fbpx

Pool ovan mark

SAMMANFATTNING

 • Jämför priser och erbjudanden från olika tillverkare.
 • Välj en enklare och mer kostnadseffektiv design.
 • Undersök möjligheten att göra vissa arbeten själv, såsom målning och inredning.

Innehåll

  blog post bnr

  Vill du ha en pool i din trädgård utan att genomgå den omfattande processen med att bygga en traditionell pool? Då kan en ovanmarkspool vara den perfekta lösningen för dig! I den här artikeln kommer vi att utforska fördelarna med ovanmarkspooler och ge dig all information du behöver för att fatta ett välgrundat beslut. Låt oss dyka in i världen av ovanmarkspooler och upptäcka hur de kan bli en härlig tillägg till din utomhusmiljö.

  Läs mer: Bygga Pool – Tips och Råd inför Poolbygget

  Vad är en ovanmarkspool?

  En ovanmarkspool är precis vad det låter som – en pool som placeras ovan marken istället för att grävas ned i marken. Dessa pooler erbjuder enkel installation och är ett utmärkt alternativ för dem som vill undvika omfattande byggnadsarbeten och långa tillståndsprocesser. Ovanmarkspooler finns i olika storlekar och former, vilket gör att du kan välja en som passar bäst för din trädgård och dina behov.

  Läs mer: Bygglov Pool – Regler & Krav

  Fördelar med ovanmarkspooler

  Ovanmarkspooler har blivit alltmer populära på grund av de många fördelarna de erbjuder. Här är några av de viktigaste fördelarna med att välja en ovanmarkspool:

  1. Prisvärdhet: Att bygga en traditionell pool kan vara dyrt. Med en ovanmarkspool kan du njuta av det bästa av båda världarna – en fantastisk poolupplevelse till ett mer överkomligt pris. Du sparar pengar på material, grävningskostnader och arbetskraft.

  2. Enkel installation: Att bygga en traditionell pool kan vara en tidskrävande process som innebär att man anlitar entreprenörer, arkitekter och andra yrkesverksamma. Med en ovanmarkspool kan du ha din pool redo för användning på kort tid. De flesta ovanmarkspooler levereras som kompletta paket med enkla installationsanvisningar.

  3. Flexibilitet: En ovanmarkspool är inte permanent och kan enkelt flyttas eller tas ned om du skulle vilja ändra din trädgårdsutformning i framtiden. Detta ger dig större flexibilitet och möjlighet att anpassa din utomhusmiljö efter dina föränderliga behov.

  4. Säkerhet: Ovanmarkspooler kan vara en säkrare alternativ för familjer med små barn eller husdjur. Eftersom poolen är placerad ovan marken, är det svårare för barn och husdjur att oavsiktligt trilla i vattnet. Du kan också installera en säkerhetsstaket runt poolen för extra trygghet.

  Nu när vi har tittat på fördelarna med ovanmarkspooler är det dags att utforska några praktiska frågor som kan uppstå när du överväger att installera en i din trädgård.

  Läs mer: Antikvariskt utlåtande – Allt du behöver veta

  Behöver jag bygglov för en ovanmarkspool?

  För de flesta ovanmarkspooler behöver du inte ansöka om bygglov. Eftersom de inte är permanenta strukturer och inte kräver grävningsarbete, anses de vara enklare att installera och kan ses som en temporär förbättring av din utomhusmiljö. Men det är alltid bäst att kontrollera med din lokala bygglovsmyndighet för att vara säker på att du följer alla relevanta regler och bestämmelser.

  Om du vill lära dig mer om bygglov och byggprocessen kan du besöka vår faktabank där du hittar användbar information om allt från bygglov för pergolor till energideklarationer.

  I nästa del av vår artikel kommer vi att utforska olika typer av ovanmarkspooler och ge dig tips för underhåll och skötsel. Fortsätt läsa för att få reda på mer!

  Typer av ovanmarkspooler och underhållstips

  Nu när vi har diskuterat fördelarna med ovanmarkspooler och bygglovsfrågor, låt oss utforska några olika typer av ovanmarkspooler som finns tillgängliga på marknaden. Beroende på din budget och önskemål kan du välja mellan följande alternativ:

  1. Uppblåsbara pooler: Dessa pooler är lätta att installera och montera. De är oftast tillverkade av slitstarkt PVC-material och kan snabbt blåsas upp med hjälp av en luftpump. Uppblåsbara pooler är enkla att packa ned och förvara när de inte används. De är ett prisvärt alternativ för tillfällig användning under sommarmånaderna.

  2. Ramkonstruktion: Dessa pooler består av ett stadigt metallramverk och en slitstark poolvägg. Ramkonstruktionen ger poolen extra stabilitet och stöd. De flesta ramkonstruktionspooler levereras som kompletta paket med en enkel installationsprocess.

  3. Träpooler: För dem som föredrar en mer naturlig och elegant utseende kan en träpool vara ett bra alternativ. Träpooler är tillverkade av högkvalitativt tryckimpregnerat trä och ger en varm och inbjudande känsla till din trädgård. De kan anpassas efter dina specifika behov och designpreferenser.

  Oavsett vilken typ av ovanmarkspool du väljer är det viktigt att ta hand om den ordentligt för att förlänga dess livslängd och bibehålla vattenkvaliteten. Här är några användbara underhållstips att tänka på:

  1. Rengöring: Se till att regelbundet rengöra poolens yta och vatten. Ta bort löv, skräp och insekter med en håv eller poolborste. Använd poolrengöringsmedel och skrubba poolens väggar och botten för att hålla den ren.

  2. Vattenkemi: Kontrollera och justera poolens pH-nivå regelbundet för att säkerställa en hälsosam och säker badmiljö. Använd pooltestkit för att övervaka vattenkemins balans och tillsätt poolkemikalier vid behov.

  3. Poolskydd: För att minska underhållsbehovet och förhindra att smuts och löv hamnar i poolen kan du använda ett poolskydd när poolen inte används. Detta hjälper också till att minska avdunstning och hålla poolens temperatur stabil.

  4. Vinterförvaring: Om du bor i ett område med kalla vintrar är det viktigt att förbereda poolen för vinterförvaring. Töm poolen på vatten, rengör den noggrant och täck den med ett lämpligt vinteröverdrag för att skydda den mot väder och vind.

  Genom att följa dessa enkla underhållstips kan du njuta av din ovanmarkspool under många år framöver. Kom ihåg att du alltid kan vända dig till professionella poolbyggare och experter för ytterligare råd och hjälp.

  Fortsätt läsa vår artikel för att upptäcka några av de vanligaste frågorna om ovanmarkspooler och få svar på dina egna frågor.

  Plastpool ovan mark

  Varför ska jag välja en plastpool ovan mark?

  Plastpooler är ett populärt val för många husägare när de letar efter en pool att installera i sin trädgård. Det finns flera fördelar med att välja en plastpool ovan mark istället för en traditionell nedgrävd pool.

  För det första är installationen av en plastpool mycket snabb och relativt enkel jämfört med att gräva ner och bygga upp en betong- eller stålpool. Du behöver inte anlita professionell hjälp utan kan ofta göra det själv, vilket sparar både tid och pengar. Dessutom kan du flytta eller ta bort din plastpool om du så önskar, något som inte är möjligt med permanenta nedgrävda pooler.

  En annan fördel med plastpoolsystem är deras hållbarhet. Moderna tillverkningsmetoder har gjort dessa pooler extremt tåliga mot väderförhållanden, UV-strålning och kemikalier. Det innebär att din pool kommer att hålla i många år utan några stora problem eller behov av reparationer.

  Dessutom är kostnaden för inköp och underhåll av en plastpool oftast lägre än för andra typer av pooler. Materialkostnaderna är generellt sett lägre och eftersom dessa poolsystem oftast levereras som kompletta paket behövs inga ytterligare köp av dyra tillbehör.

  Slutligen erbjuds även olika designalternativ och storlekar när det gäller plastpooler ovan mark. Du kan välja mellan runda eller rektangulära former samt olika djup för att passa just din trädgård. Det finns också flera tillval som vattenfall, belysning och stegar för en komplett poolupplevelse.

  Vilket underlag behöver jag för min plastpool?

  Ett korrekt underlag är viktigt för att säkerställa en stabil och säker installation av din plastpool ovan mark. Det finns flera alternativ att överväga baserat på dina individuella behov.

  Det vanligaste valet är att bygga upp ett jämnt och stabilt träunderlag. Först måste du se till att området där poolen ska placeras är plant genom att nivellera ytan noggrant. Sedan kan du lägga ut preserverade träplankor eller kompositträstrukturer som fungerar bra i fuktiga miljöer. Detta ger ett starkt fundament för din pool samtidigt som det hjälper till med dränering vid eventuell vattenskada.

  En annan möjlighet är att använda betongblock eller gjuta en betongplatta som underlag för din plastpool. Detta kräver mer arbete men ger ett hållbart, stabilt underlag speciellt om du har tänkt ha en större pool eller vill ha extra stadga.

  Vidare kan du även använda specialdesignade poolunderlägg i form av skyddsmattor, skummetallplattor eller polyesterfiltmaterial direkt på gräsmattan eller andra underlag. Dessa material hjälper till att absorbera ojämnheter och skydda poolens botten från skador.

  Hur tar jag hand om min plastpool ovan mark?

  Att ta hand om din plastpool är viktigt för att hålla vattnet rent, klart och säkert för badande. Här är några enkla tips på hur du kan underhålla din pool:

  1. Rengöring: Skölj av poolens yta med en trädgårdsslang regelbundet för att bli av med smuts och löv som har hamnat i vattnet. Använd även en lätt borste för att rengöra eventuella fläckar eller alger som kan bildas över tid.

  2. Vattenkemi: Testa vattnets pH-värde regelbundet (helst dagligen) med hjälp av ett testkit som finns att köpa hos de flesta poolbutiker eller online-leverantörer. Justera pH-nivån vid behov genom tillsättning av kemikalier som rekommenderas i testinstruktionerna.

  3. Filtrering: Kontrollera ditt filterreglage och följ tillverkarens instruktioner angående filterbyten eller rengöringar för optimal filtreringseffektivitet. Ett väl fungerande filtersystem hjälper till att hålla vattnet kristallklart.

  4. Poolskydd: Överväg att använda ett täckningsmaterial när poolen inte används längre perioder, särskilt under hösten och vintern då det finns risk för löv eller skräp att hamna i vattnet.

  Genom att följa dessa enkla riktlinjer kan du njuta av din plastpool ovan mark under lång tid med minimalt underhåll och maximal poolglädje. Kom ihåg att alltid läsa tillverkarens instruktioner och rekommendationer för bästa resultat.

  Bygga in pool ovan mark – Allt du behöver veta

  Vilka fördelar finns med att bygga in en pool ovan mark?

  Att bygga in en pool som är placerad ovan mark kan ha flera fördelar. För det första är kostnaden ofta lägre jämfört med att bygga en nedgrävd pool, eftersom grävnings- och jordförberedelsearbete inte krävs. Dessutom tar processen mindre tid och arbete, vilket gör det till ett mer praktiskt alternativ för många människor. En annan fördel är att man kan välja olika designs och stilar för sin ovanjordspool som passar ens personliga smak och trädgård.

  Vad är de viktigaste sakerna att tänka på när man bygger in en pool ovan mark?

  När du överväger att bygga in din pool bör du ta hänsyn till några viktiga faktorer. Först och främst är det nödvändigt att se till att underlaget där din pool kommer stå är stabilt och plant. Det rekommenderas också starkt att installera ett bra dräneringssystem runt bassängen för att undvika eventuell uppsamling av vatten eller skador orsakade av överskottsvatten. Dessutom bör du kontrollera om din trädgård har lämplig ventilation så ingen fukt ansamlas under själva poolsargen.

  En annan viktig aspekt som måste beaktas vid konstruktionen av poolsargen är materialet. Det finns flera alternativ tillgängliga, såsom trä, kompositmaterial och betong. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar, så det är viktigt att välja det som bäst passar dina behov och budget.

  Vilka säkerhetsåtgärder bör man vidta när man bygger in en pool ovan mark?

  När du bygger in din pool ovan mark bör du alltid prioritera säkerheten för dig själv och andra användare i trädgården. Här är några viktiga säkerhetsåtgärder att tänka på:

  1. Installera ett ordentligt staket runt poolområdet för att förhindra oavsiktlig tillträde, särskilt om det finns barn i närheten.
  2. Se till att din poolsargen inte har några skarpa kanter eller utstående delar som kan orsaka skador.
  3. Om möjligt, installera en automatiserad larm- eller övervakningssystem som kan varna om någon går nära poolområdet utan lov.
  4. Följ noga tillverkarens rekommendationer angående underhåll och rengöring av poolsargen för att undvika eventuella faror.

  Att bygga in en pool ovan mark kan vara ett spännande projekt som ger dig möjligheten att njuta av simning och avkoppling direkt i din egen trädgård. Genom noggrann planering, rätt materialval och adekvata säkerhetsåtgärder kan du skapa en trygg och njutbar poolmiljö för dig och din familj.

  Pool ovan mark

  Att ha en pool i trädgården är drömmen för många. Och om du inte har möjlighet att bygga en traditionell nedgrävd pool, kan en pool ovan mark vara ett utmärkt alternativ. I den här artikeln kommer vi att utforska fördelarna med pooler ovan mark och svara på några vanliga frågor som kan uppstå när man funderar på att skaffa en.

  Vilka fördelar finns det med en pool ovan mark?

  Hur fungerar en pool ovan mark?

  Vad bör jag tänka på innan jag köper en pool?

  Vad innebär egentligen termen ”pool ovan mark”? Enkelt sagt är det helt enkelt vad namnet antyder – det är en typ av pool som placeras direkt på marknivån utan behov av grävning eller anläggning. Det finns flera fördelar med dessa typer av pooler:

  1. Prisvärt och kostnadseffektivt
  En stor fördel med att välja en pool ovan mark är priset. Dessa typer av bassänger tenderar att vara betydligt billigare än traditionella nedgrävda alternativ, både i inköpspris och installation. Du sparar också pengar genom att undvika de höga kostnaderna för jord- och landskapsarbete som krävs vid grävning.

  2. Enklare installation
  Pooler ovan mark är relativt lätta att installera jämfört med nedgrävda bassänger. De kommer oftast som kompletta paket med allt du behöver för att sätta upp dem. Du behöver inte anlita dyra entreprenörer eller spendera veckor på att bygga och klargöra en nedgrävd pool. Istället kan du ha din nya pool redo att användas på bara några dagar.

  3. Flexibilitet
  En annan fördel med en pool ovan mark är flexibiliteten i placeringen av den. Eftersom det inte krävs någon grävning, kan du enkelt flytta eller byta plats för din pool om du skulle vilja ändra trädgårdens layout eller områdesutformning i framtiden.

  Hur fungerar egentligen en pool ovan mark? Dessa typer av bassänger består vanligtvis av ett stöttande ramverk, vanligtvis gjord av metall eller hållbart plastmaterial, och ett liner (en slags tunn vattentät duk). När ramverket har monterats korrekt, fylls bassängen med vatten och linern stramar åt sig runt konstruktionen för att skapa en tät botten och väggar.

  För att hålla vattnet rent och balanserat finns det också filter- och kemikaliebehandlingsystem som normalt följer med när man köper en pool ovan mark. Det är dock viktigt att regelbundet underhålla filtreringssystemet samt kontrollera vattnets pH-nivåer för optimal säkerhet och bekvämlighet.

  Innan du köper en pool ovan mark finns det några faktorer du bör tänka på:

  1. Storlek och form
  Fundera över hur stor pool du behöver och vilken form som passar bäst i din trädgård. Ta hänsyn till antalet personer som kommer att använda den, samt utrymmet du har tillgängligt.

  2. Materialval
  Titta på olika materialalternativ för ramverket av poolen, såsom stål eller hållbar plast. Var medveten om deras egenskaper när det gäller rostning eller förmåga att motstå väderpåverkan.

  3. Underhåll och säkerhet
  Kom ihåg att en pool ovan mark kräver regelbundet underhåll för att hålla vattnet rent och balanserat. Se till att du är beredd på detta ansvar innan du investerar i en pool.

  Sammanfattningsvis är en pool ovan mark ett utmärkt alternativ för dem som vill njuta av bad utan kostnaderna och ansträngningen med en nedgrävd bassäng. Med sin prisvärda installation, flexibla placering och möjlighet till egen underhåll kan dessa typer av pooler vara perfekta för de flesta hushåll.

  Välj rätt storlek, form och material för din situation, se till att utföra nödvändigt underhåll samt ta hand om vattenvärdena i din nya pool – då kommer du snart kunna kyla dig i ditt egna lilla paradis direkt ovan mark!

  Vanliga frågor om ovanmarkspooler

  Nu när vi har utforskat fördelarna med ovanmarkspooler och gett dig några tips för underhåll och skötsel, låt oss besvara några vanliga frågor som människor ofta har när det gäller ovanmarkspooler.

  1. Är ovanmarkspooler säkra att använda?

  Ja, ovanmarkspooler kan vara säkra att använda om du följer grundläggande säkerhetsåtgärder. Se till att ha en tydlig och säker ingång till poolen, övervaka alltid barn när de är i poolområdet och installera en säkerhetsstaket om det behövs. Det är också viktigt att lära sig simma och känna till de grundläggande simningsreglerna.

  2. Kan jag installera en ovanmarkspool själv?

  Ja, de flesta ovanmarkspooler kan installeras som ett DIY-projekt. De levereras ofta med detaljerade installationsinstruktioner som gör processen enkel och lätt att följa. Om du inte känner dig bekväm med att installera poolen själv kan du alltid anlita professionell hjälp för att säkerställa att installationen görs på rätt sätt.

  3. Hur länge kan jag förvänta mig att min ovanmarkspool ska hålla?

  Hållbarheten för en ovanmarkspool beror på olika faktorer, inklusive kvaliteten på poolen, underhållsåtgärder och väderförhållanden. Genomsnittligt sett kan en väl underhållen ovanmarkspool förväntas hålla i många år. Det är viktigt att regelbundet inspektera poolen, rengöra den och vidta åtgärder för att förebygga skador.

  4. Kan jag flytta min ovanmarkspool om jag flyttar till en ny plats?

  Ja, en av fördelarna med ovanmarkspooler är att de kan flyttas om det behövs. Dock kräver flytten noggrann planering och korrekt demontering och återmontering av poolen. Det rekommenderas att anlita professionell hjälp för att flytta en ovanmarkspool och se till att den installeras korrekt på den nya platsen.

  5. Finns det några alternativ för pooltillbehör till ovanmarkspooler?

  Absolut! Det finns en mängd tillbehör som kan förbättra din ovanmarkspoolupplevelse. Några vanliga tillbehör inkluderar poolstegar, poolskydd, poolrengöringsverktyg, poolvärmare och poolbelysning. Du kan också lägga till bekvämligheter som en poolbar eller solstolar för att skapa en avkopplande och underhållande utomhusmiljö.

  Nu har vi besvarat några av de vanligaste frågorna om ovanmarkspooler. Vi hoppas att denna artikel har gett dig en bra introduktion till pooler ovan mark och hjälpt dig att fatta ett välgrundat beslut när det gäller att investera i en. Kom ihåg att forska och rådgöra med experter för att hitta den bästa poolen för dina behov och njut av en svalkande och rolig sommar i din egen trädgård!

  Tack för att du läst vår artikel och ha en underbar sommar i din nya ovanmarkspool!


  Har du fler frågor om ovanmarkspooler? Tveka inte att kontakta oss på L.T. Ingenjörsbyrå för personlig rådgivning och experthjälp!

  Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

  UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024

  dont miss this

  Hjälpte artikeln dig?
  1 av 1 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Vill du läsa mer?

  Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

  Läs alla recensioner

  Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

  Basil M. — Lund

  Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

  Annika T. — Täby

  Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

  Peter A. — Stockholm
  Ladda mer