fbpx

Vanliga frågor om Bygglov

SAMMANFATTNING

 • Jämför priser och erbjudanden från olika tillverkare.
 • Välj en enklare och mer kostnadseffektiv design.
 • Undersök möjligheten att göra vissa arbeten själv, såsom målning och inredning.

För att förverkliga drömmen om att bygga eller renovera ditt hem krävs det oftast mer än bara en vision. Bygglovsritningar spelar en avgörande roll i processen och är viktiga för att få ditt bygglov godkänt. I den här artikeln kommer vi att utforska vanliga frågor om bygglov och ge dig svar på allt du behöver veta.

Innehåll

  Inledning

  För att förverkliga drömmen om att bygga eller renovera ditt hem, krävs det ofta mer än bara en vision. Bygglovsritningar spelar en avgörande roll i denna process. Men vad innebär de egentligen och varför är de så viktiga? I denna artikel kommer vi att förklara allt du behöver veta om bygglovsritningar och deras betydelse för ditt projekt.

  Läs mer: Bygganmälan och Bygglov – Vanliga frågor och svar

  Vad Är Bygglovsritningar?

  Bygglovsritningar, även kända som arkitekt ritningar inom branschen, är detaljerade ritningar som visar exakt hur byggnaden kommer se ut. De är ett krav för att du ska få ditt bygglov godkänt.

  Läs mer: Bygglov och Detaljplan: Vanliga frågor och svar

  Vilka Ritningar Behöver Du För Ett Bygglov?

  När man ska ansöka om bygglov, krävs det ofta flera typer av bygglovsritningar. De mest grundläggande ritningarna inkluderar planritning, fasadritning, sektionsritning och situationsplan. Dock, om du planerar att bygga en helt ny villa, måste du även inkludera en markplaneringsritning.

  Läs mer: Detaljplan och Bygglov: Vanliga frågor och svar

  Kan Man Skapa Egna Bygglovsritningar?

  Rent tekniskt sett, kan du skapa dina egna bygglovsritningar. Men det kräver tid och en djup förståelse för byggnormer och tekniska detaljer.

  Läs mer: Arkitekt och bygglov om Vanliga frågor

  Vad Kostar Det Att Ta Fram Bygglovsritningar?

  Kostnaden för att ta fram bygglovsritningar kan variera beroende på olika faktorer, inklusive projektets omfattning och vem du anlitar för att göra dina ritningar. Men det är viktigt att se dessa pengar inte bara som en kostnad, utan som en investering för att undvika huvudvärk längre fram i projektet.

  Läs mer: Bygglov lokal till bostad – Vanliga frågor och svar

  Vad Behöver Du Inkludera I Din Bygglovsansökan?

  Förutom bygglovsritningarna, krävs det även andra dokument i din bygglovsansökan. En av de mest viktiga dokumenten är kontrollplanen, vilken ofta glöms bort. Om du behöver hjälp med att upprätta en kontrollplan, kan du kontakta oss för hjälp.

  Läs mer: Bygganmälan och Bygglov

  Behöver Du Alltid Söka Bygglov?

  Generellt sett, behöver du söka bygglov för de flesta projekt. Men det finns också undantag. Vissa mindre projekt kan till exempel kräva en bygganmälan istället för bygglov, medan andra kan genomföras utan att kontakta kommunen alls. Det bästa är att alltid kolla med din kommun för att vara på den säkra sidan.

  Kan Du Bygga Mindre Än Vad Ditt Bygglov Tillåter?

  Ja, det kan du. Om du har fått bygglov för att bygga en viss storlek på en byggnad, betyder det inte att du måste bygga exakt den storleken. Det kan dock behövs ett nytt bygglovsbeslut även om du bygger mindre än ditt nuvarande bygglov. Du har friheten att bygga mindre, men du kan inte bygga större utan att ansöka om ändring av ditt befintliga bygglov.

  Vanliga frågor

  Svaret på den här frågan varierar beroende på olika faktorer, inklusive projektets storlek och komplexitet samt vem du anlitar för att göra ritningarna.

  Utöver bygglovsritningarna behöver du även andra dokument, såsom kontrollplanen. Kontakta oss gärna om du behöver hjälp med upprättandet av en kontrollplan.

  I de flesta fall måste du söka bygglov, men det finns undantag. Mindre projekt kan exempelvis kräva en bygganmälan istället för ett fullständigt bygglov.

  Ja, du kan bygga mindre än vad ditt beviljade bygglov tillåter. Du behöver dock ansöka om ändring av ditt befintliga bygglov om du vill bygga större än det beviljade.

  Sammanfattning

  Bygglovsritningar är en grundläggande del av byggprocessen. De ger en detaljerad beskrivning av ditt projekt och är avgörande för att få ditt byggprojekt godkänt. Oavsett om du planerar att bygga ett nytt hem, renovera ett befintligt eller lägga till en tillbyggnad, kommer bygglovsritningar att vara ett viktigt steg i processen. Genom att förstå deras betydelse och vad de innebär, kan du undvika potentiella hinder på vägen och säkerställa att ditt projekt blir precis som du har tänkt dig.

  – Bygglovsritningar är avgörande för att få godkänt bygglov.
  – Förstå betydelsen av dokumentationen i din ansökan, inklusive kontrollplanen.
  – Kolla med din kommun angående undantag från kravet på bygglov.
  – Kom ihåg att du kan anpassa storleken på ditt projekt inom ramarna av det beviljade bygglovet.

  Vi rekommenderar också att läsa våra andra informativa artiklar längre ner på sidan eller boka ett kostnadsfritt möte med Laszlo, vår erfarna bygglovsexpert.

   

  Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

  UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024

  dont miss this

  Hjälpte artikeln dig?
  4 av 4 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Vill du läsa mer?

  Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

  Läs alla recensioner

  Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

  Basil M. — Lund

  Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

  Annika T. — Täby

  Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

  Peter A. — Stockholm
  Ladda mer