När behövs bygglov för pool?

Hur lyxigt vore det inte att en varm sommardag kunna svalka sig en i härlig pool som bara är några meter bort dygnet runt? Utöver det faktum att det är en lyxig detalj så är det dessutom något som troligtvis kommer öka värdet på fastigheten. Det kan även vara ett bra alternativ till allmänna badplatser med tanke på den senaste pandemin som drabbat världen. Nedan reder vi ut vad som gäller när du vill bygga en egen pool.

När behövs bygglov för pool?

Beroende på poolens utformning krävs olika typer av åtgärd, exempelvis anmälan eller ansökan om bygglov. Grundregeln är att en pool inte kräver ett bygglov men beroende på hur utformningen ser ut i övrigt så kan det ändå krävas ett bygglov och därav bygglovsritningar. Bygger man till ett tak på poolen, vilket är relativt vanligt i Sverige, så kan detta kräva ett bygglov för poolen. Väljer man att bygga en altan runt poolen så kan detta också kräva ett bygglov. Om poolen förändrar markhöjden avsevärt så krävs vanligtvis ett marklov. Om du ansluter poolen till kommunalt vatten så krävs en anmälan till kommunen. Det finns inga krav gällande avståndet mellan tomtgräns och pool, poolen får dock inte påverka din grannes mark och jord.

Andra viktiga åtgärder

Ett annat viktigt krav som ställs på pooler och bassänger är åtgärder för att minimera risken för drunkningsolyckor. I Boverkets byggregler ställs höga krav på att bassänger och pooler skall ha ordentligt skydd där barnolycksfall skall prioriteras särskilt. Ansvar för att dessa krav uppfylls tillfaller fastighetsägaren. Även i ordningslagen ställs krav och där framgår att det är anläggningens ägare som bär ansvaret för att säkerheten säkerställs. Boverkets regler gäller fasta pooler och bassänger på tomtmark medan ordningslagen omfattar alla bassänger, oavsett fast eller lös, på både allmän och privat mark. 

 

Boverket ställer krav om skydd mot olycksfall om vattnet är djupare än 20 cm, vilket nästintill alla pooler och bassänger som skall nyttjas för bad är. Lämpliga åtgärder kan vara att ha ett staket på 0,9 m som är konstruerat att hindra barn från att klättra över eller krypa under. Har man någon form av grind eller öppning så kan detta lämpligen säkras med lås. Ett annat alternativ kan vara att använda skyddsnät eller presenning som har högst 50 mm maskvidd och som är starkt nog att hålla emot vikten av ett barn. Givetvis finns det fler lösningar som fungerar men det är upp till fastighetsägaren att kunna visa att den alternativa lösningen är lika säker som exemplen som nämns ovan.

 

Vi rekommenderar alltid att du som har för avsikt att bygga pool kontaktar byggnadsnämnden i din kommun innan du påbörjar bygget. Detta för att stämma av kring vilka åtgärder och tillstånd som krävs samt för att föra en dialog kring hur du tänkt upprätthålla säkerheten. Om du påbörjar bygget utan att inneha rätt tillstånd kan du bli skyldig att betala vite och även bli tvungen att riva din pool. Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss på LT Ingenjörsbyrå för rådgivning gällande bygget av din nya pool!

Hjälpte denna artikeln dig?
3 av 3 tycker att artikeln är hjälpsam.

Varför inte köpa nya verktyg inför sommarens projekt?

Kika in topplistan med verktygen som vi tycker att du ska ha hemma!

Låt oss räkna fram ett pris för ditt projekt

mellan 9:00 och 17:00 helgfria vardagar

Över nöjda 300 customers
i 324+ projekt

4.9 av 5.0

4.9 av 5.0 utifrån 54 recensioner

Läs alla recensioner

Juli 2021, Via Hemsidan

Bra kvalité på handlingarna och leverans på utlovad tid.

Martin N
Juli 2021, Via Hemsidan
Johan
Juli, 2021, Via Hemsidan

U-värdesberäkningen gick mycket snabbt och smidigt och jag fick bra råd också.

Pelle M.
Ladda mer