fbpx

Ventilationsritning 2023: Allt du behöver veta

Sammanfattning

 • Ventilationsritningar används för att hantverkaren ska kunna se utformningen på ventilationssystemet samt hur detta skall sättas ihop
 • Ventilationsritningar ingår i det som kallas VVS-ritningar – Vilket också innefattar vatten- och avloppsritningar
 • Priset för ventilationsritningar avseende en normalstor villa är cirka 8 – 10 000 SEK

Att ha rätt ventilationssystem är avgörande för att skapa en hälsosam och bekväm miljö i ditt hem. Men hur vet du vilket system som passar bäst? Här kommer ventilationsritningar till din räddning! Ventilationsritningar ger dig en visuell representation av hur ditt ventilationssystem ska se ut och fungera, vilket underlättar både för hantverkare och bygglovsansökningar.

Innehåll

  LT Ingenjörsbyrå AB hjälper dig med kompletta handlingar för ditt startbesked. VVS-ritningar är ett av våra expertområden.

  Ventilationsritning Bygglov? När behövs det?

  När du ska bygga om huset eller bygga ett nytt hus behöver du, utöver exempelvis konstruktionsritningar, även ventilationsritningar för att du, kommunen och dina hantverkare ska veta hur ventilationssystemet ska byggas.

  Nedan kan du även se på exempel på ventilationsritningar.

  Ventilationsritning för bygglovet ska tas fram senast till det tekniska samrådet.

  När behövs en ventilationsritning och hur kan vi hjälpa dig?

  En ventilationsritning för bygglov behövs om man vill bygga ett nytt hus eller om man vill göra stora förändringar i den ventilation som redan finns i en byggnad. Den, samt stycklistan med alla saker som behövs för ventilationen krävs också när systemet ska monteras, antingen av kunnig personal eller av husägaren själv. Tänk på att ventilationen även kan påverka utfallet i en energideklaration samt att ventilationslösningen inte ska inverka negativt på brandskyddsdokumentationen.

  Vi kan hjälpa till med utformning av en ritning oavsett hur stor din byggnad är eller hur den ser ut. Du får också hjälp med ansökan om bygglov, inskickning och mycket annat om du vill det, allt till ett mycket bra pris. Vi tar hand om allt.

  Utöver ventilationsritningar så kräver kommunen också Vatten- och avloppsritningar vilket gemensamt kallas för VVS-ritningar. Idag byggs många hus med golvvärme och detta är även inkluderat i VVS-ritningarna som vi levererar.

  Undvik dessa 7 misstag när du söker Bygglov!

  Ange din e-post så skickar jag dig PDF inom 2 minuter!

  Exempel på Ventilationsritningar

  Nedan kan du se hur vi har utformat ventilationsritningar till en av våra kunder.

  På denna ritning har vi ritat ett system med frånluftsvärmepump.

  Tilluften sker via ventiler i fasaden eller via fönster.

  Köksfläkten är en IM-kanal.

  Ventilationsritningar-1

  Vanliga frågor

  Du behöver ventilationsritningar när du planerar att bygga ett nytt hus eller göra stora ändringar i ventilationen i en befintlig byggnad.

  Vi på LT Ingenjörsbyrå har expertis inom VVS-ritningar, inklusive ventilationsritningar. Vi kan hjälpa dig att ta fram ritningen, ansöka om bygglov och ge allmän rådgivning kring ditt projekt.

  Sammanfattning

  • Ventilationsritningar är avgörande för att planera ett effektivt ventilationssystem.
  • Du behöver ventilationsritningar när du ska bygga nytt eller ändra befintlig ventilation.
  • LT Ingenjörsbyrå erbjuder expertis inom VVS-ritningar, inklusive ventilationsritningar.

  Vill du läsa mer om relaterade ämnen? Kolla in våra andra artiklar nedan eller boka ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert Laszlo idag!

  Hjälpte artikeln dig?
  5 av 5 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer