Att bygga ett fritidshus kräver noggrann planering och ofta bygglov eller bygganmälan. LT Ingenjörsbyrå erbjuder hjälp med att skapa de nödvändiga ritningarna som uppfyller alla lagkrav för att säkerställa en smidig byggprocess. Ritningarna inkluderar planlösningar, fasadritningar och sektioner som är anpassade till dina specifika behov och tomtens förutsättningar.

3 fördelar du behöver tänka på 👇

Innehållsförteckning

Senast uppdaterad den 3 månader av Laszlo Toth

Fritidshus - Allt du behöver veta

blog post bnr

Drömmer du om ett eget fritidshus där du kan koppla av och njuta av lediga dagar? Att äga eller bygga ett fritidshus är en populär tradition här i Sverige, och det finns många alternativ att välja mellan. Oavsett om du planerar att bygga ett nytt fritidshus från grunden eller utöka ditt befintliga hus, finns det några viktiga saker att tänka på. I den här artikeln kommer vi att ge dig råd om ritningar, kostnader och andra faktorer som kan vara bra att känna till när det gäller fritidshusbyggande.

Läs mer: Bygga Fritidshus – Drömmen om den svenska idyllen 

Undrar du vilka ritningar du behöver och vad det kostar att bygga fritidshus?

Vi svenskar är väldigt förtjusta i våra fritidshus. Många äger eller arrenderar mark med ett eget fritidshus, de är ärvda, köpta, nybyggda eller utbyggda. Andra har ett stycke tomt som vi vill bebygga, eller ett existerande fritidshus att bygga ut. Oftast använder vi fritidshuset som tillfälligt boende under varma årstider. Och det har blivit allt vanligare att vi bo i fritidshuset även på höst och vinter, och i vissa fall året om. Antalet förfrågningar där privatpersoner och företaget planerar att bygga fritidshus har ökat markant även hos oss.

 Nedan kan du läsa mer om vad ett fritidshus egentligen är och vilka krav som ställs, och annan information som är bra att känna till vid byggen som rör fritidshus.

Vi kommer att förklara vilka ritningar på fritidshuset du behöver för att få ett godkänt bygglov, hur du kan estimera hur mycket det kostar att bygga ett nytt fritidshus och vad du behöver tänka på om du vill bygga ut ditt fritidshus.

Vad är ett fritidshus?

Definitionen som Boverket använder för ett fritidshus är “Småhus som inte är inrättat för helårsboende”. Det är bra att tänka på för den som funderar på att bo i sitt fritidshus året om, till exempel när man går i pension. Utvändigt kan fritidshuset ofta se ut som en villa. Däremot kan det till exempel saknas el, vatten och avlopp i huset. Det kan också sakna tillräckligt isolering. Fritidshus har ofta högre driftskostnader eftersom det så kallade klimatskalet inte är lika bra som i ett boende som är tänkt som permanentboende.

Läs mer: Vanliga frågor om arkitekt för fritidshus – Svar och information

Ta kontakt med en arkitekt innan du börjar skissa

Att uppföra ett fritidshus är svårare än vad många verkar tro. Fritidshus har lägre krav på tillgänglighet och lägre energikrav jämfört med en- och tvåbostadhus, i övrigt är kraven lika höga som på ett permanentboende. Därför rekommenderar vi att du tar kontakt med en fackman om du har funderar på att bygga ut ditt fritidshus till permanentboende. Kontakta gärna oss om du redan nu har en idé så kan vi ge dig feedback om hur du går vidare. Vi hjälper dig att ta fram bygglovsritningar till ditt fritidshus.

Ett tips är att kontakta en arkitekt innan du börjar med dina skisser. Då får du viktiga ramar att förhålla dig till vilket kommer göra att ditt projekt blir bättre, snabbare och billigare i slutändan. En arkitekt har koll på regelverk och har lång erfarenhet av vilka lösningar som fungerar. Fallgropar som andra har fallit ner i kommer arkitekten varna för.

Kan jag ha mitt fritidshus som permanentboende?

Om du bygger ett nytt fritidshus så ska du ange det i din bygglovsansökan när du söker bygglov. Om du ska bygga ett permanentboende så anger du det i ansökan.

Exakt vad ett fritidshus är definieras inte i Plan- och Bygglagen. I t ex Nationalencyklopedin är ett fritidshus ett hus man bor i under semestern eller annan fritid.

Ett fritidshus är inte avsett att bo i permanent. Kommunens byggnadsnämnd som ska handlägga och ta beslut i ett ärende rörande ansökan om bygglov för fritidshus ska bevilja bygglovet om det inte kan misstänkas att byggnaden kommer användas som permanentboende eller annat. Om det uppdagas att någon bor i ett fritidshus permanent kan byggnadsnämnden ingripa med tillsyn.

 

  • Ett fritidshus har lägre krav på tillgänglighet

Om du har tankar på att använda fritidshuset som permanentbostad, antingen nu eller någon gång i framtiden, så kommer det ställas krav på tillgänglighet. Tillgängligheten bygger på att vem som helst ska kunna köpa och bo i ditt hus. Detsamma gäller om det händer något med dig eller en familjemedlem som ska bo i fritidshuset, eller en bekant som ska bo över tillfälligt. Detta är ett grundkrav idag på all nybyggnation, dock ej gäststuga.

  • Är det dyrare att bygga en riktig villa istället för ett fritidshus?

Generellt kan man säga att om du ska bygga ett fritidshus med samma storlek och standard som ett permanentboende så kommer det att vara billigare att bygga en riktig villa än ett fritidshus. Det man då syftar på specifikt är husets driftskostnader. En villa byggs med högre krav på energiprestanda, och kommer därför ha lägre driftskostnader och bli billigare att äga i längden.

  • Områdets detaljplan

Finns en detaljplan eller områdesbestämmelser för din tomt behöver du kontrollera den noga innan du börjar planera för ditt projekt. Vissa områden avses endast för fritidsändamål, och vissa områden för åretruntboende. Om du planerar för fel slags boende måste du göra om detaljplanen för hela området för att kommunen ska godkänna ditt hus, ett arbete som kan kostar flera hundra tusen kronor.

Energi och fukt

Boverkets energikrav

Den största skillnaden mellan fritidshus och permanentboende är att fritidshus som endast används vissa delar av året inte behöver uppfylla Boverkets energikrav. Något som är viktigt att tänka på om du planerar att bo i ditt fritidshus höst eller vinter. Anledningarna är flera. 

När ett fritidshus börjar användas under kallare årstider kommer fukttransporten i huset att vara annorlunda. Den varma och fuktiga inomhusluften kommer att vilja tränga ut tak och väggarna. Om ventilationen i huset är undermålig kommer luften att börja ta sig in i väggarna. Därinne kommer luften kylas av, och vattenångan i luften kommer att bilda kondens. Väggarna i fritidshuset har blivit en fuktfälla. Detta gör att många fritidshus som används under kalla årstider får mögelskador efter bara några års användning. Det är inte bara väggarna utan även grunden och kallvind kan vara problematiska byggnadsdelar och bilda fuktfälla.

Det är även viktigt att du tänker på frysrisken när du lämnar fritidshuset för sista gången på höstkanten. Det är ofta klokt att åka och besöka huset med jämna mellanrum för att titta till rören, spola i kranarna osv. Om du inte har möjlighet till det finns det idag många smarta uppkopplade prylar som håller koll på detta åt dig. Kontakta oss på LT Ingenjörsbyrå så berättar vi mer.

Läs mer: Permanentboende eller Fritidshus? Skillnader och regler 

Kan jag bygga en källare till mitt fritidshus?

Ja, men det är viktigt att du ser efter vad detaljplanen tillåter på den aktuella tomten. Vi hjälper dig gärna med en förstudie för att se vad detaljplanen tillåter på din tomt eller fastighet. Källare fungerar alldeles utmärkt för att ha till förvaring. Dock har många fritidshus byggts med torpargrund eller plintar eftersom dessa två alternativ är billigare investeringar. 

Kan jag bygga ett fritidshus med loft?

Ja, men du behöver uppfylla Boverkets byggregler. Fritidshuset måste ha sovplatser utöver loftet som är anpassade så att även rörelsehindrade kan övernatta. Loftet är ett smart sätt att öka fritidshusets boyta och samtidigt ha en avskild del med sovplats. Om fritidshuset har en kattvind kan denna användas till förvaring, däremot är den i regel för liten eller trång för att fungera som sovplats.

Kan jag bygga ett fritidshus i lösvirke?

Ja, det är många som köper en byggsats och monterar sina fritidshus själva. Detta kräver dock någorlunda kunskaper som hantverkare. Det är viktigt att huset uppfyller kraven som ställs i Boverkets byggregler och i Plan- och bygglagen. Många som funderar på att bygga själv räknar inte med sin egen tid som en kostnad. Men med den egna tiden inräknad brukar faktiskt ett nyckelfärdigt fritidshus ofta vara ett billigare alternativ.

Kan man köpa ett fritidshus nyckelfärdigt?

Ja, det är väldigt många som köper nyckelfärdiga hus. Dessa hus är helt bekymmersfria och det går vanligtvis väldigt fort från beställning till inflyttning. Ett nyckelfärdigt hus byggs i fabrik av professionella hantverkare på som endast sysslar med denna typ av byggnation.

Kan man bygga ut ett fritidshus utan bygglov?

Ja, med de gällande attefallsreglerna kan du bygga ut ditt fritidshus utan bygglov. Dock måste du göra en anmälan till kommunen. Reglerna tillåter dig att bygga ut fritidshuset med 15 kvadratmeter. 15 kvadratmeter låter kanske inte så mycket, men är en tillräckligt stor yta för att kunna erbjuda flera olika möjligheter. Exempelvis kan du bygga:

  • ytterligare 1-2 sovrum
  • badrum/tvättrum
  • hall/Wc
  • större kök
  • uterum
  • bastu/relaxavdelning

Kan jag få bygglov för att bygga ut mitt fritidshus?

Ja, du kan bygga ut ditt fritidshus genom ett bygglov så länge du har byggrätt kvar på din fastighet. Genom att titta på detaljplanen för din fastighet kan du titta på om den har byggrätt. Bor du utanför detaljplanerat område är det säkrast att ta kontakt med din kommun. Vi hjälper dig med ditt bygglov i Göteborg, Malmö, Stockholm och i hela landet.

Krav på fritidshus

Vilka utformningskrav finns det för fritidshus?

För ett fritidshus finns undantag från de så kallade utformningskraven som ställs i Plan- och bygglagen. I villor som är permanentboenden, allmänna lokaler, kontor med mera ställs höga krav på hur utrymmena ska vara utformade. Detta görs för att exempelvis någon som är rullstolsbunden enkelt ska kunna ta sig fram och att bostäder och lokaler ska vara säkra och lämpliga att vistas i. Kraven innebär att rumsytor ska ha en viss storlek, minsta mått för takhöjd, ett visst dagsljusinsläpp, särskilt avstånd till parkeringar med mera. På ett fritidshus ställs inte dessa utformningskrav- även om det såklart är bra att ändå uppfylla dem.

Vanliga frågor

För att få godkänt bygglov för ditt fritidshus behöver du vanligtvis ha följande ritningar:

  • Planritning – visar rummens placering och storlek
  • Fasadritning – visar hur huset ser ut utifrån alla sidor
  • Sektionsritningar – visar hur huset ser ut i snitt
  • Konstruktionsritningar – visar detaljerade konstruktionsdetaljer

Priset för att bygga ett nytt fritidshus kan variera beroende på storlek, materialval och andra faktorer. Generellt sett kan du förvänta dig att betala mellan X och Y kronor per kvadratmeter. Det är viktigt att komma ihåg att detta bara är en uppskattning och att det bästa sättet att få en exakt kostnad är att kontakta en byggfirma för en offert.

Ja, det går oftast bra att bygga ut ett befintligt fritidshus om du har tillräckligt med byggrätt kvar på din fastighet. Innan du börjar planera för utbyggnaden är det viktigt att kontrollera detaljplanen för din tomt för eventuella begränsningar eller krav som gäller.

Sammanfattning

I denna artikel har vi gett dig viktig information och tips när det kommer till planering och konstruktion av ditt dröm-fritidshus. Kom ihåg att ta kontakt med våra experter på LT Ingenjörsbyrå om du behöver hjälp eller rådgivning under byggprocessen. Ta också en titt på våra andra artiklar för mer inspiration och information om byggprojekt. Boka gärna ett kostnadsfritt möte med Laszlo, vår erfarna bygglovsexpert, för att diskutera dina specifika behov och få skräddarsydd vägledning.

Hjälpte artikeln dig?
25 av 30 tycker att artikeln är hjälpsam.

Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024
dont miss this

Vill du läsa mer?

Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.

Vanliga frågor om

Definitionen som Boverket använder för ett fritidshus är “Småhus som inte är inrättat för helårsboende”. Det är bra att tänka på för den som funderar på att bo i sitt fritidshus året om, till exempel när man går i pension. Utvändigt kan fritidshuset ofta se ut som en villa. Däremot kan det till exempel saknas el, vatten och avlopp i huset. Det kan också sakna tillräckligt isolering. Fritidshus har ofta högre driftskostnader eftersom det så kallade klimatskalet inte är lika bra som i ett boende som är tänkt som permanentboende.
Om du bygger ett nytt fritidshus så ska du ange det i din bygglovsansökan när du söker bygglov. Om du ska bygga ett permanentboende så anger du det i ansökan. Exakt vad ett fritidshus är definieras inte i Plan- och Bygglagen. I t ex Nationalencyklopedin är ett fritidshus ett hus man bor i under semestern eller annan fritid. Ett fritidshus är inte avsett att bo i permanent. Kommunens byggnadsnämnd som ska handlägga och ta beslut i ett ärende rörande ansökan om bygglov för fritidshus ska bevilja bygglovet om det inte kan misstänkas att byggnaden kommer användas som permanentboende eller annat. Om det uppdagas att någon bor i ett fritidshus permanent kan byggnadsnämnden ingripa med tillsyn.
Priset för att bygga ett nytt fritidshus kan variera beroende på storlek, materialval och andra faktorer. Generellt sett kan du förvänta dig att betala mellan 25 000 och 40 000 kronor per kvadratmeter. Det är viktigt att komma ihåg att detta bara är en uppskattning och att det bästa sättet att få en exakt kostnad är att kontakta en byggfirma för en offert.
Ja, det går oftast bra att bygga ut ett befintligt fritidshus om du har tillräckligt med byggrätt kvar på din fastighet. Innan du börjar planera för utbyggnaden är det viktigt att kontrollera detaljplanen för din tomt för eventuella begränsningar eller krav som gäller.
För ett fritidshus finns undantag från de så kallade utformningskraven som ställs i Plan- och bygglagen. I villor som är permanentboenden, allmänna lokaler, kontor med mera ställs höga krav på hur utrymmena ska vara utformade. Detta görs för att exempelvis någon som är rullstolsbunden enkelt ska kunna ta sig fram och att bostäder och lokaler ska vara säkra och lämpliga att vistas i. Kraven innebär att rumsytor ska ha en viss storlek, minsta mått för takhöjd, ett visst dagsljusinsläpp, särskilt avstånd till parkeringar med mera. På ett fritidshus ställs inte dessa utformningskrav- även om det såklart är bra att ändå uppfylla dem.

Saknas något på sidan som du letade efter?
Skriv din fråga till oss så svarar vi inom 24 timmar!

Behöver du hjälp inom ?

Kolla in fler inlägg om ​

Vad är en VVS ritning villa?

Populärt

Tilbygning Pris

Populärt

Situationsplan tegning

Populärt

Tilbygning tegning

Populärt

Byggetegninger

Populärt

Konstruktions tegninger

Populärt

Kolla in våra referensuppdrag

Solcellsinstallation på Villa i Stockholm

Populärt

Nybyggnation av Villa i Lilla Edet

Populärt

Nybyggnation av Villa i Borås

Populärt

Byggprojekt tillsammans med Linus Fernström

Populärt

Konstruktionsritningar för om- och tillbyggnad

Populärt

Till- och ombyggnad av enbostadshus Borås

Populärt

Vad säger våra kunder om våra tjänster?

Fler än 1 600 genomförda projekt
sedan starten 2017

Vi förverkligar byggdrömmar för privatpersoner, företag och fastighetsägare.

4.8 av 5.0

LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

Jag fick snabb hjälp av LT Ingenjörsbyrå med brandskyddsbeskrivning när jag skulle ändra verksamhet i min fastighet. De förklarade processen och var tillgängliga även under bygget för frågor och ändringar tillsammans med entreprenören.

Basil M. — Lund

Brandskyddsbeskrivning var ingenting som vi hade räknat med behövs till bygglovet, men Laszlo förklarade vikten av denna projektering och kommunen krävde även detta inför tekniskt samråd. Vi sparade över 50 000 kr på att slippa brandklassade fönster och dörrar efter att vi gjorde en strålningsberäkning.

Annika T. — Täby

Kommunen krävde brandskyddsbeskrivning för vår nybyggda villa med en carport. Laszlo hjälpte oss snabbt med en strålningsberäkning för att kommunen skulle ge oss ett startbesked.

Peter A. — Stockholm

Samlad erfarenhet från mer än 1600 genomförda projekt och projektvärde på över 200 miljoner kronor!

UNDVIK DESSA 7 VANLIGA MISSTAG
NÄR DU SKA RENOVERA ELLER BYGGA UNDER 2024