Ja, du kan bygga mindre än vad ditt beviljade bygglov tillåter. Du behöver dock ansöka om ändring av ditt befintliga bygglov om du vill bygga större än det beviljade.

  Sammanfattning

  Bygglovsritningar är en grundläggande del av byggprocessen. De ger en detaljerad beskrivning av ditt projekt och är avgörande för att få ditt byggprojekt godkänt. Oavsett om du planerar att bygga ett nytt hem, renovera ett befintligt eller lägga till en tillbyggnad, kommer bygglovsritningar att vara ett viktigt steg i processen. Genom att förstå deras betydelse och vad de innebär, kan du undvika potentiella hinder på vägen och säkerställa att ditt projekt blir precis som du har tänkt dig.

  – Bygglovsritningar är avgörande för att få godkänt bygglov.
  – Förstå betydelsen av dokumentationen i din ansökan, inklusive kontrollplanen.
  – Kolla med din kommun angående undantag från kravet på bygglov.
  – Kom ihåg att du kan anpassa storleken på ditt projekt inom ramarna av det beviljade bygglovet.

  Vi rekommenderar också att läsa våra andra informativa artiklar längre ner på sidan eller boka ett kostnadsfritt möte med Laszlo, vår erfarna bygglovsexpert.

   

  Har du fler frågor?
  Boka ett möte med Laszlo!

  Boka Samtal med Laszlo

  Hjälpte artikeln dig?
  2 av 2 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer