fbpx

Bygglov Växthus 2023 - Allt du behöver veta

Sammanfattning

 • Grundregeln är att det krävs ett bygglov eller en bygganmälan för att bygga ett växthus på din tomt
 • Du kan dock undvika bygglov och bygganmälan om ditt växthus uppfyller kriterierna för att anses vara en friggebod

Drömmer du om att bygga ett växthus på din tomt? Det är en fantastisk möjlighet att odla dina egna grönsaker och njuta av grönska året runt. Men innan du sätter igång, finns det några regler och bestämmelser som du måste känna till.

Innehåll

  Hur stort växthus får man bygga utan bygglov?

  Vill du bygga ett växthus på din tomt så omfattas detta vanligtvis av bygglov eller en bygganmälan. Det finns dock undantag som gör att du varken behöver ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan, precis som för pool eller staket. Om du bygger ett växthus som är maximalt 15 kvadratmeter så är det att anse som en friggebod, vilket är befriat från bygglov och bygganmälan. Det kräver dock följande:

  • Nockhöjd på maximalt tre (3) meter
  • Det måste finnas ett befintligt en- eller tvåplanshus på tomten
  • Vara minst 4,5m från grannens tomtgräns

  Om dessa villkor ej uppfylls måste du ansöka om bygglov hos din kommun. Om växthuset dessutom är närmare än 4,5m från din grannes tomt krävs ett så kallat grannmedgivande. Om du bygger växthuset utifrån reglerna för en friggebod skall du ha i åtanke att du kan ha flera friggebodar på din tomt men deras sammanlagda area får vara maximalt 15 kvadratmeter.

  Om du vill bygga ett växthus som är större än 15 men maximalt 30 kvadratmeter kan du bygga detta enligt reglerna för ett attefallshus. Detta kräver i sådana fall att du gör en bygganmälan till din kommun. Det är samma krav som för ett växthus enligt reglerna för friggebodar, förutom att den tillåtna nockhöjden höjs med en (1) meter, alltså maximalt fyra (4) meter. Om du sedan tidigare har ett attefallshus på din tomt så räcker det inte med att göra en bygganmälan för ditt nya växthus. Du måste då ansöka om bygglov istället. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi dig att alltid rådfråga din kommun om vad som gäller i just ditt fall.

  Vanliga frågor

  Ja, vanligtvis krävs det antingen bygglov eller en bygganmälan för att uppföra ett växthus på din tomt.

  Du kan undvika både bygglov och anmälan om ditt växthus uppfyller kriterierna för en friggebod.

  Sammanfattning:

  • Kontrollera om ditt växthus kan klassas som en friggebod för att undvika bygglov och anmälan.
  • Följ de specifika kraven för nockhöjd, avstånd till grannens tomtgräns och befintligt hus på tomten.
  • Vid behov av större växthus, överväg reglerna för attefallshus och gör en bygganmälan till din kommun.

  Vi hoppas att denna artikel har gett dig värdefull information om bygglov för växthus. Om du vill läsa mer om liknande ämnen eller boka ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert Laszlo, titta längre ner på sidan!

  Hjälpte artikeln dig?
  42 av 49 tycker att artikeln är hjälpsam.

  7 vanliga misstag att undvika när du söker bygglov

  Jag har genomfört över 1500 bygglovsansökaningar sedan starten av LT Ingenjörsbyrå 2017.

  Jag har sammanställt de vanligaste misstagen som jag har upptäckt att privatpersoner OFTA missar när de försöker göra bygglovet själva. Ta del av vår kostnadsfria guide!

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer