fbpx

Ventilationsritning - Allt du behöver veta

Sammanfattning

 • Ventilationsritningar används för att hantverkaren ska kunna se utformningen på ventilationssystemet samt hur detta skall sättas ihop
 • Ventilationsritningar ingår i det som kallas VVS-ritningar – Vilket också innefattar vatten- och avloppsritningar
 • Priset för ventilationsritningar avseende en normalstor villa är cirka 8 – 10 000 SEK

Att ha rätt ventilationssystem är avgörande för att skapa en hälsosam och bekväm miljö i ditt hem. Men hur vet du vilket system som passar bäst? Här kommer ventilation ritning till din räddning! Ventilationsritningar ger dig en visuell representation av hur ditt ventilationssystem ska se ut och fungera, vilket underlättar både för hantverkare och bygglovsansökningar.

Innehåll

  ventilationsritningar

  Ventilationsritning Bygglov? När behövs det?

  När du ska bygga om huset eller bygga ett nytt hus behöver du, utöver exempelvis konstruktionsritningar, även ventilationsritningar för att du, kommunen och dina hantverkare ska veta hur ventilationssystemet ska byggas.

  Nedan kan du även se på exempel på ventilation ritning.

  Ventilationsritning för bygglovet ska tas fram senast till det tekniska samrådet.

  Läs mer: Allt du behöver veta om att bygga ut huset

  När behövs en ventilationsritning och hur kan vi hjälpa dig?

  En ventilationsritning för bygglov behövs om man vill bygga ett nytt hus eller om man vill göra stora förändringar i den ventilation som redan finns i en byggnad. Den, samt stycklistan med alla saker som behövs för ventilationen krävs också när systemet ska monteras, antingen av kunnig personal eller av husägaren själv. Tänk på att ventilationen även kan påverka utfallet i en energideklaration samt att ventilationslösningen inte ska inverka negativt på brandskyddsdokumentationen.

  Vi kan hjälpa till med utformning av en ritning oavsett hur stor din byggnad är eller hur den ser ut. Du får också hjälp med ansökan om bygglov, inskickning och mycket annat om du vill det, allt till ett mycket bra pris. Vi tar hand om allt.

  Utöver ventilationsritningar så kräver kommunen också Vatten- och avloppsritningar vilket gemensamt kallas för VVS-ritningar. Idag byggs många hus med golvvärme och detta är även inkluderat i VVS-ritningarna som vi levererar.

  Exempel på Ventilationsritningar

  Nedan kan du se hur vi har utformat ventilationsritningar till en av våra kunder.

  På denna ritning har vi ritat ett system med frånluftsvärmepump.

  Tilluften sker via ventiler i fasaden eller via fönster.

  Köksfläkten är en IM-kanal. Du kan läsa mer om branschreglerna för IM-kanal.

  Ventilationsritningar-1

  Vanliga frågor

  Du behöver ventilationsritningar när du planerar att bygga ett nytt hus eller göra stora ändringar i ventilationen i en befintlig byggnad.

  Vi på LT Ingenjörsbyrå har expertis inom VVS-ritningar, inklusive ventilationsritningar. Vi kan hjälpa dig att ta fram ritningen, ansöka om bygglov och ge allmän rådgivning kring ditt projekt.

  Sammanfattning

  • Ventilationsritningar är avgörande för att planera ett effektivt ventilationssystem.
  • Du behöver ventilationsritningar när du ska bygga nytt eller ändra befintlig ventilation.
  • LT Ingenjörsbyrå erbjuder expertis inom VVS-ritningar, inklusive ventilationsritningar.

  Vill du läsa mer om relaterade ämnen? Kolla in våra andra artiklar nedan eller boka ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert Laszlo idag!

  Hjälpte artikeln dig?
  6 av 6 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

  UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024

  dont miss this

  Vill du läsa mer?

  Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

  Läs alla recensioner

  Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

  Basil M. — Lund

  Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

  Annika T. — Täby

  Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

  Peter A. — Stockholm
  Ladda mer