Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
SAMMANFATTNING
- Vill du bygga en altan men undrar hur nära tomtgränsen du får placera den?
- Läs vidare för att få reda på reglerna kring avståndet till grannens tomt, när räcke behövs och om du kan lägga tak över din befintliga altan.
- Vi ger dig också tips om materialval och informerar om eventuellt krav på bygglov. Ta steget mot drömaltanen idag!
Innehåll
När det gäller att bygga en altan i närheten av tomtgränsen finns det vissa regler som måste följas. Enligt Plan- och Bygglagen (PBL) kan du normalt sett få bygglov för att uppföra en altan upp till 4 meter från din tomtgräns, utan att behöva samråda med grannarna.
Om du vill placera altanen ännu närmare gränsen än så kan du behöva samråda med dina grannar eller ansöka om dispens hos kommunen. Det är viktigt att komma ihåg att reglerna kan variera beroende på vilken kommun du bor i, så det bästa är alltid att kontakta din lokala bygglovsavdelning för exakt information.
Läs mer: Hur nära tomtgräns får man bygga?
Absolut! Att använda en stenmur som avskiljare på din altan kan vara både funktionellt och estetiskt tilltalande. Stenmuren ger inte bara en tydlig gräns för din altan, utan kan också fungera som ett skydd mot vind och insyn.
För att bygga en stenmur behöver du vanligtvis inte ansöka om bygglov, men det är alltid bäst att kontrollera med din kommun för att vara säker. Det kan finnas vissa regler och begränsningar när det gäller höjden på muren eller användningen av specifika material.
Läs mer: Bygga stenmur till trädgården
I Sverige finns det vissa regler som kräver att du har ett räcke på din altan för att garantera säkerheten. Enligt Boverkets Byggregler (BBR) måste en altan ha ett räcke om den är högre än 0,5 meter över marknivån.
Räckets höjd ska vara minst 90 centimeter och spjälorna eller fyllningarna i räcket får inte ha mellanrum som är större än 12 centimeter. Detta förhindrar olyckor genom fall från altanen.
Läs mer: När behövs räcke på altan?
Om du planerar att bygga en altan med tak och placera den nära tomtgränsen finns det specifika regler som måste följas. Enligt Plan- och Bygglagen (PBL) kan du normalt sett få bygglov för att uppföra en altan med tak upp till 4 meter från din tomtgräns, utan att behöva samråda med grannarna.
Precis som vid vanliga altaner gäller dock att reglerna kan variera beroende på vilken kommun du bor i. Det är alltid bäst att kontakta din lokala bygglovsavdelning för exakt information om hur nära tomtgränsen du får placera en altan med tak.
Absolut! Att lägga till ett tak över din befintliga altan kan vara ett utmärkt sätt att skydda dig mot väder och vind, samt skapa en mysigare atmosfär. För detta krävs oftast inte något separat bygglov, men det är alltid bäst att dubbelkolla med din kommun för säkerhetsskull.
När du väljer material till ditt taktillbygge bör du överväga både estetik och hållbarhet. Det finns olika alternativ att välja mellan, såsom trä, glas eller plasttak.
Läs mer: Bygga tak över altan
Om du bygger en altan för nära tomtgränsen utan att ha rätt tillstånd kan det leda till problem i framtiden. Din granne har rätt att klaga på olägenheten och begära att du flyttar altanen.
I värsta fall kan kommunen kräva att du river din altan om den inte uppfyller de gällande reglerna. Det är alltid bäst att vara försiktig och kontrollera vad som krävs innan du börjar bygga.
Absolut! Att använda din befintliga altan som grund för ett uterum är en populär lösning för många husägare. Genom att göra detta kan du skapa extra utrymme och njuta av trädgården året runt.
Du behöver vanligtvis inte ansöka om separat bygglov för ett uterum på en befintlig altangrund, men det är alltid bäst att dubbelkolla med din kommun eftersom reglerna kan variera.
Ja, det är möjligt att bygga en altan på din balkong. Detta kan vara ett utmärkt sätt att förvandla din balkong till ett mer användbart och trivsamt utrymme.
Du behöver vanligtvis inte ansöka om separat bygglov för att bygga en altan på din befintliga balkong, men det är alltid bäst att kontrollera med din kommun för exakt information och eventuella begränsningar som kan gälla.
När du väljer material till din altan finns det flera faktorer att överväga, inklusive estetik, underhåll och hållbarhet. Trä är ett populärt val eftersom det ger en naturlig och varm känsla. Komposittrall är också ett alternativ som kräver mindre underhåll än trä.
Beroende på dina preferenser och budget kan du också överväga andra material såsom sten eller betongplattor. Dessa material ger stabilitet och lång livslängd, men kanske inte har samma charm som trä eller komposittrall.
I de flesta fall behöver du inte ansöka om bygglov för att uppföra en altan på din tomt. Enligt Plan- och Bygglagen (PBL) kan du normalt sett bygga en altan utan att behöva samråda med grannarna eller ansöka om bygglov, förutsatt att den inte är högre än 1,8 meter över marknivån.
Det är dock alltid bäst att kontrollera med din kommun eftersom reglerna kan variera beroende på platsen och andra faktorer som storlek och placering av altanen.
Du kan normalt sett få bygglov för att uppföra en altan upp till 4 meter från din tomtgräns.
Absolut! Att använda en stenmur som avskiljare på din altan kan vara både funktionellt och estetiskt tilltalande.
En altan måste ha ett räcke om den är högre än 0,5 meter över marknivån.
Du kan normalt sett få bygglov för att uppföra en altan med tak upp till 4 meter från din tomtgräns.
Absolut! Att lägga till ett tak över din befintliga altan kan vara ett utmärkt sätt att skydda dig mot väder och vind.
Om du bygger en altan för nära tomtgränsen utan att ha rätt tillstånd kan det leda till problem i framtiden. Din granne har rätt att klaga på olägenheten och begära att du flyttar altanen.
Absolut! Att använda din befintliga altan som grund för ett uterum är en populär lösning för många husägare.
Ja, det är möjligt att bygga en altan på din balkong. Detta kan vara ett utmärkt sätt att förvandla din balkong till ett mer användbart och trivsamt utrymme.
I denna artikel har vi besvarat några vanliga frågor om hur nära tomtgräns får man bygga altan. Vi har diskuterat regler kring avståndet till tomtgränsen, användningen av stenmurar som avskiljare, krav på räcken samt möjligheten att bygga tak över befintliga altaner. Vi har också gett tips om materialval och informerat om när det kan vara nödvändigt att ansöka om bygglov.
Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
Jag är grundare för LT Ingenjörsbyrå. Jag hjälper dig från första idé, genom Bygglovsritningar till dess att ditt bygge är färdigt.Jag har arbetat på flertalet bostadsbolag där jag ansvarade för projektutveckling av nya bostadsområden. Jag involverades även i större byggprojekt där han samordnade entreprenörer, beställare och myndigheter.Jag startade LT Ingenjörsbyrå för 7 år sedan för att hjälpa privatpersoner med sina bygglov. Idag sitter jag i expertgruppen för Kontrollansvarig i SBR men också certifierad sakkunnig inom tillgänglighet via KIWA.
Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.
Drakegatan 10, 412 50 Göteborg
LT Ingenjörsbyrå AB. Org.nr.: 559182-0864. Säte: Borås. Huvudkontor: Drakegatan 10, 412 50 Göteborg. Arbetsområde: Hela Sverige