fbpx

Tillbyggnad När Din Byggrätt Är Maxad - Regler

Attefallstillbyggnad och andra Attefallsåtgärder är viktiga ämnen att förstå för den som planerar att genomföra byggprojekt på sin fastighet. Genom att förstå reglerna och kraven kring Attefallshus och andra åtgärder kan man undvika problem och säkerställa att byggprojektet blir framgångsrikt. I denna artikel kommer vi att gå igenom vad Attefallstillbyggnad innebär, vilka regler och krav som gäller, samt andra typer av Attefallsåtgärder som man bör känna till.

Attefallstillbyggnad: Regler och Krav

Attefallstillbyggnad avser en tillbyggnad på max 15 kvm som inte kräver bygglov, enligt reglerna som infördes 2014. Denna regel har gjort det möjligt för fastighetsägare att genomföra mindre byggprojekt utan att behöva gå igenom den formella bygglovsprocessen. För att en Attefallstillbyggnad ska vara godkänd måste den uppfylla vissa krav, såsom att ligga minst 4 meter från tomtgräns och att inte överskrida höjdkraven.

Krav för Attefallstillbyggnad

– Max 15 kvm yta
– Minst 4 meter från tomtgräns
– Grannens medgivande vid behov

Bygglovskrav och Kontrollansvarig

Även om Attefallstillbyggnad inte kräver bygglov finns det situationer där bygglov kan behövas. Om tillbyggnaden inte uppfyller de angivna kriterierna eller om grannen inte godkänner åtgärden, kan bygglov krävas. Dessutom kan kommunen kräva en kontrollansvarig för vissa tekniskt avancerade byggprojekt.

Andra Attefallsåtgärder

Utöver Attefallstillbyggnad finns det även andra typer av Attefallsåtgärder som kan vara relevanta för fastighetsägare. Attefallsstakkupor är ett exempel på en sådan åtgärd, där man kan inreda en ytterligare bostad i taket på befintliga bostadshus. Reglerna för Attefallsstakkupor innebär att man får bygga max två stycken kupor som tillsammans inte får ta mer än en halv yta av en toalett.

Sammanfattning

Attefallstillbyggnad och andra Attefallsåtgärder är viktiga att känna till för den som planerar byggprojekt på sin fastighet. Genom att förstå reglerna och kraven kring dessa åtgärder kan man säkerställa att byggprojektet genomförs enligt lagstiftningen och undvika eventuella problem längs vägen. Genom att följa riktlinjerna för Attefallsåtgärder kan man skapa trygga och lagliga byggprojekt som förbättrar och anpassar fastigheten efter behov.

Har du fler frågor eller funderingar kring Attefallstillbyggnad och Attefallsåtgärder? Tveka inte att kontakta oss för mer information och hjälp med ditt byggprojekt. Vi finns här för att guida dig genom processen och säkerställa att dina byggplaner genomförs på bästa möjliga sätt.

Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024

dont miss this

Hjälpte artikeln dig?
1 av 1 tycker att artikeln är hjälpsam.

Vill du läsa mer?

Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.