fbpx

Allt du behöver veta om att bygga ut huset

SAMMANFATTNING

 • Det är viktigt att ha koll på vilka reglerna som gäller på din fastighet innan du börjar med ditt projekt.
 • Ha en rimlig budget och värdering på huset innan du startar med några arbeten.
 • Ladda ner vår kostnadsfria PDF längst ner på sidan för att undvika misstag!

Innehåll

  bygga ut huset

  Att bygga ut sitt hus kan vara ett stort projekt, men det ger också möjlighet till mer yta och ökat värde på fastigheten. I den här artikeln kommer vi gå igenom allt från planering och budgetering till val av material och entreprenörer – allt för att hjälpa dig få den mest framgångsrika projektet möjligt!

  Vad är de första stegen jag ska ta när jag vill bygga ut mitt hus?

  När du bestämmer dig för att göra ditt hem större genom att lägga till mer yta, finns det några grundläggande saker som du bör överväga innan arbetet startar.

  Först och främst måste du klargöra vad syftet med din expansion är, vilket kommer hjälpa dig avgöra hur mycket extra plats du faktiskt behöver.

  Därefter kan det vara bra att göra en budget för projektet, att bygga ut huset kan vara ett komplext projekt. Kostnaden kan variera beroende på storleken och komplexiteten av tillbyggnaden, så det är viktigt att ha en realistisk uppfattning om vad du har råd med.

  Det tredje steget skulle vara att kolla upp vilka bygglov som krävs i din kommun när du ska bygga ut huset. Du kanske också behöver anlita en arkitekt eller designer för att hjälpa dig med planerna.

  När dessa steg är klara, bör du börja leta efter entreprenörer som kan utföra arbetet. Det är alltid bra att få offerter från flera olika företag så du kan jämföra priser och tjänster.

  Slutligen, innan byggnationen startar, se till att du har ordnat med nödvändiga försäkringar för projektet.

  Vad kostar det att bygga ut huset?

  Bygga ut huset kostnad kan variera kraftigt beroende på många faktorer: storlek på tillbyggnad, materialval, arbetskostnad och eventuella extra kostnader relaterade till design eller oväntade problem under konstruktionen.

  En generell tumregel för bygga ut huset kostnad är mellan 20 000 – 30 000 SEK per kvadratmeter men detta kan skilja sig åt beroende på flera faktorer som vi kommer gå igenom nu!

  För mer exakta siffror rekommenderas det starkt att ta in offerter från flera olika entreprenörer samt diskutera dina planer med en arkitekt eller designer. För att få en rättvis Bygga ut huset kostnad, ska du även ha bra projekteringsunderlag samt en tydlig beskrivnings av projektet.

  Det är svårt att ge en schablon för hur mycket det kommer kosta att bygga ut huset. Det finns generella nyckeltal inom branschen som brukar hamna rätt. För att du ska få ett pris för just ditt projekt måste du själv fråga efter offerter från hantverkare. Vi hjälper gärna till med förfrågningsunderlag för tillbyggnader.

  Du kan dela upp kostnaden i två grundposter:

  • Arbetskostnad
  • Materialkostnad

  Desto mer du gör själv, exempelvis köper in material eller monterar och målar, desto mindre blir totalkostnaden. Tänk även på att din egen tid är värd pengar. Om du lägga ut hela projektet på en fackman kommer visserligen slutsumman att öka, men du kan i lugn och ro se på medan projektet färdigställs.

  Det finns generella kostnader som innefattar:

  • Etablering
  • Sophantering
  • Resor
  • Arbetsledning
  • Maskinhyra
  • Förbrukningsmaterial
  • Frakt
  • Städning

  Sedan kan projektet delas upp i byggnadsdelar och installationer:

  • Grund
  • Stomme
  • Tak
  • Fasad
  • Snickerier
  • El
  • VVS
  • Måleri

  Ett generellt nyckeltal är en kostnad om 20 000 – 30 000 kronor per kvadratmeter, men det beror på hur ytan ska inredas. Ska du till exempel bygga ett badrum kommer kvadratmeterpriset att vara högre och priset kan till och med överstiga priset för ett mindre fritidshus. Om du däremot bygger ut ett vardagsrum kommer kvadratmeterpriset att vara lägre än nyckeltalet eftersom det är torra utrymmen som görs när du ska bygga ut huset.

  Sedan finns det tillkommande kostnader som inte skall förringas:

  • Bygglov
  • Kontrollansvarig
  • Besiktningsmän
  • Dyrare försäkring
  • Högre uppvärmning
  • Högre drift- och underhållskostnad
  • Fastighetstaxeringen höjs

  ROT-avdraget, som står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad, är en viktig pusselbit i din kalkyl. Det innebär att du har rätt att göra avdrag med 30% på arbetskostnaden. Du kan beräkna ditt ROT-avdrag på skatteverkets hemsida. Det är alltid entreprenören som hanterar ROT-avdraget gentemot Skatteverket. Det enda du behöver ange är ditt personnummer. Om du planerar att sälja din bostad kan det också vara lönt att göra en energideklaration efter att tillbyggnationen är klar.

   

  Vilka tillstånd behöver jag för att bygga ut mitt hus?

  När du planerar att bygga ut ditt hus, kommer du troligen behöva ett bygglov från din kommun. Detta är nödvändigt för de flesta större renoveringar och tillbyggnader, men det kan variera beroende på var du bor och vad exakt du planerar att göra.

  Förutom bygglovet kan det också vara nödvändigt med andra typer av godkännanden, som till exempel från grannarna om tillbyggnaden kommer påverka deras utsikt eller ljusinsläpp.

  Det bästa sättet att ta reda på vilka tillstånd som krävs är att kontakta din lokala kommun eller en professionell inom området.

  Vilka material rekommenderas när jag ska bygga ut huset?

  Valet av material när man ska bygga ut sitt hus beror mycket på personlig smak samt budget. Vissa föredrar traditionella material såsom trä och tegel, medan andra kanske vill ha mer moderna alternativ som glas och metall.

  Trä är ett populärt val eftersom det ger ett naturligt och hemtrevligt intryck. Tegel används ofta i äldre fastigheter för dess hållbarhet och klassiska look. Glas kan ge extra ljusinsläpp samt skapa en modern känsla i hemmet. Metall används oftast i kombination med andra material för dess strukturella egenskaper.

  Oavsett vilket material du väljer, är det viktigt att tänka på dess underhåll och livslängd. Vissa material kan kräva mer underhåll än andra, men kan också hålla längre.

  Hur lång tid tar det vanligtvis att bygga ut huset?

  Tiden det tar för att bygga ut ditt hus beror på en rad olika faktorer: storleken och komplexiteten av tillbyggnaden, vilket material du har valt, hur snabbt entreprenören arbetar och eventuella oväntade problem som kan uppstå under konstruktionen.

  Generellt sett bör du räkna med minst några månader från start till färdigställande. Detta inkluderar inte bara själva byggprocessen utan även planering, ansökan om tillstånd samt eventuell tid för design eller arkitekturarbete.

  Det bästa sättet att få en uppfattning om hur lång tid din specifika projekt kommer ta är genom att diskutera detta med din entreprenör eller arkitekt.

  Kan jag bo i mitt hem under tiden jag ska bygga ut huset?

  Om du kan bo kvar i ditt hem under konstruktionen beror mycket på vilken typ av arbete som utförs. Mindre renoveringar kanske inte stör den dagliga rutinen alltför mycket, men stora projekt som involverar strukturella ändringar eller nya installationer kan göra delar av ditt hem obeboeliga för en period.

  Dessutom finns det frågor om säkerhet och bekvämlighet att överväga. Byggarbetsplatser kan vara farliga, särskilt för barn och husdjur, och ljudet från konstruktionen kan vara störande.

  Om du inte har någon annanstans att bo under byggprocessen, bör du diskutera detta med din entreprenör. De kanske kan planera arbetet på ett sådant sätt att det minimerar störningar för dig och din familj.

  Hur påverkas värdet på min fastighet om jag vill bygga ut huset?

  En välplanerad och genomförd hustomtillägg kan öka värdet på din fastighet avsevärt. Detta beror främst på att du lägger till mer användbar yta i ditt hem, vilket gör det mer attraktivt för potentiella köpare.

  Men det är viktigt att notera att inte alla renoveringar kommer ge samma avkastning vid försäljning. Vissa projekt – som t.ex. uppdaterade kök eller badrum – tenderar generellt sett ge högre ROI (Return On Investment) än andra.

  För bästa möjliga resultat rekommenderas det starkt att konsultera med en erfaren mäklare eller fastighetskonsult innan man startar ett stort renoveringsprojekt.

  Behöver jag anlita en arkitekt eller konstruktör för att bygga ut huset?

  Anlitandet av en professionell arkitekt eller designer när man ska bygga ut sitt hus är oftast mycket hjälpsamt men inte alltid nödvändigt beroende på omfattningen av projektet.

  För mindre projekt när du ska bygga ut huset, som att lägga till ett rum eller två, kanske du kan klara dig med detaljerade ritningar och planer från en erfaren entreprenör.

  Men för större och mer komplexa projekt – särskilt de som involverar ändringar på konstruktionen i ditt hem – är det oftast bäst att anlita en professionell. De kan hjälpa dig navigera genom byggkoder och regler samt se till att din vision blir verklighet på ett säkert och effektivt sätt när du ska bygga ut huset.

  Vad bör man tänka på när man väljer entreprenör för att bygga ut huset?

  När du ska välja entreprenör för att bygga ut huset finns det flera viktiga faktorer att överväga:

  Erfarenhet: Hur länge har företaget varit i branschen? Har de tidigare erfarenhet av liknande projekt?
  Referenser: Kan företaget ge referenser från tidigare kunder? Vad säger dessa om deras arbete?
  Pris: Är offerten inom din budget? Kommer eventuella extra kostnader täckas?
  Kommunikation: Känner du dig bekväm med hur företaget kommunicerar? Förstår de dina behov och önskemål?

  Kom ihåg att den billigaste offerten inte alltid är den bästa. Det är viktigt att känna sig trygg med vem du anlitar eftersom detta kommer vara personen eller teamet som gör din vision till verklighet. Du vill att din dröm ska bli en verklighet och inte en mardröm när du ska bygga ut huset.

  Vilken typ av försäkring krävs om jag ska bygga ut huset?

  När du bygger ut ditt hus är det viktigt att se till att du har rätt försäkring på plats. Detta skyddar dig mot eventuella skador eller problem som kan uppstå under konstruktionen.

  Först och främst bör din entreprenör ha en ansvarsförsäkring, vilket skyddar dig om något går fel under bygget. Du bör också kontrollera att de har en arbetstagares ersättningsförsäkring för sina anställda.

  Utöver detta kan det vara bra att överväga en hemförbättringsförsäkring, som täcker kostnaden för reparationer eller ersättningar om något skulle hända med ditt hem under renoveringen.

  Det bästa sättet att ta reda på exakt vilken typ av försäkring du behöver är genom att prata med din försäkringsagent eller mäklare.

  Sammanfattning

  Byggprojekt kräver noggrann planering och övervägande, oavsett om du lägger till ett extra rum eller gör stora strukturella ändringar i ditt hem. Genom att göra ordentlig forskning, budgetera noggrant och välja rätt professionella för jobbet kan du säkerställa att ditt hustomtillägg blir en framgång. Oavsett om du drömmer om ett större kök, ett extra sovrum eller kanske till och med en hel våning till – vi hoppas att den här artikeln har gett dig informationen du behöver för att komma igång med ditt projekt!

  7 vanliga misstag att undvika när du söker bygglov

  Jag har genomfört över 1500 bygglovsansökaningar sedan starten av LT Ingenjörsbyrå 2017.

  Jag har sammanställt de vanligaste misstagen som jag har upptäckt att privatpersoner OFTA missar när de försöker göra bygglovet själva. Ta del av vår kostnadsfria guide!

  Hjälpte artikeln dig?
  1 av 1 tycker att artikeln är hjälpsam.

  Vill du läsa mer?

  Du hittar över 200 artiklar i vår faktabank. Vi har förklarat de krångliga bygglovsreglerna på ett enkelt sätt och i de allra flesta artiklar har vi bilder och illustrationer.

  Över 1600 nöjda kunder
  och mer än 1647 genomförda projekt

  4.9 av 5.0

  LT Ingenjörsbyrå är en helhets leverantör av bygglovsritningar, vi har 4,9 betyg.

  Läs alla recensioner

  Juni 2023

  Fick hjälp med kompletta ritningar till bygglovet. LT Ingenjörsbyrå är både professionella samt kundvänliga. Kan varmt rekommendera dem till andra som behöver hjälp med ritningar / bygglov etc. Sparade otroligt många timmar!

  Johan H. — Malmö
  Juni 2023

  Mycket nöjd med bemötandet och tålamod, då många uppmätningar gjordes från min sida pga. Att ritningar slarvats bort av Malmö stad. Slutresultatet blev mycket bra och LT tog hand om att skicka in bygganmälan åt mig.

  Robert O.
  Juni 2023

  Tjänstvilligt bemötande och professionell leverens. Kommer gärna tillbaka!

  Hasse Johansson
  Ladda mer