Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
Sammanfattning
- Byggtermer som används i Sverige följer vanligtvis svensk standard och har erkända förkortningar för att de ska vara förståeliga i alla sammanhang
- Det är vanligtvis förkortningarna till byggtermerna som förekommer på olika typer av ritningar
Att förstå byggtermer är viktigt när man planerar och genomför en husbyggnation. Ritningar och konstruktörer använder ofta förkortningar och specifika termer som kan vara svåra att tolka om man inte är insatt i ämnet. För att underlätta för dig har vi på LT Ingenjörsbyrå skapat en ordlista med de vanligaste byggtermerna och deras betydelser.
Innehåll
Det finns mycket att planera och tänka på inför ett bygglov. Det finns många nya benämningar att förstå för att få ett helhetsperspektiv över vad som gäller vid en husbyggnation. En ritning är i regel full med förkortningar och konstruktörerna slänger sig gärna med byggtermer. Vet du bara vad förkortningarna och termerna står för så blir ritningarna mycket enklare att tolka. För att du lättare ska hänga med i snacket kring ritningar och bygglov har vi på LT Ingenjörsbyrå skapat en ordlista med de mest förekommande byggtermerna. I ordlistan har vi strävat efter att förklara dem på ett lättförståeligt sätt.
Allt detta reder vi ut!
Du som ska bygga nytt bör kika på våra sidor om bygglov för ditt område: Bygglov Stockholm, bygglov Göteborg och bygglov Malmö.
Följande utrymmen skall inte räknas med i den totala arean:
En yta är något man kan ta på, till exempel en väggyta eller en golvyta. Med area menar man den uppmätta storleken på en yta. Ibland kan golvarean vara mindre än golvytan, t.ex. om en del av golvytan inte anses brukbar. Alltså bör man vara noga med benämningarna “yta” eller “area”, då det kan vara en väsentlig skillnad på dessa när man tittar på exempelvis arktitektritningar eller konstruktionsritningar.
Läs mer: När krävs Rivningslov?
För att en area skall vara mätvärd måste utrymmet vara tillgängligt, ha golv samt en rumshöjd på mer än 190 cm. Mätvärd area handlar alltså om att utrymmet ska kunna användas till att bo i.
Atemp är en definition som används vid energiberäkningar och energiprestanda. Det betyder helt enkelt att det är den invändiga arean för varje våningsplan som värms upp till mer än 10 grader celsius. Atemp ska kunnas beräknas enkelt för såväl nya som gamla byggnader.
Läs mer: Arkitektritningar Bygglovsritningar
Enkelt beskrivet är byggnadsarea den yta som byggnaden upptar på marken. Hur begreppet definieras och beräknas exakt kan du läsa om i Svensk Standard SS 21054:2009.
Byggnadsarea (BYA) används ofta i bestämmelser av kommunen för att styra tätheten för ett område. I detaljplanen hittar man ofta tillåten byggnadsarea. Byggnadsarea (BYA) efterfrågas alltid i bygglovsansökan.
Följande skall inte räknas in i byggnadsarea (BYA):
En utstickande byggnadsdel har en mätvärd area om följande uppfylls:
Den sammanlagda arean för varje våningsplan benämns som bruttoarea BTA). Hur begreppet bruttoarea (BTA) definieras och beräknas exakt kan du läsa om i Svensk Standard SS 21054:2009. Om du har snedtak räknas 60 centimeter utanför den linje som har rumshöjd på minst 190 centimeter (mätvärd area). Bruttoarea (BTA) omfattar alltså en större yta än det som anges som mätvärd area, vilket är bra att tänka på när du exempelvis bygger en altan.
I bruttoarean (BTA) räknas följande in:
I bruttoarea (BTA) skall följande inte räknas in:
Bruttoarea (BTA) används ofta i bestämmelser gällande flerbostadshus, industrilokaler, affärer, kontor och andra byggnader med stora volymer.
Ljus bruttoarea används ofta vid exploateringsprojekt, planprogram och planutredningar. Begreppet ljus bruttoarea finns beskrivet i standarden SS 21054:2009 i i Bilaga A. Ljus bruttoarea är dock något som används väldigt olika i praktiken.
Boarea (BOA) används ofta för bostadsrätter och hyreskontrakt. Tillsammans med biytor som biarea (BIA) utgör boytan byggnadens totalyta. Boarea (BOA) är också den sammanlagda yta som uppges i kontrakt för en bostads storlek, och som säljaren eller hyresvärden kan få betalt för. Hur begreppet boarea (BOA) definieras och beräknas exakt kan du läsa om i Svensk Standard SS 21054:2009.
Enkelt beskrivet är bruksarea (BRA) den sammanlagda ytan av varje separat enhet. Till exempel kan handelslokaler delas in i butik, lager och personalutrymmen, vilka sammantaget utgör ytans bruksarea (BRA). Bruksarea kan vara både vara lokalarea (LOA) och avsett för boende. Se även beskrivning av Lokalarea (LOA).
Om garage, pannrum, soprum och andra utrymmen kan nås inifrån bostaden så räknas de alltid som biarea (BIA). Biarea (BIA) är utrymmen som är upprättade för att endast användas vissa delar av året.
Lokalarea är bruksarea (BRA) som har annat ändamål än boende. Exempel på lokalarea (LOA) är kontor, butik, lager/förvaring, personal/grupputrymmen, teknik/verkstadslokaler och laborativa lokaler. Se även beskrivningen av bruksarea (BRA).
Öppenarea (OPA) kallas en öppen yta för vistelse eller förvaring som ligger i anslutning till en byggnad. Det kan till exempel vara ytan under en altan som nyttjas som förvaring eller carport. Hur begreppet öppenarea (OPA) definieras och beräknas exakt kan du läsa om i Svensk Standard SS 21054:2009.
Öppenarea (OPA) ingår vid beräkning av byggnadsarea (BYA), men inte i bruttoarea (BTA). Om detaljplanen reglerar bruttoarean (BTA) för områdets täthet kan det därför vara viktigt att kombinera bruttoarea (BTA) med öppenarea (OPA).
Allmän plats är ytor som enligt detaljplan är avsedda för ett gemensamt behov, exempelvis en väg eller en park. Detta regleras i 1:4§ PBL.
Med allmänna intressen avses de gemensamma intressen i samhället vilka skall tas i beaktning och tillgodoses i all typ av planläggning och övriga åtgärder enligt plan- och bygglagen. Exempel på detta kan vara att ta hänsyn till naturaspekter och detta regleras i 2 kap. PBL.
En anmälan används vid åtgärder som inte kräver ett lov men som ändå är anmälningspliktig och kräver ett startbesked innan åtgärden får genomföras. Exempel på detta kan vara vissa typer av rivningsärenden eller mindre tillbyggnader i enbostadshus.
Detta är objekt som byggnadsverk som inte anses vara en byggnad, exempelvis en mur eller en mast. Det kan ändock krävas bygglov även för att genomföra åtgärder avseende denna typ av byggnadsverk.
Ett platsbesök som genomförs av byggnadsnämnden för att bland annat kontrollera att kontrollplan och bygglov efterföljs. Dessa besök skall genomföras av byggnadsnämnden om tekniskt samråd genomförts innan startbesked och besöket i övrigt inte anses obehövligt av byggnadsnämnden.
Med allmänna intressen avses de gemensamma intressen i samhället vilka skall tas i beaktning och tillgodoses i all typ av planläggning och övriga åtgärder enligt plan- och bygglagen. Exempel på detta kan vara att ta hänsyn till naturaspekter och detta regleras i 2 kap. PBL.
Detta är en bygglovsbefriad komplementsbyggnad eller komplementsbostad till en- eller tvåbostadshus. För att ett byggnadsverk skall anses vara ett attefallshus måste vissa kriterier avseende storlek vara uppfyllda, exempelvis får inte nockhöjden vara högre än 4 meter och byggytan får ej överstiga 30 kvadratmeter. Vanligtvis kräver byggnation av attefallshus en anmälan till byggnadsnämnden samt ett startbesked innan projektet påbörjas.
En bygglovsbefriad tillbyggnad som får göras på en- och tvåbostadshus. För att ett byggnadsverk skall anses vara en attefallstillbyggnad måste vissa kriterier avseende storlek vara uppfyllda. En tillbyggnad får aldrig dominera bostadshuset, vilket innebär inte att tillbyggnad inte får vara större eller högre än bostadshuset. Bruttoarean av en attefallstillbyggnad får ej överstiga 15 kvadratmeter vilket innebär att en attefallstillbyggnad på exempelvis två våningar maximalt får vara 7,5 kvadratmeter per våning. Vanligtvis kräver byggnation av attefallstillbyggnad en anmälan till byggnadsnämnden samt startbesked innan projektet påbörjas.
Grundregeln i lagstiftningen är att en åtgärd måste stämma överens med detaljplanen för att bygglov skall beviljas, byggnadsnämnden kan dock i vissa fall bevilja bygglov även om åtgärden avviker från aktuell detaljplan.
Grundregeln i lagstiftningen är att en åtgärd måste stämma överens med områdesbestämmelserna för att bygglov skall beviljas, byggnadsnämnden kan dock i vissa fall bevilja bygglov även om åtgärden avviker från aktuella områdesbestämmelser.
Betydande miljöpåverkan regleras i miljöbalkens 6 kap. och innebär att om exempelvis genomförandet av en åtgärd kan antas medföra en betydande miljöpåverkan så ställs krav på en miljöbedömning.
Detta avser exempelvis skymd sikt eller försämrade ljusförhållanden till följd av skyltar eller byggnadsverks utformning och placering. Enligt PBL krävs det att olägenheten är väsentlig samt av icke helt tillfällig karaktär för att det skall anses vara en betydande olägenhet.
Den statliga förvaltningsmyndighet som ansvarar för frågor gällande samhällsplanering, byggande och boende.
Dessa regler, förkortat BBR, innehåller regler och allmänna råd som är på mer detaljerad nivå än plan- och bygglagen samt plan- och byggförordningen. Dessa regler och råd omfattar de flesta tekniska egenskaps- och utformningskraven samt tomtkravet som anges i plan- och bygglagen.
Byggherren är en fysisk eller juridisk person som för egen räkning utför, eller låter annan utföra, ett rivnings-, mark-, projekterings- eller byggnadsarbete. En fysisk byggherre bär alltid ett personligt ansvaret i att tillse att åtgärden genomförs enligt de krav som ställs på åtgärden.
Ett bygglov är ett skriftligt tillstånd från kommunens byggnadsnämnd om att en byggåtgärd får genomföras. Ett bygglov ger dock inte per automatik en rätten att påbörja den beviljade åtgärden, för detta krävs ett så kallat startbesked.
En skriftlig ansökan som lämnas in till kommunens byggnadsnämnd, ansökan skall innehålla de underlag, exempelvis konstruktionsritningar, som kommunen behöver för att kunna handlägga ansökan och därefter fatta ett beslut.
Detta är en byggåtgärd som undantagits från kravet om bygglov, exempel på detta är attefallshus och friggebod. Kommunen kan även vidta undantag i detaljplaner och områdesbestämmelser.
En tjänsteman vid kommunens samhällsbyggnadsnämnd som förbereder ärenden för beslut i samhällsbyggnadsnämnden. Vanligtvis innehar bygglovshandläggare en delegation som innebär att de i en del fall kan fatta egna beslut.
Grundregeln är att höjden beräknas från markens medelnivå intill byggnaden upptill skärningen mellan fasaden och ett plan som med 45 graders vinkel nuddar taket på byggnaden. Det finns dock undantag, exempelvis om byggnaden ligger mindre än 6 meter från allmän plats. I sådana fall är grundregeln att beräkningen skall utgå från den allmänna platsens medelnivå på ytan intill tomten.
Den nämnd i kommunen som utför kommunens uppgifter enligt plan- och bygglagen. Nämnden består av ett antal ledamöter som är politiskt tillsatta. I byggnadsnämnden finns även en förvaltning med tjänstemän som genomför arbetsuppgifter samt förbereder ämnen för nämnden.
En tidigare benämning för det som idag heter detaljplan.
En sanktionsavgift som byggnadsnämnden tar ut vid överträdelser av plan- och bygglagstiftningen. Vilka överträdelser sanktionsavgiften kan avse, samt hur avgiften skall beräknas, framgår i plan- och byggförordningen.
Byggnadsnämnden kan i sitt beslut anse att byggherren saknar tillräckliga kunskaper inom vissa specifika områden för åtgärden och därför ställa krav på att en certifierad sakkunnig skall genomföra vissa kontroller under åtgärdens gång. Den sakkunnige måste vara certifierad av ett ackrediterat certifieringsorgan. De certifieringar som finns är inom områdena brandskydd, energi, ventilation, kulturvärden samt tillgänglighet.
Kommunen beslutar om detaljplan, vad som får regleras i en detaljplan framgår i plan- och bygglagens fjärde kapitel. Detaljplanen är juridiskt bindande och reglerar användningen av mark- och vattenområden samt utformning och omfattning av bebyggelse inom det område som detaljplanen avser.
EKS står för Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder. Dessa föreskrifter och allmänna råd är kopplade till kraven i bygg- och planlagen samt bygg- och planförordningen avseende byggnaders bärförmåga, stadga samt beständighet.
Avser bostadshus som innehåller en eller två lägenheter. Bostadshusen får användas som permanentboende eller som fritidshus och kan vara antingen fristående eller sammanbyggda.
Det finns krav i plan- och bygglagen om att avhjälpa enkelt åtgärdade hinder mot tillgänglighet och användbarhet på allmän plats och i lokaler som allmänheten har tillträde till. Exempel på enkelt åtgärdade hinder är höga trösklar eller tunga dörrar.
Fasaden är den synliga utsidan av byggnadens yttervägg och varje sida avbildas på en fasadritning för att visa byggnadens utseende utvändigt.
Detta innebär att göra en förändring av byggnadens yttre utseende, exempel på detta är att måla om huset i en ny kulör. Det kan i vissa fall krävas ett bygglov för att få genomföra en fasadändring.
Ett eller flera avgränsade områden på marken utgör en fastighet. En fastighet kan avgränsas horisontellt eller både horisontellt och vertikalt. En fastighet kan ha tillhörande skog, mark- och vattenområden. Det är endast Lantmäteriet som kan besluta om ändring för gränserna på en fastighet. Den som äger en fastighet benämns som fastighetsägare.
Detta är en bygglovsbefriad komplementbyggnad till en- och två bostadshus. För att ett byggnadsverk skall anses vara en friggebod måste vissa kriterier avseende storlek vara uppfyllda, exempelvis får inte nockhöjden överstiga 3 meter och byggnadsytan får ej överstiga 15 kvadratmeter.
Detta är en försäkring eller bankgaranti som hjälper byggherren som konsument om den entreprenör som utför åtgärden å byggherrens vägnar går i konkurs eller av annan anledning inte kan slutföra åtgärden enligt överenskommelse. Det finns krav på att färdigställandeskydd skall finnas vid vissa arbeten som utförs av näringsidkare när det gäller en- och tvåbostadshus.
Kommunen kan fatta beslut om förbud av användning av hela eller delar av ett byggnadsverk till följd av exempelvis brister som äventyrar säkerheten för de som uppehåller sig i eller i närheten av byggnaden.
Kommunen kan förbjuda att en byggnads-, rivnings- eller markåtgärd fortlöper om exempelvis arbetet strider mot plan- och bygglagen, om det finns fara för liv och hälsa i åtgärden eller om byggherren inte följer en väsentlig del av kontrollplanen.
Om du planerar att utföra en bygglovspliktig åtgärd kan du först ansöka om ett förhandsbesked för att se om den tänkta åtgärden kan tillåtas eller inte. Förhandsbeskedet är sedan bindande vid den kommande bygglovsprövningen om bygglovsansökan inkommer inom två år från den dag att förhandsbeskedet vunnit laga kraft.
Detta förbud avser byggnader, bygglovspliktiga anläggningar och områden som anses vara av särskild vikt att bevara och de får därför inte deformeras eller vanställas på något sätt. Skyddet avser endast
Detta är en anläggning som är gemensam för flertalet fastigheter och som tillgodoser ett långvarigt ändamål för samtliga fastigheter, exempelvis ett gemensamt avlopp eller garage.
I vissa fall, exempelvis om den tänkta byggåtgärden avviker från detaljplanen, skall byggnadsnämnden vid handläggningen av en bygglovsansökan underrätta grannar och övriga berörda och ge dem möjlighet att ge sin syn på saken.
De flesta bygglovsbefriade åtgärder, såsom exempelvis attefallshus, skall placeras minst 4,5m från tomtgränsen. I de allra flesta fall är det möjligt att göra ett undantag från denna regel genom att berörd granne ger sig medgivande till att åtgärden genomförs närmare än 4,5m från tomtgränsen. Detta medgivande kan vara både muntligt och skriftligt men ett skriftligt medgivande rekommenderas.
När kommunen är klar med sin granskning av en detaljplan skall både kommunens och allmänhetens synpunkter som inkommit i det aktuella ärendet redovisas i ett granskningsutlåtande från kommunen.
Detta är ett tillfälligt slutbesked som kan utfärdas av kommunen i vissa särskilda fall. Det kan till exempel ske om det definitiva slutbeskedet inte kan ges på grund av att ytterligare kontroller behöver göras i ett senare skede i processen.
Detta är en allmän juridisk term där någon som fattar ett beslut kan antas vara partisk eller där andra omständigheter riskerar att ifrågasätta personens opartiskhet i beslutet. Exempel på detta kan vara att någon som hanterar och fattar beslut i en bygglovsansökan har egna, privata intressen i det aktuella ärendet.
En byggnad som placeras nära och i sitt utförande kompletterar huvudbyggnaden, exempel på en komplementbyggnad är ett garage eller en friggebod.
En certifierad sakkunnig som stöttar byggherren med kontrollplan samt närvarar vid tekniskt samråd med kommunen och vid arbetsplatsbesök. Den kontrollansvarige övertar aldrig ansvaret för bygget eller att bygget följer kraven i plan- och bygglagen, detta ansvar ligger hos byggherren. Kontrollansvarig tillser dock att kontrollplanen följs under byggets gång och genomför också nödvändiga kontroller. Det är kommunen som beslutar huruvida en kontrollansvarig behövs för den aktuella åtgärden. Det är sedan byggherren själv som anlitar och betalar för en kontrollansvarig.
Detta dokument skall innehålla de viktigaste kontrollerna för att kraven på den aktuella åtgärden skall kunna antas komma att uppfyllas. En kontrollplan krävs vid alla lov- och anmälningspliktiga bygg-, rivnings och markåtgärder. Det är byggherren som ansvarar för att en kontrollplan upprättas och att den innehåller vilken typ av kontroller som skall genomföras samt hur, när och av vem dessa skall genomföras och slutligen även mot vad kontrollerna skall jämföras och hur dess resultat skall redovisas.
Om det vidtagits bygg-, mark- eller rivningsåtgärd i ett fall som kräver ett lov, utan att lov utfärdats, skall byggnadsnämnden utfärda ett föreläggande till den som injicerat aktuell åtgärd där denne ges möjlighet att inom en viss tid inkomma med en ansökan om lov. Ett lovföreläggande är endast aktuellt i de fall där det kan antas att ett lov kommer beviljas. Dessutom kommer vite utfärdas för att åtgärden genomförts utan lov.
Det krävs vanligtvis bygg-, mark- eller rivningslov samt ett startbesked från kommunen för att få genomföra en bygg-, mark- eller rivningsåtgärd.
En kontroll för att se så att exempelvis en nybyggnad har de mått, samt är placerad på det sätt, som framgår i beslutet om bygglov och startbesked. Det är byggnadsnämnden som gör en bedömning huruvida en lägeskontroll är behövlig för den aktuella åtgärden.
Vid framtagandet av exempelvis detaljplaner skall kommunen göra en bedömning om lokalisering av bebyggelse är lämplig på den aktuella platsen utifrån behov, läge och beskaffenhet.
Detta är en överenskommelse mellan kommun och byggherre som ger byggherren en ensamrätt, under ett tidsintervall och vissa givna villkor, om överlåtelse eller bebyggande av ett av kommunen ägt område.
Ett skriftligt tillstånd från byggnadsnämnden med tillåtelse om att få genomföra en markåtgärd. Utöver marklovet krävs också ett startbesked innan åtgärden får påbörjas.
Lagstiftning vars syfte är att främja en hälsosam miljö så att både nuvarande och kommande generation kan leva i en bra och välmående miljö.
I miljöbalken framgår vad beskrivningen skall innehålla samt detaljnivån på innehållet. Beskrivningen skall redogöra för miljöeffekterna vid exempelvis genomförandet av en detaljplan och denna tas fram i samband med framtagandet av den aktuella planen.
Detta innebär uppförande av en helt ny byggnad eller att förflytta en redan befintlig byggnad till en ny plats.
Denna karta visar bland annat fastighetsgränser, vägar, höjdkurvor, aktuell gällande detaljplan och byggnader. Vid vissa åtgärder kan en nybyggnadskarta krävas och det är byggnadsnämnden som beslutar om detta är aktuellt. Det är vanligtvis kommunen som tillhandahåller nybyggnadskartor inom sammanhållen bebyggelse och de brukar ta ut en avgift för att lämna ut kopior på dessa.
OVK, vilket står för obligatorisk ventilationskontroll, skall genomföras av en certifierad och sakkunnig kontrollant. Det är fastighetsinnehavaren som ansvarar för att OVK genomförs enligt gällande lagstiftning. OVK måste genomföras innan ett ventilationssystem tas i bruk för första gången och i vissa fall måste regelbundna besiktningar genomföras därefter. Kravet på regelbundna besiktningar efter den första besiktningen omfattar inte en- och tvåbostadshus.
Detta innebär att en åtgärd som är anmälningspliktlig, eller som kräver exempelvis bygglov, har utförts utan att startbesked meddelats eller att det utförts i strid mot beslut. Byggnadsnämnden kan i dessa fall utfärda byggsanktionsavgift, lovföreläggande eller rättelseföreläggande.
Detta är en ändring av en befintlig byggnad där hela byggnaden, eller betydande och avgränsade delar av den, förändras på ett avsevärt sätt.
Detta är oljud från exempelvis flygplatser, vägar eller fabriker.
Bestämmelser som på en mer detaljerad nivå beskriver det som framgår i plan- och bygglagen.
Lagstiftning som reglerar byggnation samt planläggning av mark och vatten.
Ett besked från kommunen där det framgår om kommunen har för avsikt att inleda ett detaljplanearbete alternativt ändra eller häva en befintlig detaljplan inom ett specifikt område.
Denna ska förklara hur en detaljplan skall utläsas och vad som skall genomföras enligt planen.
Den ritning som visar planlösning, installationer och konstruktioner på en byggnad.
Ett officiellt kungörelseorgan på nätet där bland annat beslut om bygglov och positiva förhandsbesked kungörs.
Detta reglemente avser förbud mot rivning av byggnader som är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
Byggnadsnämnden kan utfärda ett föreläggande om att en byggnad som anses vara förfallen eller ha omfattande skador, och som inte åtgärdas inom skälig tid, skall rivas. Föreläggandet utfärdas till den som äger byggnaden och kan förenas med vite.
Ett skriftligt tillstånd från kommunen om att hela eller delar av en byggnad får rivas. Ett rivningslov ger dock inte per automatik en rätten att påbörja den beviljade åtgärden, för detta krävs ett så kallat startbesked.
Byggnadsnämnden kan utfärda ett föreläggande om att rättelse skall vidtas om det på en fastighet eller byggnadsverk vidtagits åtgärd som går i strid med plan- och bygglagen. Ett exempel på detta är om en byggnad upplåtits utan att bygglov beviljats. Föreläggandet kan förenas med vite och ställs till den som innehar aktuell fastighet. Föreläggande kan ej utfärdas om det passerat mer än tio år sedan den olovliga åtgärden utfördes.
Detta avser bebyggelse på tomter som gränsar till varandra eller där endast gata, väg eller parkmark skiljer dem åt.
Denna ritning visar byggnaden i vertikal genomskärning.
En karta som visar fastighetsindelning, befintliga och tilltänkta byggnader samt andra anläggningar. Byggnadsnämnden beslutar om en situationsplan krävs för att genomföra en viss åtgärd och syftet med situationsplanen kan exempelvis vara att visa den tilltänkta nybyggnationens placering på den aktuella fastigheten.
Detta är en konstruktion som skall kraga ut från en befintlig byggnad och skydda mot regn, vind och snö uppifrån på exempelvis en altan.
Detta är ett beslut från byggnadsnämnden om att en åtgärd som fått startbesked anses vara slutförd och att alla de krav som framgått i tidigare beslut från kommunen anses vara uppfyllda. Det är först när slutbesked meddelats som det aktuella byggnadsverket får tas i bruk.
Om en byggåtgärd föregåtts av ett tekniskt samråd skall slutsamråd hållas innan slutbesked kan meddelas. På samrådet skall exempelvis kontrollplanens uppfyllande och den kontrollansvariges utlåtande gås igenom. Det är byggnadsnämnden som avgör huruvida ett slutsamråd är nödvändigt eller ej.
Ett beslut från byggnadsnämnden vilken ger rätten att påbörja en åtgärd som föregåtts av besked om bygg, mark- eller rivningslov.
Detta skydd gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag i hela landet och omfattar vanligtvis ett område på 100m från strandkanten, både in mot land och ut mot vattnet. Det är på dessa områden förbjudet att genomföra några åtgärder utan tillåtelse från kommunen.
Denna höjd räknas i exempelvis ett attefallshus utifrån medelnivån på marken intill byggnaden och upp till byggnadens nock. Om byggnaden inte har någon nock räknas höjden istället upp till den högsta delen på yttertaket.
Detta är de krav som ställs på ett byggnadsverk avseende bland annat bärförmåga, brandsäkerhet, stadga samt skydd avseende hälsa och miljö.
Detta samråd skall hållas innan åtgärden påbörjas om åtgärden kräver en kontrollansvarig eller om byggherren själv begär ett samråd. På samrådet genomgås bland annat kontrollplanen, övriga handlingar i ärendet samt hur arbetet skall genomföras. Det är byggnadsnämnden som avgör om ett tekniskt samråd är behövligt. Vanligtvis närvarar representant från byggnadsnämnden, kontrollansvarig samt byggherre på samrådet.
Detta bygglov gäller endast under ett specifikt tidsintervall för en specifik åtgärd. Platsen för det tidsbegränsade bygglovet skall därför återställas till ursprungligt skick när det aktuella tidsintervallet löpt ut.
En ändring som innebär att volymen på en byggnad utökas, detta oavsett åt vilken riktning utökningen sker.
En skriftlig bedömning som görs av en tjänsteman på exempelvis byggnadsnämnden. Utlåtandet innehåller vanligen förslag till beslut och tjänsteutlåtandet lämnas in som underlag till byggnadsnämnden när beslut skall fattas.
Detta är krav i plan- och bygglagen som bland annat reglerar tillgängligheten för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga samt form- och färgverkan i byggnadsverk.
Byggnadsnämnden avgör om utstakning behövs innan ett byggnadsarbete påbörjas. Detta innebär att placeringen av exempelvis en nybyggnad märks ut på tomten. Byggherren kan själv anlita en kunnig person som utför utstakningen eller så genomförs det av personal från kommunen.
Den som vill utföra en bygglovspliktig åtgärd kan begära detta besked från byggnadsnämnden för att få del av deras bedömning i huruvida den aktuella åtgärden kan komma att omfattas av särskilda villkor i plan- och bygglagen. Bedömningen i villkorsbeskedet är inte bindande i den kommande bygglovsprövningen.
Ett utrymme i en byggnad som främst begränsas av taket men i andra riktningen även av det översta bjälklaget. En vind anses istället vara en våning om ett bostadsrum eller en arbetslokal kan införas i utrymmet samt att byggnadshöjden är mer än 70cm högre än nivån för vindbjälklagets översida.
Ett verkställighetsmedel i form av ett fastställt penningbelopp som kan utfärdas i samband att föreläggande eller förbud utfärdas.
Detta föreläggande kan utfärdas gentemot den som ej vidtar åtgärd och därigenom bryter mot skyldigheter enligt plan- och bygglagen. Berörd part föreläggs då att vidta aktuell åtgärd inom en viss tid, föreläggandet kan kombineras med vite.
Överklaganden avseende beslut som fattats av byggnadsnämnden skall ställas till byggnadsnämnden inom tre veckor från det att berörd part fick del av beslutet, alternativt fyra veckor från kungörelse om den som överklagar beslutet ej är att anse som part i beslutet. Beviljade fall av överklaganden prövas sedan av länsstyrelsen.
Denna plan omfattar en hel kommun och skall innehålla en långsiktig, övergripande strategi och vägledning i hur mark- och vattenområden skall användas samt utveckling, bevarande och användning av den byggda miljön.
Vad är meningen med ordet ”bra”? Och vad betyder det egentligen? I den här artikeln kommer vi att utforska betydelsen av ordet ”bra” och dess användning i olika sammanhang. Vi kommer även att svara på några vanliga frågor som du kanske har om detta ord.
Definitionen av ordet ”bra” kan variera beroende på sammanhanget där det används. Generellt sett innebär ordet en positiv bedömning eller kvalitet hos något eller någon. Det kan användas för att beskriva något som är tillfredsställande, högkvalitativt eller lämpligt för ändamålet. Till exempel kan man säga att en film är bra om den har ett engagerande manus och skickligt skådespeleri.
Det är viktigt att komma ihåg att betydelsen av ordet också beror på vem som använder det och i vilket sammanhang det används. Ett barn kanske använder uttrycket ”det var en bra dag!” efter en rolig lekdag, medan en professionell kritiker kanske använder uttrycket för att bedöma konstnärlig originalitet inom ett visst verk.
Det finns många synonymer till ordet ”bra”, vilket gör språket rikare och mer färgstarkt. Några vanliga synonyma termer inkluderar:
– Utmärkt
– Fantastisk
– Superb
– Felfri
– Imponerande
Dessa ord kan användas i stället för ”bra” för att ge variation och nyans till språket. Det är dock viktigt att tänka på kontexten där de används, eftersom varje synonym kan ha något annorlunda konnotation eller grad av positivitet.
Ordet ”bra” är mycket mångsidigt och kan användas i olika sammanhang. Här är några exempel på hur du kan inkludera det i din kommunikation:
1. För att uttrycka godkännande eller beundran:
– Den nya restaurangen har verkligen bra mat.
– Din prestation idag var riktigt bra!
2. För att beskriva kvaliteten hos en produkt eller tjänst:
– Jag köpte en ny mobiltelefon, och den är riktigt bra.
– Deras kundservice är alltid lika bra.
3. För att uttrycka instämmande eller acceptans:
– Ja, det låter som en bra plan.
– Det finns inget bättre alternativ än detta, så ja, det fungerar bra.
4. Som ett positivt svar på frågor om välbefinnande:
– Hur mår du? Bra tack!
Detta är bara några exempel på hur du kan använda ordet ”bra”. Kom ihåg att anpassa ditt språk efter situationen och vara medveten om betydelsen som ordet har inom specifika kontexter.
Avslutningsvis hoppas vi att denna artikel har gett dig en tydligare förståelse för vad ordet ”bra” betyder och hur det kan användas i din kommunikation. Kom ihåg att språket är dynamiskt, så fortsätt utforska nya sätt att uttrycka dig själv genom olika ord och fraser!
Skillnaden mellan biarea och boarea ligger i hur utrymmena används. Biarean avser utrymmen som endast används vissa delar av året, såsom garage eller soprum, medan boarean avser utrymmen som används regelbundet för boende.
För att mäta byggnadsarean mäts alla invändiga mått på varje våningsplan i bostaden. Ytterväggarnas insida ska vara referenspunkt, men utrymmen med lägre rumshöjd än 190 cm eller som inte kan nås utan specialåtgärder räknas inte in i den totala arean.
Vill du lära dig ännu mer om husbyggnation? Kolla in våra andra artiklar nedan eller boka ett kostnadsfritt möte med vår expert Laszlo, som kan hjälpa dig med dina bygglovsfrågor.
Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
Jag är grundare för LT Ingenjörsbyrå. Jag hjälper dig från första idé, genom Bygglovsritningar till dess att ditt bygge är färdigt.Jag har arbetat på flertalet bostadsbolag där jag ansvarade för projektutveckling av nya bostadsområden. Jag involverades även i större byggprojekt där han samordnade entreprenörer, beställare och myndigheter.Jag startade LT Ingenjörsbyrå för 7 år sedan för att hjälpa privatpersoner med sina bygglov. Idag sitter jag i expertgruppen för Kontrollansvarig i SBR men också certifierad sakkunnig inom tillgänglighet via KIWA.
Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.
Drakegatan 10, 412 50 Göteborg
LT Ingenjörsbyrå AB. Org.nr.: 559182-0864. Säte: Borås. Huvudkontor: Drakegatan 10, 412 50 Göteborg. Arbetsområde: Hela Sverige