Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
Sammanfattning
- Vanligtvis krävs bygglov för en balkong då det är att anse som antingen en tillbyggnad eller fasadändring
- En balkong är att anse som tillbyggnad om upprättandet av balkongen innebär att byggnadens volym utökas
Att få bygglov för en balkong kan vara en komplicerad process med olika regler och krav att följa. I denna artikel kommer vi att ta upp vanliga frågor och missuppfattningar om bygglovet för balkonger, samt ge dig värdefulla tips för att undvika misstag. Läs vidare för att få reda på vad som krävs när det kommer till bygglov för din balkong.
Innehåll
Grundregeln är att det krävs bygglov för en tillbyggnad. En tillbyggnad innebär att man utökar byggnadens volym. Det finns dock ett undantag för en- och tvåbostadshus inom detaljplanerat område, och det gäller även attefallshus som är byggda som komplementbostadshus. Detta undantag omfattar en mindre tillbyggnad i form av balkong, burspråk eller uppstickande del. Dessa får inte göras på en komplementbyggnad om den skall vara bygglovsbefriad. Definitionen av en balkong är att den har en platta som helt eller delvis skjuter ut från väggliv och har skyddsräcke runtom. Den vanliga användningen för balkong är uteplats.
Läs mer: Verandor
Det finns inte reglerat exakt hur många mindre tillbyggnader undantaget omfattar och inte heller den exakta storleken på tillbyggnaden. Tillbyggnaden skall dock följa gällande planbestämmelse och kan eventuellt begränsas därigenom. Vidare är en grundregel för tillbyggnader att de endast ska vara ett komplement till befintlig bebyggelse och därför får det ej dominera över den tidigare bebyggelsen.
Tillbyggnaden får inte ske närmare än 4,5 m till grannens tomt utan grannens medgivande. Detta medgivande kan ske muntligen eller skriftligen men vi rekommenderar alltid ett skriftligt medgivande för att det tydligt skall framgå för alla parter vad som är överenskommet. Om tillbyggnaden sker närmare än 4,5 m till grannens tomt och grannen inte medger detta så krävs det ett bygglov för tillbyggnaden. Om det är närmare än 4,5 m till allmän väg eller annan mark som tillhör kommunen så krävs bygglov.
Det aktuella undantaget kan vara ogiltigt i vissa fall. Det kan exempelvis vara i särskilt värdefulla områden eller i områden med utökad lovplikt. Undantaget kan också vara ogiltigt om den aktuella byggnaden är värdefull ur exempelvis en historisk eller miljömässig synpunkt. Tillbyggnaden får ej heller stå i strid med detaljplanen.
Läs mer: Hur nära tomtgräns får man bygga altan? – Vanliga frågor och svar
Även om tillbyggnaden är bygglovsbefriad finns det vissa andra grundregler som skall uppfyllas i samtliga byggen. Tillbyggnaden skall följa de krav som ställs i PBL, PBF, BBR samt EKS. Gällande aktuell lagstiftning kan du läsa mer hos Boverket.
Vidare skall tillbyggnaden anpassas till den befintliga byggnaden och passa in i den befintliga miljön och ta tillvara på områdets karaktärsdrag. Även andra lokala krav kan ställas på den aktuella tillbyggnaden. Därför rekommenderar vi på LT Ingenjörsbyrå att man alltid kontaktar aktuell kommun i god tid för att få veta vilka krav och regler som ställs på det aktuella bygget.
En inglasad balkong omfattas av andra krav. Om du ska lägga ett tak över en befintlig uteplats kan du läsa mer om vad som gäller kring bygglov för skärmtak.
Om du ska glasa in en befintlig uteplats så kan det krävas ett bygglov om det innebär en fasadförändring.
Detta bestäms från fall till fall och därför rekommenderar vi att du rådfrågar din kommun innan du påbörjar bygget.
Om du ska bygga ett helt nytt uterum med glasväggar och tak så krävs det vanligtvis ett bygglov med tillhörande bygglovsritningar. Det finns dock undantag även för detta och det kan du läsa mer om kring bygglov för tillbyggnader.
Observera att det även kan krävas marklov om du exempelvis behöver schakta mark för att bygga en balkong. Undantagen från detta kan vara komplicerade i specifika fall, precis som vid uppförandet av solceller.
Ja, i de flesta fall krävs bygglov eftersom en balkong räknas som en tillbyggnad eller fasadändring av fastigheten.
Tillbyggnaden får inte ske närmare än 4,5 meter från grannens tomt utan deras medgivande.
Vill du ha mer information om bygglov eller behöver hjälp med ditt projekt? Kontakta Laszlo, vår erfarna bygglovsexpert, för ett kostnadsfritt möte eller läs vidare i våra andra informativa artiklar nedan!
Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
Jag är grundare för LT Ingenjörsbyrå. Jag hjälper dig från första idé, genom Bygglovsritningar till dess att ditt bygge är färdigt.Jag har arbetat på flertalet bostadsbolag där jag ansvarade för projektutveckling av nya bostadsområden. Jag involverades även i större byggprojekt där han samordnade entreprenörer, beställare och myndigheter.Jag startade LT Ingenjörsbyrå för 7 år sedan för att hjälpa privatpersoner med sina bygglov. Idag sitter jag i expertgruppen för Kontrollansvarig i SBR men också certifierad sakkunnig inom tillgänglighet via KIWA.
Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.
Drakegatan 10, 412 50 Göteborg
LT Ingenjörsbyrå AB. Org.nr.: 559182-0864. Säte: Borås. Huvudkontor: Drakegatan 10, 412 50 Göteborg. Arbetsområde: Hela Sverige