En detaljplan är en plan som kommunen gör för att bestämma hur mark och byggnader ska användas i ett område. Den är juridiskt bindande, vilket betyder att alla måste följa den när de bygger eller använder marken. I detaljplanen kan du läsa om vilken typ av byggnader som får byggas, var de får stå och vad marken får användas till. Det kan vara bostäder, parker eller affärsbyggnader.
För att göra en detaljplan följer kommunen flera steg. Först gör de en utredning för att förstå vad som är bäst för området. Sedan går de ut med planen till de personer och företag som kan påverkas och ber om deras åsikter. När alla synpunkter är samlade, kan planen godkännas av kommunen och blir då laglig.
Det kan ta 1-3 år att skapa en detaljplan beroende på hur stort området är och om någon klagar på planen. Om du vill veta mer om en detaljplan som gäller för just ditt område, kan du hitta exempel på färdiga planer på din kommuns hemsida. Där kan du även läsa om hur marken får användas.
Men vad är då skillnaden mellan en detaljplan och ett bygglov? En detaljplan bestämmer hur marken ska användas på en större skala, medan ett bygglov gäller för ett specifikt byggprojekt. Så om du vill bygga något måste du först kolla att ditt projekt följer detaljplanen.
När en detaljplan har godkänts och alla synpunkter har beaktats, får den laglig kraft. Det betyder att alla fastighetsägare och kommunen måste följa de regler som finns i planen. Det innebär också att ingen kan bygga något som inte är tillåtet i planen.
Men det finns också några regler för att skapa en detaljplan. Boverket, som är en statlig myndighet, ger vägledning för hur detaljplaner ska göras. De ser till att planerna är hållbara och bra för både människor och natur.