fbpx

Bygga Bastu 2023 - Kostnad, Regler & Typer

Sammanfattning

 • En fristående bastu utomhus kan uppfylla kriterierna för en friggebod och därmed undgå kravet om bygglov
 • Priset för de billigaste varianterna av bastu ligger på cirka 10 000 SEK medan de större och lyxigare varianterna kan uppgå till över 100 000 SEK

Älskar du känslan av att svettas ut alla gifter? Då kommer du att älska att bygga din egen bastu! I den här omfattande guiden går vi igenom steg-för-steg hur du kan bygga en bastu som passar perfekt in i ditt hem både inomhus och utomhus. Vi täcker allt från kostnader till regler och olika typer av bastur. Så oavsett om du vill koppla av eller ha hälsofördelar har vi all information du behöver!

Innehåll

  Bygga-bastu-2

  Inledning

  Älskar du känslan av att svettas ut alla dina gifter? Då kommer du att älska att bygga din egen bastu! I den här artikeln ger vi en omfattande guide om hur du bygger en bastu.

  Vi kommer att diskutera de olika stegen i processen, samt kostnader och överväganden som är involverade. Så oavsett om du vill bygga en bastu utomhus eller inomhus har vi allt du behöver!

   

  Bygga-Bastu-10

  Hur mycket kostar det att bygga en bastu?

  Kostnaden för att bygga en bastu varierar beroende på vilken storlek och vilka funktioner du vill ha. För en liten, enkel bastu kan du räkna med att spendera omkring 10 000 SEK.

  Om du däremot vill ha en större, lyxigare bastu med alla funktioner kan priset stiga till 50 000 SEK eller mer. Naturligtvis du kan alltid bygga din bastu själv för att spara på kostnaderna.

  Vilka regler gäller när man ska bygga en bastu?

  Det finns några saker att tänka på när du bygger en bastu i Sverige. Först och främst måste du se till att bastun placeras på en icke brännbar yta.

  Det innebär att du inte kan bygga din bastu på ett trädäck eller en balkong. Slutligen bör du se till att bastun är väl ventilerad.

  Hur ser en ritning på en bastu ut?

  När du har bestämt dig för var din bastu ska placeras ska du göra en ritning av den. Ritningen ska visa bastuns dimensioner samt placering av dörrar, fönster och andra detaljer. Det är en bra idé att ta hjälp av ett proffs när du gör denna ritning.

  Bygga-bastu-6

   

  Vad ska man tänka på innan man bygger en bastu?

  Det finns några saker du bör tänka på innan du börjar bygga din bastu. För det första måste du bestämma var du vill placera din bastu. Om du vill bygga en bastu inomhus måste du se till att det finns tillräckligt med utrymme och att taket är tillräckligt högt.

  Du måste också tänka på hur du ska ventilera bastun. Om du vill bygga en bastu utomhus måste du se till att platsen är jämn och att det finns tillräckligt med utrymme för bastun. Du måste också tänka på hur du ska skydda bastun från väder och vind.

  Kan man bygga en bastu själv?

  Naturligtvis kan du alltid bygga din bastu själv! Om du gör det måste du se till att du följer alla regler och bestämmelser för att bygga en bastu. Du måste också se till att bastun placeras på ett obrännbart underlag. Det betyder att du inte kan bygga din bastu på ett trädäck eller en balkong. Slutligen bör du se till att bastun är väl ventilerad.

  Vilka typ av bastu finns det?

  Det finns två huvudtyperna av bastu är torrbastu och våtbastu. Torra bastur är vanligtvis mellan 80 och 100 grader Celsius, medan våta bastur vanligtvis är mellan 60 och 80 grader Celsius.

  Våtsaunor är vanligare i Sverige eftersom de anses vara mer gynnsamma för hälsan.

  Vad är skillnad mellan att bygga en egen bastu inomhus och utomhus?

  Den största skillnaden mellan att bygga en bastu inomhus och utomhus är svårighetsgraden. Att bygga en bastu inomhus kräver i allmänhet mer snickerikunskaper eftersom du troligen måste bygga bastustommen själv.

  Utomhusbastur är vanligtvis lättare att bygga eftersom de kommer i prefabricerade byggsatser. Ett annat övervägande är vädret. Svenskarna älskar att hoppa i snön efter en bastu, så om du bor i ett kallare klimat kan en utomhusbastu vara det bästa alternativet.

  Om du däremot vill ha mer avskildhet eller vill kunna använda din bastu året runt kan en inomhusbastu vara ett bättre val.

  Hur högt ska taket vara för att kunna bygga inomhus?

  Bastun måste ha två tillgängliga fönster och en nödutgång. Taket ska vara tillräckligt högt så att du kan stå upp bekvämt i bastun.

  Vad ska jag tänka på när jag bygger en bastu utomhus?

  Det finns några saker att tänka på när man bygger en bastu utomhus. Det första är vädret. Du måste se till att din bastu tål elementen, särskilt om du bor i ett kallare klimat.

  Den andra är integriteten. Du kanske vill överväga att bygga din bastu på en avskild plats i din trädgård för att garantera maximal avkoppling. Slutligen måste du se till att din bastu är ordentligt ventilerad för att undvika kondenseringsproblem.

  Bygga-bastu-6

  Kan man bygga bastu utan bygglov?

  I de flesta fall behöver du inget bygglov för att bygga en bastu. Det finns dock några få undantag. Om du bor i ett naturskyddsområde eller i en kulturminnesmärkt byggnad behöver du bygglov.

  Om din bastu är större än 15 kvadratmeter behöver du göra en bygganmälan, idag är det praktiskt sätt samma sak som ett bygglov.

  Vill du bygga en större bastu än 15 kvm är det ett attefallshus som vi rekommenderar. Då får den vara upp till 30 kvm samt 4 meter i höjd och i dessa fall är det lämpligt att använda konstruktionsritningar då byggnation blir relativt stor.

  Att bygga sin egen bastu är ett utmärkt ett sätt att slappna av och avgifta kroppen.

  Hur stor ska en bastu vara för 6 personer?

  Storleken på bastun beror på hur många personer som kommer att använda den. För sex personer behöver du en bastu på minst 6-12 kvadratmeter.

  Bygga-bastu-5

  Vad kostar en platsbyggd bastu?

  Kostnaden för en platsbyggd bastu varierar beroende på bastuns storlek och egenskaper. En liten, enkel bastu kan kosta så lite som 5 000 SEK, medan en stor och lyxig bastusvit kan kosta över 500 000 SEK.

  Se vilka modeller som Skånska byggvaror har i sitt lager! Bläddra bland bastu-modeller.

  När du bygger en bastu måste du ta hänsyn till materialkostnaden, den arbetskostnaden och kostnaden för eventuella extrautrustning, t.ex. ett bastuaggregat.

  Vilka är fördelarna med att ha en bastu?

  Det finns många fördelar med att basta, bland annat avslappning, förbättrad cirkulation, ökad svettning som kan bidra till att avgifta kroppen och lindring av muskelvärk. Bastu kan också hjälpa till att förbättra hudens utseende.

  Bastu har använts i århundraden för sina hälsofördelar, och det är en populär aktivitet i många länder. I Sverige är bastubad ett mycket vanligt sätt att avsluta en dag på jobbet.

  Hur ofta ska man använda bastun?

  Det finns inget slutgiltigt svar på denna fråga eftersom det beror på dina individuella behov. Om du använder bastun för att koppla av kan du använda den så ofta du vill. Om du använder bastun av hälsoskäl rekommenderas följande:

  – För den allmänna hälsan räcker det med en eller två gånger i veckan.

  – Vid förkylning eller influensa rekommenderas tre gånger om dagen de första två dagarna och sedan en gång om dagen under resten av sjukdomen.

  – Om du har artrit rekommenderas tre gånger i veckan.

  – Om du har muskelvärkdet är rekommenderat att ta en gång om dagen.

  – Innan du använder bastun bör du först tala med din läkare om du är gravid.

  Vilket virke ska jag använda till min bastu?

  Det bästa träslaget att använda för en bastu är asp. Asp är ett barrträ som är ljus i färgen och har låg densitet. Detta gör den idealisk för användning i bastu eftersom den är lätt att arbeta med och inte håller kvar värmen så bra.

  Hur värmer jag upp en bastu?

  Det finns många sätt att värma upp en bastu, men det vanligaste är att använda en vedeldad kamin. Andra alternativ är elektriska bastuaggregat, gasaggregat och infraröda bastuaggregat.

  När du använder en vedeldad kamin måste du se till att elden är tillräckligt varm för att producera tillräckligt med ånga.

  Kaminen ska placeras i mitten av bastun så att värmen fördelas jämnt.

  Du kan också använda en gasolugn eller en elugn, men dessa är inte lika vanliga. Om du använder en elektrisk bastuugn måste du se till att den är säker att använda i en våt miljö. Infraröda värmare blir allt populärare eftersom de är effektivare och lättare att använda.

  Bygga-bastu-4

  När du bygger en bastu måste du ta hänsyn till materialkostnaden, arbetskostnaden och kostnaden för eventuell extrautrustning, t.ex. en bastuugn. Bastur kan byggas utomhus eller i källaren och bör vara ordentligt ventilerad för att undvika fuktskador.

  Storleken på bastun beror på hur många personer som kommer att använda den, och träslaget som används kan påverka bastuns värmehållning och hållbarhet.

  Även om frekvensen varierar beroende på person, bör bastun användas regelbundet för att få de största fördelarna. Om du är gravid bör du alltid rådgöra med din läkare innan du använder bastun.

  Är bastu en friggebod?

  En bastu kan vara en fristående byggnad och anses uppfylla kriterierna för en friggebod, men behöver inte vara det. Den kan också byggas in på sidan av ett hus eller en annan konstruktion.

  Bygga-bastu-1

  Hur bygger man en fristående bastu?

  Att bygga en fristående bastu är lite mer komplicerat än att bygga en bastu som är fäst vid huset, men det går att göra. Du måste bygga ett fundament för bastun och sedan bygga väggarna och taket. Isolering av bastun är avgörande för att bastun ska fungera effektivt.

  Bygga-bastu-2

  Vad kostar det att bygga en bastu i källaren?

  Kostnaden för att bygga en bastu i källaren varierar beroende på storlek, material och om du anlitar någon för att göra det åt dig. I allmänhet kostar det mellan 5 000 och 50 000 SEK att bygga en bastu i källaren.

  Vad ska man tänka på när man ska bygga en bastu i källaren?

  Det finns några saker du måste tänka på när du bygger en bastu i källaren. För det första måste du se till att utrymmet är ordentligt ventilerat. För det andra måste du välja en plats som ligger bort från alla fönster och dörrar.

  För det tredje måste du se till att golvet är jämnt så att bastun inte tippar över. För det fjärde måste du välja en bastuugn som är lämplig för rummets storlek. Slutligen måste du se till att väggar och tak är isolerade så att värmen hålls kvar.

  Bygga-bastu-3

  Hur ventilerar man bäst en bastu?

  Det bästa sättet att ventilera en bastu är att ha en fönster eller skorsten i bastun. På så sätt kan den varma luften komma ut och frisk luft komma in.

  Måste det vara en Golvbrun i en bastu?

  Nej, en bastu behöver inte ha en golvbränna. Det rekommenderas dock eftersom du enkelt kan spola av bastun efter använding samt överblivet vatten från bastuaggregatet inte skadar bjälklaget eller väggarna.

  Bygga-Bastu-9

  Måste man ha luftspalt i bastu?

  Ja, det är nödvändigt att ha en luftspalt i en bastu. Det hjälper till att förhindra fuktskador och håller värmen i bastun.

  Vad är det bästa sättet att isolera en bastu?

  Det bästa sättet att isolera en bastu är med glasfiberisolering. Glasfiberisolering är lätt att arbeta med och ger god värmehållning. Det är också ganska billigt. Andra alternativ för isolering är stenull och cellulosaisolering.

  Vilka material ska man använda när man bygger en bastu?

  Det finns några saker att tänka på när du väljer material till din bastu. Du vill ha något som behåller värmen väl, är lätt att arbeta med och är hållbart.

  Ett bra alternativ för detta är aspträ. Asp är ett ljusfärgat barrträ med låg densitet. Detta gör det lätt att arbeta med och idealiskt för bastu. Den håller inte värmen särskilt bra, så den är perfekt för att hålla bastun på en behaglig temperatur. Andra material som du kan använda är cederträ, gran eller furu.

  Vad är en infraröd bastu?

  En infraröd bastu är en typ av bastu som använder infrarött ljus för att värma upp kroppen. Infraröd bastu sägs vara effektivare än traditionell bastu när det gäller att ge hälsofördelar, t.ex. viktminskning, förbättrad cirkulation och smärtlindring. Det finns dock begränsade vetenskapliga bevis för att stödja dessa påståenden.

  Bygga-Bastu-10

  Hur mycket kostar en infraröd bastu?

  Kostnaden för en infraröd bastu varierar beroende på storlek och funktioner. En infraröd bastu kan kosta mellan 25 000 och 100 000 SEK.

  Hur fungerar en infraröd bastu?

  En infraröd bastu fungerar genom att avge infrarött ljus som absorberas av kroppen. Värmen från det infraröda ljuset får kroppen att svettas, vilket bidrar till att avgifta kroppen och förbättra cirkulationen.

  Även om infraröda bastur vanligtvis har ett högre pris, använder de mindre energi för att värma upp och ger fler hälsofördelar än traditionella bastur.

  Finns det några hälsorisker med att använda en infraröd bastu?

  Det finns inga kända hälsorisker i samband med användning av en infraröd bastu. Det är dock viktigt att dricka mycket vatten före och efter användning av en infraröd bastu, eftersom svettning kan leda till uttorkning.

  Det värmen från det infraröda ljuset kan också orsaka brännskador om du inte är försiktig. När du använder en infraröd bastu är det viktigt att följa tillverkarens anvisningar.

  Vilka är fördelarna med att använda en infraröd bastu?

  Det finns många fördelar med att använda en infraröd bastu. Infraröd bastu kan hjälpa dig att avgifta din kropp, förbättrar cirkulationen, minskar stress och lindrar smärta. De är också effektivare än traditionella bastur, vilket innebär att de använder mindre energi och är lättare att använda.

  Vad ska jag tänka på när jag köper en infraröd bastu?

  När du letar efter en infraröd bastu vill du hitta en som är tillräckligt stor för att du ska kunna röra dig bekvämt i den. Du vill också hitta en som har en bra garanti och är lätt att montera. Dessutom bör du se till att bastun har en infraröd värmare.

  Vanliga frågor

  För bastur används oftast träslag som är särskilt lämpade för de höga temperaturer och fuktighet som förekommer i en bastumiljö. De vanligaste träslagen som används är cederträ och nordiskt gran. Här är en översikt över varje träslags egenskaper för att användas i en bastu:

  Cederträ: Ceder är ett utmärkt val för bastur eftersom det har naturliga egenskaper som gör det resistent mot röta och insekter. Dessutom har cederträ en behaglig doft som kan bidra till en avkopplande upplevelse i bastun. Oljorna i cederträet hjälper också till att hålla fukten borta och motverka mögelbildning.

  Nordiskt gran: Gran är ett annat vanligt träslag som används i bastur. Det är hållbart och har goda isoleringsegenskaper, vilket hjälper till att bibehålla värmen inne i bastun. Precis som cederträ har nordiskt gran också naturliga oljor som bidrar till att skydda träet från fukt och förlänga dess livslängd.

  Ungefär 5-20 minuter, beroende på din erfarenhet, hälsa och bekvämlighet. Lyssna alltid på din kropp och lämna bastun om du känner dig obekväm.

  De vanligaste hälsoriskerna med användning av en traditionell bastu inkluderar risk för uttorkning, värmeslag och försämring av vissa hälsotillstånd som hjärtproblem eller högt blodtryck. Det är viktigt att vara medveten om dessa risker och anpassa bastubadningen efter individuella behov och hälsotillstånd.

  Ja, det är möjligt att kombinera en infraröd bastu och en traditionell bastu tillsammans, om de är korrekt installerade och säkra att använda. Många moderna bastuinstallationer erbjuder en kombinerad bastu där båda typerna av bastu är integrerade i samma utrymme. Det ger användarna möjlighet att uppleva de olika fördelarna med både infraröd och traditionell bastubadning. Se dock till att följa tillverkarens rekommendationer och ta hänsyn till individuella hälsotillstånd för en säker och bekväm upplevelse.

  Sammanfattning

  Avsluta artikeln genom att sammanfatta de viktigaste punkterna som diskuterats tidigare, exempelvis:

  – Kostnaden för att bygga en bastu varierar beroende på storlek och materialval, men det finns alternativ för alla budgetar.

  – Reglerna för att bygga en bastu innefattar placering, ventilation och eventuellt bygglov eller anmälan.

  – Det bästa sättet att isolera en bastu är med glasfiberisolering, och träslaget asp är populärt att använda.

  – Infraröda bastur har blivit alltmer populära tack vare deras effektivitet och hälsofördelar.

  Att bygga sin egen bastu är ett utmärkt sätt att koppla av och njuta av lite tid för sig själv. Det är också ett utmärkt sätt att spara pengar. Med lite planering och ansträngning kan du bygga din egen bastu för en bråkdel av kostnaden för att köpa en.

  Vår guide hjälper dig att bygga en bastu som passar perfekt in i ditt bostadsområde och ger dig maximal glädje. Att ha en bastu har otaliga fördelar som avslappning, förbättrad cirkulation och avgiftning. Sluta vänta och börja bygga din alldeles egna personliga oas redan idag. Glöm inte att de allra flesta projekten kräver ett bygglov eller bygganmälan. Ring oss idag om du har några frågor om bygglovet!

  Hjälpte artikeln dig?
  2 av 3 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer