LT Ingenjörsbyrå förverkligar din byggdröm. Vi är en helthetsbyrå för dig som ska bygga.

Viktiga punkter i avtal med entreprenör

Denna artikel uppdaterades senast 1970-01-01

Att bygga sitt drömhus är en stor investering och en lång resa. För att undvika problem och kostsamma misstag är det avgörande att ha ett detaljerat och tydligt avtal med entreprenören. Men vad ska du egentligen tänka på när du skriver ett avtal? Den här guiden ger dig svaren, så att du kan känna dig trygg i ditt byggprojekt – utan att gå över budget eller tappa kontrollen.

Innehållsförteckning

3 fördelar du behöver tänka på 👇

🧠 Redo att bygga ditt drömhus – utan att krascha på vägen?
Varje år spricker tusentals husprojekt på grund av dålig planering, otydlig ansvarsfördelning och dyra misstag.
Men du behöver inte bli en byggexpert – du behöver struktur och rätt verktyg från början.

🎁 Få direkt tillgång till min 2-timmars videoguide + färdiga mallar och checklistor som hjälper dig att bygga smart, tryggt och utan att gå in i väggen.

✅ Du får:

  • Min budgetmall, avtalsmall & checklista – så du får koll på allt
  • En komplett videoguide (2h) där jag visar hur du undviker de vanligaste misstagen
  • Konkreta steg för hur du bygger rätt från början – utan att spräcka budgeten
  • Hjälp att förstå vilka beslut du ska ta – och i vilken ordning
  • BONUS: Allt skickas till dig på 1 minut – så du kan börja direkt

Varför är ett avtal med entreprenör viktigt?

Ett välskrivet avtal är din största försäkring när det kommer till att säkerställa att ditt bygge genomförs på rätt sätt, i rätt tid och inom rätt budget. Utan ett tydligt avtal riskerar du att möta oväntade kostnader, fördröjningar eller problem med entreprenören.

De viktigaste punkterna att inkludera i avtalet

För att du ska få ut det mesta av ditt avtal, bör det inkludera följande punkter:

  • Tydlig beskrivning av arbetet: Se till att det framgår exakt vad entreprenören ska göra. En vag beskrivning kan leda till missförstånd och extra kostnader.

  • Tidsram: Sätt upp en realistisk tidsplan med specifika deadlines för varje delmoment i byggprojektet.

  • Betalningsplan: Ange hur och när betalningar ska göras. Undvik att betala för mycket i förskott – en bra regel är att betala vid färdigställandet av specifika etapper.

  • Material och kvalitet: Skriv in specifika krav på material, både vad gäller kvalitet och mängd, för att undvika problem med underleverantörer eller dyrare material.

  • Garantier: Inkludera garantivillkor för arbetet och materialet, så att du är skyddad om något går fel efter att bygget är klart.

Hur du undviker vanliga fallgropar

Det finns många vanliga fallgropar när det gäller byggprojekt och entreprenadavtal. Här är några tips för att undvika dem:

  • Kontrollera referenser: Gör en grundlig bakgrundskontroll på entreprenören innan du skriver på ett avtal. Läs recensioner och tala med tidigare kunder.

  • Var tydlig med förändringar: Om något behöver ändras under projektets gång, se till att få dessa förändringar skriftligt, så att båda parter är överens om de nya villkoren.

  • Ha ett tydligt uppsägningsavtal: Om entreprenören inte lever upp till avtalet, bör det finnas en tydlig uppsägningsklausul som skyddar dig från oönskade kostnader.

Steg-för-steg – Hur du skriver ett avtal med entreprenören

  1. Samla all information: Se till att du har alla detaljer om projektet, inklusive bygglov, ritningar och krav på material.

  2. Välj rätt entreprenör: Gör en noggrant övervägning av vilken entreprenör du vill samarbeta med.

  3. Förbered avtalet: Skriv ner alla punkter i avtalet på ett klart och tydligt sätt, inklusive pris, betalning, tidsram och garantier.

  4. Gå igenom avtalet noggrant: Läs igenom avtalet flera gånger och se till att inga viktiga detaljer saknas. Om du känner dig osäker, ta hjälp av en jurist.

  5. Underskrifter: När du är nöjd med avtalet, underskriver både du och entreprenören för att bekräfta överenskommelsen.

Fem Vanliga frågor om artikeln - Viktiga punkter i avtal med entreprenör

Om entreprenören inte håller tidsplanen kan du kräva ett skriftligt svar om varför förseningen inträffade och få en ny tidsram. I vissa fall kan du få ersättning för extra kostnader.

Det bästa är att dela upp betalningen i olika etapper, beroende på projektets framsteg. Betal inte mer än 20% i förskott, och håll en större summa som slutbetalning tills arbetet är fullständigt slutfört.

Ja, men alla ändringar bör göras skriftligt och båda parter måste godkänna de nya villkoren för att undvika tvister.

Om något går fel kan du kräva att entreprenören åtgärdar felet. En garanti ska täcka sådana situationer, och du kan även ha rätt till kompensation för extra kostnader.

Det är inte alltid nödvändigt, men det kan vara bra att anlita en advokat för att säkerställa att alla viktiga punkter är täckta och att avtalet är rättvist och juridiskt bindande.

Kolla in fler inlägg om ​

De betalade 137 000 kr – utan att veta det viktigaste

Populärt

Såhär ritade jag ett kändishus från start – Jonas Fagerström

Populärt

Jag fick bygglov på 10 dagar – så här gjorde jag

Populärt

Vill du bygga hus – men känner att det är för mycket?

Populärt

DET DYRASTE FELET UNDER HELA BYGGET…

Populärt

De ville bara ‘komma igång’ – och det blev riktigt dyrt

Populärt

Kolla in våra referensuppdrag

Markanvisningstävling Borås

Populärt

Solcellsinstallation på Villa i Stockholm

Populärt

Nybyggnation av Villa i Lilla Edet

Populärt

Nybyggnation av Villa i Borås

Populärt

Byggprojekt tillsammans med Linus Fernström

Populärt

Konstruktionsritningar för om- och tillbyggnad

Populärt
[INSERT_ELEMENTOR id=6576]

Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

Basil M. — Lund

Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

Annika T. — Täby

Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

Peter A. — Stockholm