Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
Beslutet får överklagas av den som beslutet angår om det har gått emot dennes vilja i frågan. Den rättsinstans som hanterar överklagan kommer göra en bedömning om du är sakägare i ärendet och därmed har rätt att överklaga. Om du är granne kan du redan ha fått ge synpunkter om åtgärden strider mot detaljplan eller om åtgärden vidtas utanför detaljplanerat område. För att överklaga ett bygglovsbeslut spelar det ingen roll om aktuellt beslut avser bygglov inom eller utanför detaljplan.
Överklagandet skall ske skriftligen där det framgår vilket beslut man vill överklaga samt vilket beslut man anser borde tas istället. Man kan till exempel skicka med fotografier eller ritningar för att styrka sin sak. Överklagan behöver inte innehålla paragrafer och det går att skicka antingen via brev eller e-post. I överklagandet måste det framgå vem som gjort överklagandet samt kontaktuppgifter till denne.
Överklagandet skall skickas till den som instans som fattat det överklagade beslutet. Den instans som mottar överklagan, till exempel kommunen, gör en rättidsprövning av överklagan och skickar vidare till Länsstyrelsen som är första instans att göra en ny prövning av ärendet. En rättidsprövning innebär att det kontrolleras att överklagan av beslutet inkommit i rätt tid.
Läs mer: Förhandsbesked och Bygglov – Vanliga frågor och svar
Man kan överklaga beslutet inom tre veckor från det att man mottog beslutet eller fyra veckor från det att beslutet kungjordes i Post- och inrikestidningar om man inte varit en av dem som personligen delgivits aktuellt beslut. Den instans som mottar beslutet gör en så kallad rättidsprövning där det kontrolleras att överklagan inkommit i rätt tid.
Det kostar ingenting att överklaga ett beslut enligt Plan- och bygglagen.
Kommunens beslut kan överklagas till Länsstyrelsen vars beslut i sin tur kan överklagas till Mark- och miljödomstolen. Detta beslut kan sedan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen vars avgörande i vissa fall kan prövas av Högsta domstolen.
Läs mer: Behöver du hjälp med bygglov?
Det är samma process som att överklaga ett beslut om beviljat/avslaget bygglov enligt ovan.
Om du anses vara sakägare i ett bygglovsärende ska du få en så kallad kungörelse hem till din brevlåda. I kungörelsen står att din granne fått ett beviljat bygglovsbeslut. I regel är sakägare rågrannar. Du är rågranne om din fastighet gränsar intill fastigheten på vilken en åtgärd är aktuell.
Du kan också läsa beviljade bygglovsbeslut på Post- och Inrikestidningars hemsida. Där kan du genom olika sökord, t ex kommun eller fastighetsbeteckning, hitta beviljade bygglovsbeslut. Du hittar godkända bygglov hos POIT.
Ett bygglovsbeslut är möjligt att överklaga i ca 4 veckor efter att det kungjorts i Post- och Inrikestidningar.
Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!
Jag är grundare för LT Ingenjörsbyrå. Jag hjälper dig från första idé, genom Bygglovsritningar till dess att ditt bygge är färdigt.Jag har arbetat på flertalet bostadsbolag där jag ansvarade för projektutveckling av nya bostadsområden. Jag involverades även i större byggprojekt där han samordnade entreprenörer, beställare och myndigheter.Jag startade LT Ingenjörsbyrå för 7 år sedan för att hjälpa privatpersoner med sina bygglov. Idag sitter jag i expertgruppen för Kontrollansvarig i SBR men också certifierad sakkunnig inom tillgänglighet via KIWA.
Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.
Drakegatan 10, 412 50 Göteborg
LT Ingenjörsbyrå AB. Org.nr.: 559182-0864. Säte: Borås. Huvudkontor: Drakegatan 10, 412 50 Göteborg. Arbetsområde: Hela Sverige