fbpx

Fackmannamässiga Ritningar för Bygglov

Sammanfattning

 • Fackmannamässiga ritningar är ritningar som är utförda enligt gällande praxis
 • Praxisen omfattar exempelvis specifika symboler, relevant skala samt lägesbestämd placering av byggnader

Vad är egentligen fackmannamässiga ritningar och varför är de så viktiga när det kommer till att få din bygglovsansökan godkänd? I denna artikel kommer vi att gå igenom vad som krävs av dessa ritningar samt ge dig exempel på hur de bör utformas. Genom att följa riktlinjerna för fackmannamässiga ritningar kan du både spara tid och öka chansen för ett positivt beslut från byggnadsnämnden. Läs vidare för att ta reda på mer om detta viktiga ämne.

Innehåll

  Genom att noggrant läsa igenom vad fackmannamässiga ritningar innebär och hur dessa kan upprättas kommer byggherren förkorta handläggningstiden och även öka chansen att få bygglovsansökan godkänd. Nedan kan ni läsa om de vanligaste punkterna som kontrolleras när bygglovsritningar lämnas in till kommunens byggnadsnämnd.

  Vilka krav ställs på fackmannamässiga ritningar?

  Ritningarna skall representera verkligheten och hur åtgärderna påverkar byggnader och marken. Ritningarna skall upprättas med omsorg och ha korrekta symboler och markeringar. Fackmannamässiga ritningar skall uppfylla följande punkter (men kan även bli bedömda utifrån andra kriterier):

  – Är ritade på vitt papper med rena svarta linjer (antingen för hand med linjal eller via datorprogram)

  – Siffror, bokstäver och symboler skall vara tydliga och alltid versaler – Ritningarna skall ha rithuvud med information för projektet.

  – En uppsättning ritningar i originalstorlek skall lämnas in (utskrivna) till kommunen.

  – Ritningarna skall alltid vara utskrivna i rätt skala. – Måtten skall vara tydliga och i relevant storhet. Använda gärna en skalstock på ritningarna.

  – Ritningarna skall innehålla information om vilket höjdsystem som används, till exempel för höjdkurvor eller markhöjder.

  – Nya byggnader samt till- och utbyggnader skall vara lägesbestämda på situationsplanen.

  – Fasadritningar skall ha utritade marklinjer samt att nya och gamla marknivåer skall redovisas.

  – På planritningar skall sektionslinje anges på nya byggnadsdelar.

  Ovan punkter är kriterier som behöver vara uppfyllda vid inlämnandet av bygglovsritningar för exempelvis en komplementbyggnad.

  Exempel på ritningar

  Nedan har vi samlat ihop några exempel på ritningar som är bra att titta igenom för att få en uppfattning om vad fackmannamässiga ritningar innehåller samt hur dessa skall utformas:

  Vanliga frågor

  För att dina ritningar ska anses vara fackmannamässiga måste de vara utförda med omsorg och ha korrekta symboler och markeringar. Det bästa sättet är antingen genom handritning med linjal eller via användning av ett datorprogram.

  Dina ritningar bör alltid vara i rätt skala, vilket innebär att måtten ska vara tydliga och relevanta för projektet. Använd gärna en skalstock för att säkerställa korrekta dimensioner.

  Dina ritningar bör innehålla viktig information som höjdsystem, marknivåer och sektionslinjer för nya byggnadsdelar. Det är också viktigt att tydligt redovisa placeringen av nybyggnader eller till- och utbyggnader på situationsplanen.

  Sammanfattning

  Sammanfattningsvis, genom att följa kraven för fackmannamässiga ritningar kan du öka dina chanser att få din bygglovsansökan godkänd snabbare och smidigare än någonsin tidigare. Kom ihåg att noggrant följa vår guide ovan när du upprättar dina egna ritningar.

  Vill du ha mer information om olika aspekter av byggprocessen? Kolla gärna in våra andra informativa artiklar nedan eller boka ett kostnadsfritt möte med vår bygglovsexpert, Laszlo. Vi finns här för att hjälpa dig genom hela processen!

  Hjälpte artikeln dig?
  6 av 6 tycker att artikeln är hjälpsam.

  7 vanliga misstag att undvika när du söker bygglov

  Jag har genomfört över 1500 bygglovsansökaningar sedan starten av LT Ingenjörsbyrå 2017.

  Jag har sammanställt de vanligaste misstagen som jag har upptäckt att privatpersoner OFTA missar när de försöker göra bygglovet själva. Ta del av vår kostnadsfria guide!

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer