Ska du bygga fritidshus eller bygga ut det du har?

Undrar du vilka ritningar du behöver och vad det kostar att bygga fritidshus?

Vi svenskar är väldigt förtjusta i våra fritidshus. Många äger eller arrenderar mark med ett eget fritidshus, de är ärvda, köpta, nybyggda eller utbyggda. Andra har ett stycke tomt som vi vill bebygga, eller ett existerande fritidshus att bygga ut. Oftast använder vi fritidshuset som tillfälligt boende under varma årstider. Och det har blivit allt vanligare att vi bo i fritidshuset även på höst och vinter, och i vissa fall året om. 

Om du går i byggtankar rekommenderar vi dig att titta på vår inspirationssida med husritningar. Nedan kan du läsa mer om vad ett fritidshus egentligen är och vilka krav som ställs, och annan information som är bra att känna till vid byggen som rör fritidshus.

Vi kommer att förklara vilka ritningar på fritidshuset du behöver för att få ett godkänt bygglov, hur du kan estimera hur mycket det kostar att bygga ett nytt fritidshus och vad du behöver tänka på om du vill bygga ut ditt fritidshus.

Vad är ett fritidshus?

Definitionen som Boverket använder för ett fritidshus är “Småhus som inte är inrättat för helårsboende”. Det är bra att tänka på för den som funderar på att bo i sitt fritidshus året om, till exempel när man går i pension. Utvändigt kan fritidshuset ofta se ut som en villa. Däremot kan det till exempel saknas el, vatten och avlopp i huset. Det kan också sakna tillräckligt isolering. Fritidshus har ofta högre driftskostnader eftersom det så kallade klimatskalet inte är lika bra som i ett boende som är tänkt som permanentboende.

Behöver du professionell hjälp med ritningar till ditt fritidshus för ett snabbare bygglov?

Vi har slutfört hundratals liknande projekt och ser till att du snabbt får slutbesked från kommunen.

Ring 033-659 09 30

mellan 8:00 och 17:00 helgfria vardagar

Ta kontakt med en arkitekt innan du börjar skissa

Att uppföra ett fritidshus är svårare än vad många verkar tro. Fritidshus har lägre krav på tillgänglighet och lägre energikrav jämfört med en- och tvåbostadhus, i övrigt är kraven lika höga som på ett permanentboende. Därför rekommenderar vi att du tar kontakt med en fackman om du har funderar på att bygga ut ditt fritidshus till permanentboende. Kontakta gärna oss om du redan nu har en idé så kan vi ge dig feedback om hur du går vidare.

Ett tips är att kontakta en arkitekt innan du börjar med dina skisser. Då får du viktiga ramar att förhålla dig till vilket kommer göra att ditt projekt blir bättre, snabbare och billigare i slutändan. En arkitekt har koll på regelverk och har lång erfarenhet av vilka lösningar som fungerar. Fallgropar som andra har fallit ner i kommer arkitekten varna för.

Kan jag ha mitt fritidshus som permanentboende?

Ja, men du behöver se upp med några viktiga saker:

  • Ett fritidshus har lägre krav på tillgänglighet

Om du har tankar på att använda fritidshuset som permanentbostad, antingen nu eller någon gång i framtiden, så kommer det ställas krav på tillgänglighet. Tillgängligheten bygger på att vem som helst ska kunna köpa och bo i ditt hus. Detsamma gäller om det händer något med dig eller en familjemedlem som ska bo i fritidshuset, eller en bekant som ska bo över tillfälligt. Detta är ett grundkrav idag på all nybyggnation, dock ej gäststuga.

  • Är det dyrare att bygga en riktig villa istället för ett fritidshus?

Generellt kan man säga att om du ska bygga ett fritidshus med samma storlek och standard som ett permanentboende så kommer det att vara billigare att bygga en riktig villa än ett fritidshus. Det man då syftar på specifikt är husets driftskostnader. En villa byggs med högre krav på energiprestanda, och kommer därför ha lägre driftskostnader och bli billigare att äga i längden.

  • Områdets detaljplan

Finns en detaljplan eller områdesbestämmelser för din tomt behöver du kontrollera den noga innan du börjar planera för ditt projekt. Vissa områden avses endast för fritidsändamål, och vissa områden för åretruntboende. Om du planerar för fel slags boende måste du göra om detaljplanen för hela området för att kommunen ska godkänna ditt hus, ett arbete som kan kostar flera hundra tusen kronor.

 

 

Energi och fukt

Boverkets energikrav

Den största skillnaden mellan fritidshus och permanentboende är att fritidshus som endast används vissa delar av året inte behöver uppfylla Boverkets energikrav. Något som är viktigt att tänka på om du planerar att bo i ditt fritidshus höst eller vinter. Anledningarna är flera. 

När ett fritidshus börjar användas under kallare årstider kommer fukttransporten i huset att vara annorlunda. Den varma och fuktiga inomhusluften kommer att vilja tränga ut tak och väggarna. Om ventilationen i huset är undermålig kommer luften att börja ta sig in i väggarna. Därinne kommer luften kylas av, och vattenångan i luften kommer att bilda kondens. Väggarna i fritidshuset har blivit en fuktfälla. Detta gör att många fritidshus som används under kalla årstider får mögelskador efter bara några års användning. Det är inte bara väggarna utan även grunden och kallvind kan vara problematiska byggnadsdelar och bilda fuktfälla.

Det är även viktigt att du tänker på frysrisken när du lämnar fritidshuset för sista gången på höstkanten. Det är ofta klokt att åka och besöka huset med jämna mellanrum för att titta till rören, spola i kranarna osv. Om du inte har möjlighet till det finns det idag många smarta uppkopplade prylar som håller koll på detta åt dig. Kontakta oss på LT Ingenjörsbyrå så berättar vi mer.

Kan jag bygga en källare till mitt fritidshus?

Ja, men det är viktigt att du ser efter vad detaljplanen tillåter på den aktuella tomten. Vi hjälper dig gärna med en förstudie för att se vad detaljplanen tillåter på din tomt eller fastighet. Källare fungerar alldeles utmärkt för att ha till förvaring. Dock har många fritidshus byggts med torpargrund eller plintar eftersom dessa två alternativ är billigare investeringar. Om du ska bygga ett nytt fritidshus och vill ha källare finns det bra attefallshus med källare. Klicka här för att se hur de kan se ut.

Behöver du professionell hjälp med ritningar till ditt fritidshus för ett snabbare bygglov?

Vi har slutfört hundratals liknande projekt och ser till att du snabbt får slutbesked från kommunen.

Ring 033-659 09 30

mellan 8:00 och 17:00 helgfria vardagar

Kan jag bygga ett fritidshus med loft?

Ja, men du behöver uppfylla Boverkets byggregler. Fritidshuset måste ha sovplatser utöver loftet som är anpassade så att även rörelsehindrade kan övernatta. Loftet är ett smart sätt att öka fritidshusets boyta och samtidigt ha en avskild del med sovplats. Om fritidshuset har en kattvind kan denna användas till förvaring, däremot är den i regel för liten eller trång för att fungera som sovplats.

Kan jag bygga ett fritidshus i lösvirke?

Ja, det är många som köper en byggsats och monterar sina fritidshus själva. Detta kräver dock någorlunda kunskaper som hantverkare. Det är viktigt att huset uppfyller kraven som ställs i Boverkets byggregler och i Plan- och bygglagen. Många som funderar på att bygga själv räknar inte med sin egen tid som en kostnad. Men med den egna tiden inräknad brukar faktiskt ett nyckelfärdigt fritidshus ofta vara ett billigare alternativ.

Kan man köpa ett fritidshus nyckelfärdigt?

Ja, det är väldigt många som köper nyckelfärdiga hus. Dessa hus är helt bekymmersfria och det går vanligtvis väldigt fort från beställning till inflyttning. Ett nyckelfärdigt hus byggs i fabrik av professionella hantverkare på som endast sysslar med denna typ av byggnation.

Kan man bygga ut ett fritidshus utan bygglov?

Ja, med de gällande attefallsreglerna kan du bygga ut ditt fritidshus utan bygglov. Dock måste du göra en anmälan till kommunen. Reglerna tillåter dig att bygga ut fritidshuset med 15 kvadratmeter. 15 kvadratmeter låter kanske inte så mycket, men är en tillräckligt stor yta för att kunna erbjuda flera olika möjligheter. Exempelvis kan du bygga:

  • ytterligare 1-2 sovrum
  • badrum/tvättrum
  • hall/Wc
  • större kök
  • uterum
  • bastu/relaxavdelning

Kan jag få bygglov för att bygga ut mitt fritidshus?

Ja, du kan bygga ut ditt fritidshus genom ett bygglov så länge du har byggrätt kvar på din fastighet. Genom att titta på detaljplanen för din fastighet kan du titta på om den har byggrätt. Bor du utanför detaljplanerat område är det säkrast att ta kontakt med din kommun.

Krav på fritidshus

Vilka utformningskrav finns det för fritidshus?

Utformningskravet för fritidshus är beroende av om du ska använda fritidshuset som ett permanentboende eller om du endast ska bo i det delar av året. Utformningskravet skiljer sig mellan fritidshus och permanentboende när det kommer till tillgänglighet och energikrav. Ska fritidshuset användas som permanentboende året om måste det uppfylla samma krav som för en villa.

Hjälpte denna artikeln dig?
13 av 15 tycker att artikeln är hjälpsam.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev och få möjligheten att vinna ritningar för 9 000 kr till ditt nästa bygglovsprojekt

Vi drar kontinuerligt vinnare under året!

Låt oss räkna fram ett pris för ditt projekt

mellan 8:00 och 17:00 helgfria vardagar

Över nöjda 300 customers
i 324+ projekt

4.9 av 5.0

4.9 av 5.0 utifrån 54 recensioner

Läs alla recensioner

Juli 2021, Via Hemsidan

Bra kvalité på handlingarna och leverans på utlovad tid.

Martin N
Juli 2021, Via Hemsidan
Johan
Juli, 2021, Via Hemsidan

U-värdesberäkningen gick mycket snabbt och smidigt och jag fick bra råd också.

Pelle M.
Ladda mer