bygglov jordbruk

Denna artikel uppdaterades senast 2025-03-24

Har du en jordbruksfastighet och funderar på att bygga något nytt, som ett hus eller en lada? Då behöver du förstå vad som gäller för bygglov. Bygglov är viktigt för att säkerställa att byggandet följer reglerna, men det finns också några undantag, särskilt på jordbruksfastigheter. Låt oss utforska när du behöver bygglov och när du inte gör det!

Innehållsförteckning

3 fördelar du behöver tänka på 👇

🧠 Redo att bygga ditt drömhus – utan att krascha på vägen?

Varje år misslyckas tusentals husprojekt på grund av dålig planering och fel val av entreprenörer.

Många tappar kontrollen över budget, tid och kvalitet – och några tvingas till och med sälja sitt hus innan det är klart…

Men det behöver inte bli så…

Jag visar dig hur du:

✅ Undviker de dyraste misstagen som förstör 80 % av husprojekt

✅ Bygger rätt team av arkitekt, konstruktör och entreprenör från början

✅ Sparar hundratusentals kronor med smart projektering

✅ Skapar en tydlig plan som banken, byggaren och familjen litar på

✅ Får ett hem du är stolt över – utan att gå in i väggen

🎬 Få tillgång till min 59-minuters videoguide

Senast uppdaterad den 3 veckor av tuhinkhanjn57@gmail.com

Bygglov på jordbruksfastigheter

Att bygga på en jordbruksfastighet kan vara lite mer komplicerat än att bygga i ett vanligt bostadsområde. Här finns det speciella regler för vad du får bygga och när du behöver bygglov. I denna artikel ska vi förklara vad som gäller för bygglov på jordbruksfastigheter.

Vad gäller för bygglov på en jordbruksfastighet?

När du vill bygga något på en jordbruksfastighet är det viktigt att veta när bygglov krävs. För att bygga ett bostadshus på en jordbruksfastighet behövs bygglov, precis som för andra typer av byggnader. Det finns dock ett undantag. Ekonomibyggnader som används för jordbruk, skogsbruk eller liknande verksamheter, till exempel maskinhallar eller lador för förvaring av spannmål, kräver inte bygglov.

Fastigheter utanför detaljplanerat område

De flesta jordbruksfastigheter ligger utanför detaljplanerade områden. Det betyder att det finns vissa saker du kan bygga utan att behöva bygglov. Exempel på detta är små tillbyggnader, komplementbyggnader eller fasadändringar. Dessa åtgärder kan göras utan bygglov om de är små och inte påverkar omgivningen för mycket.

Kommunens regler för bygglov

Även om du inte behöver bygglov för vissa byggprojekt, kan varje kommun ha sina egna regler om vad som räknas som ”liten” eller ”komplementbyggnad”. Det är viktigt att kolla med kommunen för att vara säker på vad som gäller för din fastighet. Ofta får du bygga ut en viss procent av det befintliga huset, men det finns också ett tak för hur stor byggnaden får vara.

Storlek och design på byggnader

Oavsett om du bygger en tillbyggnad eller en komplementbyggnad, så måste de vara mindre och lägre än huvudbyggnaden, alltså ditt bostadshus. Det innebär att de ska underordna sig det ursprungliga huset, både när det gäller storlek och höjd. Detta säkerställer att byggnaderna inte sticker ut för mycket och att de passar in i den omgivande miljön.

När behöver du bygglov?

Som regel behöver du bygglov när du vill bygga något som är större än de regler som kommunen satt upp för mindre byggnader. Om du planerar att bygga något större eller något som inte passar inom de specifika reglerna, behöver du ansöka om bygglov. Det är alltid bäst att kontrollera med kommunen innan du börjar bygga, så att du inte får problem senare.

Fem Vanliga frågor om artikeln - bygglov jordbruk

Ja, för att bygga ett bostadshus på en jordbruksfastighet behöver du bygglov. Enda undantaget är ekonomibyggnader som används för jordbruk eller liknande.

Små tillbyggnader, komplementbyggnader och fasadändringar kan ibland göras utan bygglov, men reglerna kan variera beroende på kommunen.

En komplementbyggnad är en liten byggnad som stöder huvudbyggnaden, som ett garage eller ett förråd. Den ska vara mindre och enklare än bostadshuset.

Nej, för stora byggnader krävs bygglov. Kommunen kan ha regler för hur stor en tillbyggnad får vara utan bygglov.

Kolla med din kommun. De kan ge dig information om vad som kräver bygglov och vad som är bygglovsfritt på din jordbruksfastighet.

Kolla in fler inlägg om ​

Du bygger ditt hus utan att veta slutnotan

Populärt

87% väljer hantverkare utan att förstå konsekvenserna

Populärt

Stressad av att bygga hus? Såhär skapar du fokus

Populärt

Bygglovet? Det är INTE ditt största problem

Populärt

Projektledaren avslöjar – Vanligaste misstagen jag sett efter 10 år

Populärt

Jag skulle aldrig bygga på det här sättet igen

Populärt

Kolla in våra referensuppdrag

Markanvisningstävling Borås

Populärt

Solcellsinstallation på Villa i Stockholm

Populärt

Nybyggnation av Villa i Lilla Edet

Populärt

Nybyggnation av Villa i Borås

Populärt

Byggprojekt tillsammans med Linus Fernström

Populärt

Konstruktionsritningar för om- och tillbyggnad

Populärt

Fler än 1 600 genomförda projekt
sedan starten 2017

Vi förverkligar byggdrömmar för privatpersoner, företag och fastighetsägare.

4.8 av 5.0

LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

Basil M. — Lund

Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

Annika T. — Täby

Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

Peter A. — Stockholm