LT Ingenjörsbyrå förverkligar din byggdröm. Vi är en helthetsbyrå för dig som ska bygga.

Vanliga misstag när man bygger hus första gången

Denna artikel uppdaterades senast 1970-01-01

Att bygga sitt första hus är en spännande och utmanande resa, men även en som kan innebära stora misstag om du inte är förberedd. Det är lätt att dras med i entusiasmen och göra fel som kan kosta både tid och pengar. I denna artikel går vi igenom de vanligaste misstagen som nybörjare gör när de bygger hus och ger dig tips på hur du kan undvika dessa fallgropar. Förbered dig på att bygga ditt drömhus utan att spräcka budgeten eller skapa byggkaos.

Innehållsförteckning

3 fördelar du behöver tänka på 👇

🧠 Redo att bygga ditt drömhus – utan att krascha på vägen?
Varje år spricker tusentals husprojekt på grund av dålig planering, otydlig ansvarsfördelning och dyra misstag.
Men du behöver inte bli en byggexpert – du behöver struktur och rätt verktyg från början.

🎁 Få direkt tillgång till min 2-timmars videoguide + färdiga mallar och checklistor som hjälper dig att bygga smart, tryggt och utan att gå in i väggen.

✅ Du får:

  • Min budgetmall, avtalsmall & checklista – så du får koll på allt
  • En komplett videoguide (2h) där jag visar hur du undviker de vanligaste misstagen
  • Konkreta steg för hur du bygger rätt från början – utan att spräcka budgeten
  • Hjälp att förstå vilka beslut du ska ta – och i vilken ordning
  • BONUS: Allt skickas till dig på 1 minut – så du kan börja direkt

Att bygga hus för första gången är en lärorik process där det är lätt att göra misstag, speciellt om man inte har erfarenhet. Här är några av de vanligaste misstagen och hur du kan undvika dem:

1. Underskatta byggkostnaderna

Många nybörjare gör misstaget att underskatta de verkliga kostnaderna för att bygga ett hus. Att budgetera för de grundläggande byggmaterialen är bara en del av kostnaderna. Det finns många andra faktorer att ta hänsyn till.

  • Oförutsedda kostnader: Det är viktigt att ha en buffert för oförutsedda utgifter, som markförberedelse, specialanpassningar eller extra arbetskraft.

  • Bygglov och avgifter: Förutom själva byggandet finns det också kostnader för bygglov och andra administrativa avgifter som kan vara högre än förväntat.

2. Dålig planering och förberedelse

En av de största fallgroparna när man bygger hus är att inte lägga tillräcklig tid och energi på planering och förberedelse.

  • För kort tidsplan: Många tror att bygget kommer att gå snabbare än det faktiskt gör. Detta kan skapa stress och göra att projektet inte håller tidsramarna.

  • Brist på detaljerad plan: Att bara ha en grov idé om vad du vill ha är inte tillräckligt. En detaljerad plan för varje byggfas är avgörande för att hålla bygget på rätt spår.

3. Att inte ta hjälp av experter när det behövs

Även om du vill göra mycket av arbetet själv, är det viktigt att veta när det är dags att ta hjälp av experter. Många försöker spara pengar genom att inte anlita professionella, vilket kan leda till problem längre fram.

  • Byggteknik och installationer: Vissa delar av byggprocessen, som elinstallation och VVS, kräver specialkompetens. Att försöka göra detta själv kan leda till allvarliga problem som är dyra att åtgärda.

  • Bygglov och inspektioner: Bygglovsprocessen och de inspektioner som följer kan vara komplicerade. En expert kan hjälpa till att navigera dessa steg och undvika fördröjningar.

4. Ignorera byggnormer och säkerhetsföreskrifter

Det är lätt att tänka att det inte är så farligt att ta genvägar, men att ignorera byggnormer och säkerhetsföreskrifter kan få allvarliga konsekvenser.

  • Byggnormer: För att säkerställa att ditt hus är hållbart och säkert måste alla byggnormer följas noggrant. Detta inkluderar allt från materialval till konstruktion och installationer.

  • Säkerhet: Det är också viktigt att tänka på säkerheten för både dig och de som arbetar på byggplatsen. Olyckor kan bli dyra och fördröja projektet.

5. Dålig uppföljning och projektledning

När byggandet är igång kan det vara lätt att förlora fokus på projektet och glömma att följa upp på detaljerna.

  • Missade deadlines: Om du inte håller koll på alla moment och deadlines kan det leda till förseningar och ökad kostnad.

  • Bristande kommunikation: Om du inte kommunicerar regelbundet med de som arbetar på byggplatsen kan det leda till missförstånd och felaktiga beslut.

Fem Vanliga frågor om artikeln - Vanliga misstag när man bygger hus första gången

Byggkostnaderna varierar beroende på husets storlek, design och material. En grov uppskattning är att det kan kosta mellan 10 000 och 20 000 kronor per kvadratmeter, men det är viktigt att ha en buffert för oförutsedda kostnader.

Det första steget är att skapa en detaljerad plan och budget. Detta inkluderar att ta reda på vilka bygglov som krävs och säkerställa att marken är lämplig för byggnation.

Om du vill bygga ett hus enligt en unik design eller har specifika krav kan det vara bra att anlita en arkitekt. För enklare husmodeller kan det räcka med att använda färdiga planlösningar från byggvaruhus.

Byggtiden kan variera beroende på husets storlek och komplexitet. Generellt sett kan det ta mellan ett och två år att bygga ett hus, om allt går enligt plan.

De största riskerna är ofta relaterade till budget, tidsplanering och att inte följa byggnormer. Det är också viktigt att ha rätt försäkringar och att säkerställa att allt arbete görs enligt säkerhetsföreskrifterna.

Kolla in fler inlägg om ​

De betalade 137 000 kr – utan att veta det viktigaste

Populärt

Såhär ritade jag ett kändishus från start – Jonas Fagerström

Populärt

Jag fick bygglov på 10 dagar – så här gjorde jag

Populärt

Vill du bygga hus – men känner att det är för mycket?

Populärt

DET DYRASTE FELET UNDER HELA BYGGET…

Populärt

De ville bara ‘komma igång’ – och det blev riktigt dyrt

Populärt

Kolla in våra referensuppdrag

Markanvisningstävling Borås

Populärt

Solcellsinstallation på Villa i Stockholm

Populärt

Nybyggnation av Villa i Lilla Edet

Populärt

Nybyggnation av Villa i Borås

Populärt

Byggprojekt tillsammans med Linus Fernström

Populärt

Konstruktionsritningar för om- och tillbyggnad

Populärt
[INSERT_ELEMENTOR id=6576]

Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

Basil M. — Lund

Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

Annika T. — Täby

Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

Peter A. — Stockholm